44 nap alatt 5 edzőt fogyasztott el az NHL

   

A holtszezont is beszámítva a csapatok harmada edzőt cserélt idén. A legutóbbi áldozat Dave Hakstol Philadelphiából.

Az ő menesztéséről röviden már írtunk a hétfői NHL-meccsekről szóló beszámolónkban, most kicsit hosszabban világítjuk meg a hátteret. A Flyers borzasztóan kezdte a szezont, 32 meccs után 30 ponttal az utolsó előtti helyen áll keleten, miközben az egész ligában is mindössze két további csapat van, amely kevesebb pontot gyűjtött. December elején véget ért a türelem, elbocsátották Ron Hextall általános igazgatót, a helyére Chuck Fletcher érkezett, aki 25 éve van az NHL-ben, és korábban 9 szezonon át volt a Minnesota Wild GM-je. Hakstol három és fél éve volt a Flyers edzője, ami elsőre nem tűnik soknak, de Pennsylvania legnagyobb városában annak számít, ezzel ő a harmadik leghosszabb ideig posztján maradt szakember a klubnál. Megjegyzendő, hogy manapság az egész NHL-ben nem nagy biznisz a munkanélküli-biztosítás, a jelenleg is aktív szakemberek közül csak három tud felmutatni egy huzamban eltöltött több időt egy csapatnál: Jon Cooper Tampában, Paul Maurice Winnipegben és Peter Laviolette Nashville-ben.

A tavalyi szezon után, amikor egyetlen egy edzőt sem küldtek el, az idén jókorát billent az inga. Hakstol 44 nap alatt az ötödik, akitől búcsúztak: november 4-én John Stevens munkáját köszönték meg Los Angelesben, két nappal később Joel Quenneville-nek mondtak fel Chicagóban, majd november 19-én Mike Yeo, egy napra rá pedig Todd McLellan került lapátra St. Louisban, illetve Edmontonban. És most Hakstolnak is mennie kellett. Az NHL történetében mindössze egy idény volt, amikor több edzőtől váltak meg az alapszakasz idején, a 2011/12-es szezon tartja a csúcsot 7 cserével. Ha a holtidényt is hozzávesszük, 2018 áprilisa óta 11 edzőcsere zajlott le, vagyis a csapatok több mint harmada váltott ezen a poszton.

Hakstol kétszer vitte be a Phillyt a rájátszásba, de egyszer sem tudott ott párharcot nyerni. Az igazsághoz tartozik, hogy ennek nem is voltak meg a feltételei, hiszen egyszer sem állt a rendelkezésére legalább az átlagot hozó kapus. A csapat kapusteljesítménye 89,7% volt, aminél csak a Carolina Hurricanes tud rosszabbat felmutatni, és az sem sokkal (89,66%). Hogy ennek ellenére összejött a rájátszás, az maga a csoda. Nem véletlen, hogy idén a fiatal tehetség Carter Hart már a hatodik, akit kipróbálnak ezen a poszton, és még csak december közepe van. Ilyesmire az NHL történetében korábban sosem volt példa, még egy csapat sem vetett be hat kapust a szezon első 35 meccse alatt.

hakstol

Amit inkább Hakstol fejére lehet olvasni, az a fiatalok fejlődésének elmaradása. A 2015-ben hetedik helyen draftolt orosz hátvéd, Ivan Provorov tavaly fél pontot hozott meccsenként, idén meg sem közelíti ezt. 2017-ben a második helyen választhattak, Nolan Patrick azonban nem tudott belenőni a ligába, tavaly 30 pontja volt, idén 11-nél jár. Shayne Gostisbehere tavaly az egyik legponterősebb bekk volt a maga 65 pontjával, ebben az évben ő sincs sehol.

Akármi is volt a ?bűne?, Hakstol nem érdemelte meg a bánásmódot, ahogyan elküldték. Az első hírek vasárnap jelentek meg a menesztéséről. A Flyers pár órával később kiadott egy cáfolatot, melyben azt állították, hogy “Hakstol a mi edzőnk”. Ehhez képest az újságírók hétfőn már azt láthatták, hogy nélküle edz a csapat. Majd a nap végén jött a hivatalos közlemény, amely megerősítette a híreket. Persze Hakstol még mindig jobban járt, mint egyik elődje, Roger Neilson, akit annak idején úgy rúgtak ki, hogy Bobby Clarke akkori általános igazgató indoklásában elmondta hírhedtté vált mondatát: ?Nem mi mondtuk neki, hogy rákos legyen.? De talán mégsem ennek kellene sztenderddé válnia.

Hakstol munkáját ideiglenes jelleggel Scott Gordon veszi át, aki eddig az AHL-es farmcsapatot, a Lehigh Valley Phantomot irányította. Ő korábban egyszer járt NHL-es csapat kispadján, 2008 és 2011 között volt az Islanders vezetőedzője. A bemutatkozása mindenesetre jól sikerült, Carter Hart vezérletével nyertek a Detroit Red Wings ellen. A junior-világbajnok húszéves hálóőr, aki egyedüliként nyerte meg kétszer is az év kapusa címet a CHL-ben, a franchise történetében az első, aki ilyen fiatalon győzelemmel debütált az NHL-ben. Jelen pillanatban ő jelenti a fényt az alagút végén a csapat és a szurkolók számára. Meglátjuk, ez mennyit segít Gordonnak pozíciója megerősítésében.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum