A Vígh Balázs-kupáért játsszák a nap rangadóját

   

Az FTC-Telekomnak és az UTE-nak egyaránt nagy szüksége van most a pontokra.

A pénteki nap Erste Liga-rangadójára Pesterzsébeten kerül sor, a Ferencváros az Újpestet fogadja. A mérkőzést a mindkét csapatban megfordult, a veronai buszbalesetben tragikus körülmények között elhunyt Vígh Balázs emlékére alapított vándorkupáért is vívják.

Meglehetősen régen fordult elő, hogy a fővárosi jégkorongderbire mindkét csapat úgy álljon oda, hogy élcsapatnak számít. Ezúttal ez a helyzet. Az FTC-Telekom – többek között bravúros, 19 mérkőzéses győzelmi sorozatának köszönhetően – második a táblázaton, hátránya egy pont a két mérkőzéssel többnél járó Csíkszereda mögött. Fodor Szabolcs remekül összerakta csapatát, játékosai küzdenek, hajtanak, kiváló munkamorállal és nem utolsósorban fegyelmezetten és hatékonyan teszik a dolgukat. Ennek eredménye, hogy a Fradi kapta eddig a legkevesebb gólt a bajnokságban, nemcsak abszolút értelemben, mérkőzésenkénti átlagban is. Övék a harmadik legkevesebb büntetésperc, a legtöbb lövés, a második legtöbb gól. Erősek emberelőnyben és -hátrányban, náluk jobban senki sem képes uralni egy mérkőzést.

Az UTE karaktere hasonló a ferencvárosiakéhoz. Szilassy Zoltán csapata leginkább egy statisztikai mutatóban tér el ellenfelétől, a helyzetkihasználás hatékonyságában. A lilák éppúgy képesek nyomást gyakorolni aktuális ellenfelükre, mint Nagy Gergőék, ám rengetegszer lőnek pontatlanul. Amiben különösen rosszul szerepelnek, az az emberelőnyös hatékonyság, és az is elsősorban idegen pályán. Vendégként az UTE minden nyolcadik emberelőnyéből szerez gólt, ez a Schiller-Vasas HC-t követően az egész mezőnyben a második legrosszabb mutató. Két napja ugyanakkor figyelemre méltó játékossal gyarapodott a lilák kerete. A Medvescak Zagrebtől igazolt át a center David Brine, akinek négy és fél perc kellett ahhoz, hogy megvillantsa képességeit: emberhátrányban parádés passzt adott Kocsisnak, aki ebből szerezte a csapat vezető gólját Dunaújvárosban. Vele egyértelműen négy ezen a szinten igen erős csatársor van a Megyeri úton. Legutóbb az Acélbikák ellen így néztek ki a támadótriók: Hebar, Ropret, Sikorcin – Benk, Sági, Stefishen – Csányi, Nemes, Vincze – Kocsis, Brine, Szalma.

FTC-UTE_20181029_TSH9972-900

fotó: TSH fotó

A nemzetközi szünetet követően a Ferencváros debreceni vereséggel kezdett, az UTE ellenben nyerni tudott Dunaújvárosban. A zöldek három győzelem után veszítettek ismét mérkőzést, míg a liláknak idei leghosszabb pozitív sorozatukat sikerült elérniük, jelenleg hatnál járnak. Szilassy Zoltán csapata felfelé ívelő formában van, a szezon első felében gyakrabban szórtak el pontokat, mint mostanában. A Fradi a szezon eleje óta tartja a tempót, néhány apróbb megingástól eltekintve.

A két csapat egymás elleni mérkőzései amúgy is sok nézőt érdekelnek, és ha jó formában is vannak, akkor pláne. Legutóbb a Tüskecsarnokban a Fradi jubileumi mérkőzésén telt házat – ezzel az idény nézőcsúcsát – hoztak össze. Ez most biztosan nem fog megdőlni a kisebb pesterzsébeti csarnokban, de a telt ház szinte garantált. Az FTC-Telekom és az UTE eddig háromszor játszott az idén, és mindhárom mérkőzés szoros eredményt hozott. A Megyeri úton egy-egy hosszabbításos lila és zöld győzelem született, a Tüskecsarnokban a Fradi 2-0-ra nyert. A derbit az M4Sport élőben közvetíti.

FTC-Telekom–UTE 5-2

   

Egy számára nehezebb nyitó harmadot követően uralta a meccset a Ferencváros, és megérdemelten nyerte a Vígh Balázs-kupáért is zajló örökrangadót.

Pár percig tartó ide-oda játék után a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, majd rögvest ki is használták első emberelőnyüket, Sági Martin roppant szemfüles kapu előtti keresztpassza után nem volt nehéz dolga Benk Andrásnak, 0-1. A zöldek próbáltak felpörögni, de egy ideig nem ment nekik, ellenfelük kontrollálta a hokit. A periódus vége felé mégis sikerült egyenlíteniük a hazaiaknak, Marcus Perrier hatalmas bombát eresztett meg az utolsó percben, 1-1.

A második játékrész eleje megint a liláké volt, ami megint meghozta a maga eredményét, Peter Huba lövésébe Tóth Adrián bravúros mozdulattal kapott bele, csakhogy a saját kapuja előtt tette ezt, 1-2. Ezután némi bizonytalankodás következett a Fradi részéről, de nem tartott sokáig, Brett Switzer hatalmasat rohant a korongért a saját harmadából indulva, majd tökéletesen passzolt vissza Fitzgerald elé, akinek a lövésébe belekapott Duschek, de átcsorgott rajta a korong, 2-2 a 27. percben. Innentől egyértelműen Fodor Szabolcs fiai domináltak, és rövidesen vezettek is, Roczanov remek passza után Tóth Gergő rosszul találta el a korongot, ám épp ez zavarta meg az UTE hálóőrét, a mamutjáról Farkas Lőrinc elé csorgott a a játékszer, ő meg beverte agilisan, 3-2. Ezzel még nem volt vége, öt a négy elleni játékban hatalmas vasat lőtt közelről Walls. Folyamatosan támadott az FTC-Telekom továbbra is, de csak nem sikerült bepréselni a negyediket. Legalábbis a 40. percig, amikor egy lila kiállítás után 3 másodperccel elemi erővel lőtte ki a kapu jobb oldalát Karmeniemi, 4-2.

Az utolsó felvonást is uralták a zöldek, ellenfelüknek nem sok helyzete volt, hogy közelebb kerüljön, annál inkább a Fradinak, hogy távolodjon. Ez az 50. percben történt meg, ezúttal emberelőnyben. A duplázó Fitzgerald tört előre a palánk mellett, lapos és erős lövése nyomán Duschek alatt csúszott a kapuba a korong, 5-2.  A lilák ezt követően képtelenek voltak megújulni, ellenben a zöldek közel álltak a hatodikhoz is – Jászai vasat is lőtt –, de végül maradt a közte három. Az UTE hat egymást követő győzelem után kapitulált, miközben az FTC-Telekom a 3 pontos sikernek köszönhetően visszakapaszkodott az Erste Liga-tabella első helyére. A Vígh Balázs-kupát a veronai busztragédia áldozatának édesapja, Vígh György adta át Nagy Gergő csapatkapitánynak.

ftcute

fotó: FTC Jégkorong facebook

Az volt a cél, hogy uraljuk a játékot

   

Fodor Szabolcs és Szilassy Zoltán az FTC-Telekom–UTE rangadóról.

Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC: „Az volt a cél, hogy uraljuk a játékot, ez az elején nem sikerült, de jókor jött a harmad végén a gólunk. Onnantól átvettük az irányítást, és nem engedtük ki a kezünkből. Le a kalappal a srácok előtt, nagy meló van ebben a meccsben.”

Szilassy Zoltán vezetőedző, UTE: „Jól játszottunk az első harmadban, aztán egy tragikus 10 percet produkáltunk, amit ilyen derbin nem szabad. A Fradi megérezte a vérszagot, és ki is használta a helyzetet. A második harmadban elment a hajó, még megpróbáltunk visszajönni, de kinyíltunk, amit megbüntettek, és megkaptuk az ötödiket.”

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 631 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Pálkövi, Váczi.
Arany: 90,5% (Pleszkán)
K
Duschek: 89,4% (Sila)
Rantanen, Karmeniemi, Walls, Nagy G., Tóth G.
1
Huba, Kiss, Sikorcin, Hebar, Ropret
Perrier, Jászai, Fitzgerald M., Tóth A., Switzer
2
Rusk, Szaller, Benk, Stefishen, Sági Martin
Hegyi, Sarcia, Farkas, Roczanov, Tóth Richárd
3
Nagy N., Varga, Nemes, Vincze, Csányi
Lengyel, Boros, Hardi, Pozsár, Tóth Renátó
4
Kovács A., Szalma, Brine, Kocsis
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:47 UTE PP Benk Sági Martin Varga
1-1 19:23 FTC Perrier Roczanov Switzer
1-2 21:33 UTE Huba Nemes Csányi
2-2 26:33 FTC Fitzgerald M. Switzer Roczanov
3-2 28:36 FTC Farkas Tóth Richárd Roczanov
4-2 39:27 FTC Karmeniemi Switzer Nagy G.
5-2 49:54 FTC PP Fitzgerald M. Hegyi Arany
47 Kapura lövések száma 21
8 Kiállításpercek 10

A Fradi-sikert hozó fővárosi derbi összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum