Magosi: Még ne temessenek minket a szurkolók

   

A DVTK Jegesmedvék a remek szeptember után októberben megtorpantak az Extraligában. Magosi Bálinttal kerestük az okokat, és próbáltunk a jövőbe nézni.

Új időszámítás kezdődött az idén nyáron a DVTK Jegesmedvék csapata számára, szinte teljesen ismeretlen terepre merészkedve elindultak a szlovák elitbajnokságban. A szeptember kitűnően sikerült, 8 mérkőzésen a megszerezhető 24-ből 12 pontot bezsákoltak, ami a szurkolók minden várakozását felülmúlta. Magosi Bálint szerint egyértelműen sikerült meglepni az ellenfeleket. ?Az első hónap nyolc mérkőzése kétségkívül jól sikerült ? kezdte a csapatkapitány. ? A riválisoknak újdonságot jelentettünk, a jól sikerült felkészülés miatt duzzadtunk az önbizalomtól. Azt sem érdemes elhallgatni, hogy ellenfeleink között biztosan volt olyan, amelyik könnyű meccsre számított ellenünk, mondván, majd csak behúzzák valahogy a pontokat. Őket valóban meg tudtuk lepni, és az a négy győzelem jelezte, hogy lehet keresnivalónk. Az akkori listavezető Érsekújvár legyőzése, az első idegenbeli sikerünk a Liptószentmiklós ellen igenis komoly fegyverténynek számítanak.?

Aztán mintha valami megtört volna októberben. Hat mérkőzésen vesztesen hagyták el a jeget, és csak két túlórában sikerült összesen két pontot szerezni. ?Ezt nem nevezném törésnek, én más okokat látok. A szeptemberi teljesítményünkkel felhívtuk magunkra a figyelmet, kiderült, hogy nem lehet bennünket fél vállról venni. Biztos vagyok benne, hogy az ellenfeleink elkezdtek jobban készülni ellenünk, és ahogy mi videózunk minden következő csapatról, megtették ők is. Emiatt nem tudtuk meglepni őket. Kétségtelenül belekerültünk egy vereségspirálba, ami alaposan fogyasztja az önbizalmat is. Ez egyébként nagyon lényeges kérdés, hogy miként tudsz mentálisan erős és friss maradni ilyen mennyiségű meccsnél. Nincs időd sokat rágódni egy vereségen, mert jön a következő találkozó, de azért mégiscsak helyre kell tenned magadban a történteket. Ilyen szinten ez nem egyszerű.?

magosi

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A Jegesmedvék szeptemberben még nagy skalpot is tudtak szerezni, októberben viszont nyerhető meccset is buktak. Mint csütörtökön Zsolnán, ahol 48 lövésükből csak egy akadt be. ?Valóban nagyon bosszantó, hogy egy akkor még mögöttünk lévő csapattól kaptunk ki. Nem segítette a ráhangolódást, hogy fél órával később értünk oda a tervezettnél, utána pedig pont az első harmadban vétettünk nagy hibákat. Glen Hanlon vezetőedzővel folyamatosan arról beszélünk, hogy az elején az átlagosnál is jobban kell koncentrálni, erre pont akkor kaptunk két emberhátrányos gólt, és ezen el is úszott a meccs, már nem tudtunk visszajönni. Pedig az utóbbi időben érezhetően javult a hátrányos védekezésünk, most meg két találat esett ilyen szituációban. Ez is egy komoly tapasztalat az Extraligában, hogy ha a speciális helyzetekben nem vagyunk jobbak az ellenfélnél, akkor jelentősen csökken az esélyünk a győzelemre.?

Magosi Bálint játszott már az EBEL-ben, a francia bajnokságban, az Erste Ligában, így van összehasonlítási alapja, hogy a szlovák Extraliga milyen terhelést jelent a játékosoknak. ?Az Erste Ligával tényleg nem lehet összehasonlítani. Nem megbántva senkit, de ott egy szezonban mindennel együtt volt 15-20 igazán komoly meccsünk, amelyre fel kellett pörögni. Itt viszont minden egyes mérkőzés ilyen, és ezekből egy héten van kettő-három. Ráadásul olyan tempóhoz kell hozzászoknunk, amelyet a csapatból csak kevesen ismertek eddig. Teljesen más a mérkőzések koreográfiája is, többségben vannak azokat a találkozók, ahol nem mi dominálunk, az ellenfél diktálja az iramot. És itt újra előjön a mentális állapot, amit korábban már említettem. Hetente kétszer-háromszor olyan tűzzel játszani, amellyel az ellenfél fölé tudsz kerekedni, nem könnyű.?

Magosi MACMIS WC

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Minden szakember megegyezett abban a szezon előtt, hogy a két magyar csapatnak nehéz dolga lesz, és a legkeményebb kihívás a folyamatos fejlődés elérése. ?Sokat beszélgetünk erről csapaton belül és az edzői stábbal is. Glen Hanlon azt magyarázta nekünk, hogy mivel nekünk ez a tanulóévünk, az lenne az ?abnormális?, ha sorra aratnánk a győzelmeket. A szlovák hoki több évtizedes előnyben van velünk szemben, ezt ledolgozni nem pár hónap feladata. Tudtuk, hogy lesz vereségünk, nem is kevés, de abban is biztos vagyok, hogy idővel kijön a csapatban lévő potenciál. Ehhez azonban nem elég, ha egy meccsen öt vagy tíz játékosnak megy a játék, mind a huszonkettőnek jól kell teljesítenie. Az is kevés, ha 30-40 percig tudjuk a saját játékunkat nyomni, itt hatvanig kell. Ezt mind-mind meg kell tanulnunk, és ez időt vesz igénybe. És itt hadd térjek ki a fantasztikus szurkolóinkra. Csak azt tudjuk kérni, hogy még ne temessenek bennünket, a támogatásuk, a biztatásuk sokat jelent nekünk. Ne keressenek bűnbakokat, mi sem tesszük, inkább készülünk a következő meccsre, és mindent megteszünk, hogy megtörjük a mostani rossz sorozatunkat.?

Ez nem lesz könnyű, hiszen a következő két ellenfél a tabella tetejét foglalja el. A Jegesmedvék vasárnap Kassára, kedden Zólyomba látogatnak, és egyik helyen sem ők lesznek az esélyesek. ?Nekünk az idén tényleg mindegy, ki a következő ellenfél, minden alkalommal pontért, pontokért megyünk, hogy bebizonyítsuk, ebben a ligában van a helyünk. Az elmúlt időszakban a közvetlen ellenfelek szereztek tőlünk pontokat, így most nekünk a ?nagyoktól? kell elcsennünk néhányat, hogy azokat pótolni tudjuk. A célunk nem változott, a rájátszásba szeretnénk jutni, ezért minél hamarabb fel kell vennünk a liga tempóját, megtanulni azokat az apróságokat, amelyek a javunkra dönthetik el a mérkőzések sorsát.?

magosi

Fotó: Teszárovics Zsuzsa (JKB)

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum