Kanada 14-et lőtt Dániának

 

Az U20-as világbajnokság házigazdájának nagyjából minden harmadik kaput eltalált lövéséből gól született.

Szerdán 3 izgalmas és 1 egyoldalú mérkőzéssel megkezdődött Kanadában a 2019-es A csoportos junior-világbajnokság. Az első vancouveri találkozón Csehország hiába dominált az első harmadban, gólt nem sikerült szereznie. A középső játékrészben pedig fegyelmezetlenek voltak, Svájc pedig élni tudott a lehetőséggel: Ondrej Machala az ötödik percben szabálytalankodott, majd alig ért vissza a büntetőpadról, a támadóharmadban követett el újabb szabálytalanságot. A svájciak kiválóan járatták a korongot előnyben, a csehek pedig négy perc majdnem folyamatos emberhátrányt nem tudtak kivédekezni, Nando Eggenberger volt eredményes. A csehek összekapták magukat, egy formás akció végén Martin Necas passzát az AHL-es Martin Kaut értékesítette. A további gólok azonban elmaradtak, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a harmad második felében a csehek még háromszor kerültek emberhátrányba. Svájc erőre kapott és bár újabb gólt nem tudtak lőni, de hosszabbításra mentették a meccset. Ami aztán nem tartott sokáig, az 52. másodpercben David Kvasnicka szerezte a mindent eldöntő gólt, amivel a csehek 2-1-re győztek.

A victoriai nyitó-összecsapáson Szlovákia megizzasztotta az Egyesült Államokat. A második harmad végén Korencik találatával északi szomszédunk megszerezte a vezetést, ám a harmadik játékrész elején az amerikaiak megfordították a mérkőzést és 2-1-re nyertek. Északi szomszédunk kapujában a 17 éves Samuel Hlavaj állt, akinek ezt megelőzően mindössze egyetlen válogatott mérkőzése volt a tavalyi U18-as világbajnokságon. Idén az Extraligában szereplő U20-as válogatottban négy mérkőzésen lépett pályára, de akkor meg sem tudta közelíteni azt a formát, amit a nyitónapon mutatott, 32 lövést fogott, 94% felett védett.

A címvédő Kanada 16 417 néző előtt fogadta Dániát és lemészárolta a 2018-as vb 9. helyezettjét. A juharlevelesek 14-0-ra átgázoltak az európai csapaton. Az első sornak nagyon ment, a Maxime Comtois, Cody Glass és Owen Tippett alkotta csatártrió összesen 10 pontot hozott össze, a csapatkapitány Comtois 4 gólt lőtt. Junior-világbajnokságon négy gólt mindössze négyen tudtak lőni korábban: Mario Lemieux, Simon Gagne, Brayden Schenn és Taylor Raddysh, elitklubba került tehát Comtois. De a harmadik sor nem kevésbé villogott, a meccs legjobbjának választott Morgan Frostnak 22 perc elég volt arra, hogy mesterhármast szerezzen, emellett adott még két gólpasszt. De Brett Leason 2+2-t ért el, míg a center Barrett Hayton két gólpasszal járult hozzá a győzelemhez. Dánia hiába cserélte le az 53. percben a 41 lövésből csak 30-at védő Sögaardot, a helyére beszálló Rorth 4 lövésből 3 gólt kapott.

A nap rangadóján Svédország játszott Finnországgal. Nem sokszor olvasni egy ilyen párosítás előtt olyasmit, hogy a svéd vezetőedző azt nyilatkozza, hogy nem ők a találkozó esélyesei, de Tomas Montén most így tett. A finneket előzetesen mindenki az egyik legalkalmasabb csapatnak tartotta arra, hogy a címvédő Kanadával felvegyék a versenyt, míg a svédek kerete idén magukhoz képest nem annyira kimagasló. Mindezt a háromkoronások szervezett játékkal ellensúlyozták, aminek szerves része volt a hatékony emberelőnyös játék. Először a 14. percben kerültek létszámfórba, amit nem egészen 13 másodperc alatt használtak ki. Tíz perccel később a finnek tovább súlyosbították addig sem könnyű helyzetüket, ugyanis egyszerre két embert állítottak ki tőlük. A svédeknek ismét nem kellett sok, ezúttal 12 másodperc is elég volt ahhoz, hogy megduplázzák előnyüket. Mindkétszer az az Erik Brannström volt eredményes, aki a HV 71 csapatától idén került az AHL-es Chicago Wolvesba, ahol hátvéd létére 24 meccsen 20 pontnál jár. Kékvonalas bombáival ezúttal a finnek hajóját lékelte meg, akiknek már csak a szépítésre futotta a véghajrában, 2-1-re nyert Svédország. Papírformát borító győzelmükkel a svédek továbbra is tartják hihetetlen szériájukat: utoljára 2006 szilveszter estéjén szenvedtek vereséget a junior-világbajnokságok csoportkörében.

Csütörtökön újabb négy mérkőzést rendeznek a világbajnokságon. Dánia helyzete semmivel sem lesz egyszerűbb, mint a nyitónapon volt, Kanada után ugyanis Oroszország vár rá. A kazahok a finnek ellen mutathatják meg, mire képesek friss feljutóként, míg Szlovákia Svédország ellen, Svájc pedig Kanadával szemben kísérelheti meg a pontszerzést.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum