Szlovákia átgázolt Kazahsztánon

   

Ezzel megmenekültek a kiesési körtől. A nap másik mérkőzésén Svájc közel állt a bravúrhoz, de az oroszok végül behúzták.

Igazi erődemonstrációt tartott Szlovákia a kazahok elleni életbe vágóan fontos mérkőzésen, ahol a tét nem kisebb volt, minthogy eldöntsék, melyikük végez a B csoport negyedik helyén és melyikük játszhat a kiesés elkerüléséért. A szlovákok semmit sem bíztak a véletlenre, 32 másodperc elteltével már nem is egy, de két góllal vezettek, az első húsz perc után 6-0 állt az eredményjelzőn. Később sem vettek vissza sokat a tempóból, a középső periódust 3-1-re, az utolsó harmadot 2-1-re nyerték. A mezőnyjátékosok közül csak heten nem szereztek pontot, Andrej Kollar mesterhármast szerzett, tizenegyen szereztek legalább két pontot. A kazahok már a hatodik percben kapust cseréltek, hogy aztán a meccs felénél Vladiszlab Nurek helyett ismét Gyemid Jeremejev álljon a kapuba. Kazahsztán mindkét gólja emberelőnyből született, mindkétszer Artur Gatyijatov volt eredményes, aki pont/meccses átlagot hoz idén az MHL-ben (38 mérkőzésen 37 pontja van). A végén 11-2-es győzelemnek örülhettek északi szomszédaink, akik a hétfői Kanada?Oroszország meccs győztesével játszanak a negyeddöntőben.

A nap másik mérkőzésén a hibátlan Oroszország játszott a kiesési körtől Dánia legyőzésével megmenekülő Svájccal. A helvétek igen jól álltak bele a mérkőzésbe, 49 másodperc elteltével Marco Lehmann révén megszerezték a vezetést, amit a tizedik percben meg is dupláztak. Az oroszok kapaszkodtak, a harmad vége előtt fel is zárkóztak egy gólra, ám a második játékrész elején ismét Lehmann volt eredményes, visszaállítva a kétgólos különbséget. A mindössze 171 centi magas és adatlapja szerint 63 kilós csatár a svájci másodosztályban játszik, ahol 23 meccsen hozott össze két gólt, ugyanannyit mint a világbajnokság négy mérkőzésén. Sikerülhetett volna még jobban ez a mérkőzés a számára, hiszen három perccel a második szünet előtt emberhátrányból csapott le egy korongra és indult meg nagy lendülettel a kapu felé. Az oroszoktól Dmitrij Szamorukov igyekezett lépést tartani a robbanékony centerrel, de ez nem igazán sikerült neki, miközben kétszer is büntetőlövést érően szabálytalankodott vele szemben. Azonban nem csak a helyzet maradt ki, hanem a két rávezetés is. Talán ez lehetett volna a meccs fordulópontja, annál is inkább, mert addigra Oroszország éppen Szamorukov és Gyenyiszenko elképesztően pontos lövéseivel ledolgozta kétgólos hátrányát. 3-3 után azonban nem csak a ziccer és a két büntető maradt ki, de egy ötperces előnyben sem tudtak a svájciak újabb gólt lőni, miközben az oroszok játéka egyre összeszedettebbé vált. Ennek következtében előbb emberhátrányban, majd emberelőnyben is betaláltak (5-3). Svájc a 48. percben még visszajött egy gólra, de röviddel ezt követően az oroszok újabb két gólt lőttek és 7-4-re megnyerték a mérkőzést. A mérkőzés tehát könnyedén alakulhatott volna másképp is, Svájc azonban képtelen volt kihasználni az általa megteremtett lehetőségeket. Ezzel együtt minden dicséretet megérdemelnek, nem lesznek könnyű ellenfél az egyenes kieséses szakaszban. Oroszország számára jó hír, hogy az idei válogatottnak hihetetlen tűzereje van, de ha igazán messzire akarnak jutni, akkor a kapu előtt sokkal határozottabban kell védekezniük.

Erre már az óév utolsó napján is meg lesz a lehetőségük, hiszen a torna egyik rangadóján Kanadával játszhatnak. A két csapat egymás között dönti el, hogy melyikük végez az A csoport élén. A másik csoport rangadóján az USA játszik Finnországgal, amelyen nagy valószínűséggel a második hely lesz a tét. A dánok még megmenekülhetnek a kiesési körtől, amennyiben legyőzik a jó kerettel érkező, ám eddig a várakozások alatt teljesítő cseheket. A legkevésbé izgalmasnak ígérkező mérkőzésen a B csoportot vezető svédek játszanak Kazahsztánnal.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum