Mintha a válogatottban lennék az egész szezonban

 

A kanadai női válogatott szövetségi kapitányának kezei alatt fejlődik Odnoga Lotti. A 19 éves hátvéddel a beilleszkedésről és a válogatottról is beszélgettünk.

Odnoga Lotti nyáron került a Darmouth Egyetem csapatához. Az észak-amerikai egyetemi ligában 13 mérkőzést játszott új együttesével, így először az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük. ?A tavalyi csapatomhoz, a Vermont Academyhez az egyetemi klub és a játék egy óriási lépcsőfokot jelentett. Sokkal gyorsabb és agresszívabb itt a jégkorong. Minden játékos ugyanolyan szinten van, ebben a ligában a női jégkorong elitje szerepel, innen mennek az amerikai és kanadai játékosok világbajnokságokra és olimpiákra. A legnagyobb különbség az NCAA és például az EWHL között a játékosok és a csapatok mennyisége. Az NCAA 1-ben 40 csapat van, ezek négy konferenciában szerepelnek. A mi konferenciánk az ECAC, ide 12 csapat tartozik, az összes Ivy League-együttes és még négy. Itt van a tavalyi NCAA-bajnok Clarkson, valamint olyan csapatok, mint a Quinnipiac, a Yale és a Harvard. Minden együttes nagyon profi, tele jó hokisokkal, világhírű edzők dolgoznak itt, és nagyon profi körülmények vannak. Mintha a válogatottban lennék az egész szezonban, van minden: 3-4 edző, gyúró, csapatorvos, szárazedző, sportpszichológus, táplálkozási szakértő.?

A 19 éves játékosnak könnyen ment a beilleszkedés. ?Az első perctől nagyon kedves volt mindenki, segítettek a kezdeti nehézségekben a pályán és azon kívül, az iskolában is. A szezon elején sok csapatépítő programunk volt, például csak mi, játékosok eltöltöttünk egy estét egy faházban, ahol jól összerázódtunk.?

Odnoga Lotti elismerte, hogy kicsit tartott attól, első évesként mennyit fog játszani, de az első vagy a második sorban kap szerepet, emberelőnyben is játszik. Ezt a bizalmat meg is hálálta, hiszen öt asszisztnál tart. ?A játék nagyon gyors és taktikai szempontból is fegyelmezett, ugyanakkor kreatív. Szerencsére nekem könnyebb volt felvennem a tempót, mint a többi első évesnek, mivel a válogatottal a világbajnokságokon is gyors a játék. Jól kezdtem a szezont, de mindig lehet fejlődni és jobban játszani, még jobb teljesítményre vágyom, és azt sem bánnám, ha az első gólomat is sikerülne lassan megszerezni.?

Lotti_Odnoga_RIT18_DA

A Dartmouth eddig három győzelemmel áll. A csapat célja, hogy kerüljön be a konferencia rájátszásába, ami teljesíthetőnek tűnik. A védő hozzátette: ennél nagyobb terveket is szövögetnek. ?Hosszabb távú célunk, hogy megpróbáljuk azt a programot visszahozni, ami tíz éve működött, és nyerő volt. Ehhez most minden körülmény rendelkezésre áll. A vezetőedzőnk az a Laura Schuler, aki a 2018-as téli olimpián a kanadai válogatott szövetségi kapitánya volt. Az előző évtől kezdve nagy hangsúlyt fektet a stáb az új játékosokra, idéntől a csapat dinamikája sokkal keményebb lesz, és mindenkinek többet kell dolgoznia ahhoz, hogy jégidőt kapjon.? A győri születésű játékos az ünnepekre hazautazhatott, mivel volt néhány hét szünet a bajnokságban, de erre is megkapta az edzéstervet, így itthon a győri U18-as és U20-as fiúcsapattal gyakorolt.

Mivel egyetemi csapatról van szó, fontosak a tanulmányok is. ?Az előadások nagyon érdekesek, sok mindent tanulunk, de mivel a hoki mindennap elveszi a délutánt, így nehéz jól szerepelni a jégen és az órákon is. Szerencsére sok támogatást kapunk az idősebb csapattársaktól, osztálytársaktól, és van lehetőség arra is, hogy a professzoroktól kérjünk segítséget. Vannak személyes tanácsadóink, és lehet csatlakozni tanulócsoportokhoz is.?

Odnoga Lotti már a 2015-ös vb-n is ott volt a magyar válogatottban, ahogy azóta is minden évben. Az új idényben még nem tudott szerepelni a válogatottban, de nagyon várja a hazai rendezésű divízió 1/A csoportos világbajnokságot. ?A családom és a barátaim végre el tudnak majd jönni megnézni. Kicsit nehéz volt elintézni az egyetemmel, hogy mehessek a vb-re áprilisban, mivel nekünk negyedévekre van osztva az év, és mindegyik tízhetes, ezért nem tudtak elengedni több mint két hétre, de szerencsére meg lehet azt oldani, hogy felcserélem a tavaszi és a nyári negyedévemet. Így egész tavasszal Magyarországon leszek, és majd nyáron tanulok. Ami a válogatottat illeti, bármi megtörténhet: én pozitívan állon a vb-hez, igenis reális szerintem az aranyérem, ami az A csoportba jutást jelentené.?

Odnoga Lotti

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum