A hősies USA sem tudta megállítani a svédeket

 

Négygólos hátrányt dolgoztak le az amerikaiak a harmadik harmadban, de hosszabbításban nyertek a háromkoronások.

A nap rangadóján az volt a legnagyobb kérdés, hogy 2007 után elszenvedi-e első vereségét Svédország a junior-világbajnokságok csoportkörében. Az előzetesen valamivel gyengébbnek jósolt svédek azonban bombaerősen kezdték ezt a meccset is, a frölundás Filip Westerlund szerzett vezetést az 5. percben, amit a meccs felénél újabb kettővel toldottak meg Rickard Hugg és Emil Bemström révén. Amikor a torna legponterősebb hátvédje, Eric Brannström négygólosra növelte az előnyt a 43. percben, akkor mindenki azt gondolta, hogy eldőlt a mérkőzés. Mindenki, kivéve az amerikaiakat, akik egyébként második meccsükön voltak kénytelenek nélkülözni egyik legjobbjukat, az idei draft 1/1-es várományosát, Jack Hughest. Ebben különösen a Ryan Poehling, Oliver Wahlstrom, Alexander Chmelewski hármas bizonyult hatékonynak, ők ugyanis 10 perc alatt 8 pontot hoztak össze. Poehling a Montréal draftoltja, 25. helyen kelt el a 2017-es drafton, klasszikus mesterhármast szerzett, négy ponttal zárt. Élete meccsén az utolsó percben két gólt is szerzett az elalvó svédek mellett, 13 másodperc különbséggel, miközben az USA kapusát lehozva támadott. A meccs hőse azonban nem ő, hanem Adam Boqvist volt, aki a hosszabbítás negyedik percében eldöntötte a találkozót, a 6600 néző legnagyobb örömére. 5-4-es győzelmükkel a svédek immár egyedül állnak a B csoport élén, 47 meccsre nyújtva veretlenségi szériájukat a junior-világbajnokságuk csoportkörében.

A csoport másik mérkőzésén nem voltak ekkora izgalmak, hiszen a finnek 5-1-re legyőzték a szlovákokat. Északi szomszédunk nem kezdte jól a mérkőzést 10 perc alatt három kiállítást is összehoztak, aminek eredményeként a finnek egy percig kettős előnyben játszhattak, amit nem is hagytak kihasználatlanul, a Chicago hátvédje, Henri Jokiharju volt eredményes. A találatnál a nashville-i Eeli Tolvanen megszerezte első asszisztját a tornán. A második harmadban több levegőhöz jutott Szlovákia, de a gólokat továbbra is a finnek lőtték: Ville Heinola és Anton Lundell egyenlő létszám mellett volt eredményes. A harmad végén emberelőnyből szépítettek a szlovákok, a WHL-es Vancouver Giantsben játszó Milos Roman révén. Több gól azonban már nem volt a csőben a szlovákok számára, a finnek így 1-0-ra megnyerték az utolsó harmadot is, az ötödik gólnál az ötödik gólszerzőt regisztrálták a jegyzőkönyvben, ugyanis Oskari Laaksonen volt eredményes. Győzelmükkel a finnek egyetlen pontra kerültek az amerikaiaktól, akikkel december 31-én játszanak óriási presztízsmérkőzést.

Az A csoport rangadóján Kanada sima győzelmet aratott a csehek felett. Az első harmadban már 3-1-re vezettek, a második és harmadik játékrészt egyaránt 1-0-ra nyerték. A finnekhez hasonlóan náluk is öten osztoztak az öt gólon. A csehek továbbra is fegyelmezetlenül játszanak, Martin Necas és Martin Kaut, az első sor két csatára összesen 26 perc kiállítást hoztak össze maguknak, folyamatosan fosztják meg magukat a gólszerzés lehetőségétől. Necas a tavalyi világbajnokság egyik legjobb játékosa volt, hét meccsen 11 pontot szerzett, idén egyelőre adós a hasonló teljesítménnyel, három meccsen mindössze egy assziszt került a neve mellé. A csehektől mindenki jobb teljesítményre számított előzetesen, reméljük elkapják a fonalat a negyeddöntőkre.

A helvétek a svájci-orosz kettős állampolgár, Philipp Kurashev vezérletével simán győzték le Dánia válogatottját. A QMJHL-es Québec Remparts csapatában 33 meccsen 43 pontot szerző csatár mesterhármast ért el a csoportkör számukra legfontosabb meccsén, ezzel gyakorlatilag megváltva a csapat jegyét a negyeddöntőkre. Dánia továbbra sem szerzett még gólt ezen a világbajnokságon. Kanadától 14-0-ra kaptak ki, az oroszoktól 4-0-ra, és Svájctól is ugyanilyen arányú vereséget szenvedtek. A világbajnokságok történetében még nem volt olyan csapat, amely ne lőtt volna legalább egy gólt, egy góllal is csak öt csapat zárt, utoljára Németország 2005-ben. A dánoknak ezzel együtt is maradt még esélyük a negyeddöntőkre, a jó nevekből álló, de eddig nem sokat mutató Csehországot kell ehhez rendes játékidőben legyőzniük az óév utolsó napján.

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik a vb, előbb Svájc játszik Oroszországgal, majd Kazahsztán és Szlovákia méri össze erejét. Előbbi meccsnek az lesz a tétje, hogy a két meccs után hibátlan oroszok továbbra is tapadnak-e Kanadára, utóbbin az lesz a kérdés, hogy az újonc kazahok el tudják-e kerülni a kiesési kört.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum