Góga: Nálunk a meccsek rázzák össze a csapatot

   

Ismét az Erste Ligában játszik Góga Attila, aki immár szülővárosában, Gyergyószentmiklóson segíti csapatát.

Nagy reményekkel vágott neki a magyar bázisú bajnokság küzdelmeinek a Gyergyói HK, de egyelőre csak megszorításokkal tekinthető sikeresnek a visszatérése. A legeredményesebb hazai játékos mindenesetre Góga Attila csapatkapitány, aki hátvédként is csaknem hozta eddig a pont/meccs átlagot (13 mérkőzés, 5 gól, 6 assziszt, 11 pont), így biztos támasza az egyelőre botladozó újoncnak. Számára is ez a comeback éve, mind a ligát, mint a szülővárosát tekintve. ?Már tavasszal eldöntöttem, hogy visszatérek a szülővárosomba ? mondta a 36 éves hokis, aki meghatározó játékosa volt több éven át az SC Csíkszeredának és a Dunarea Galati-nak is. ? Akkor még szó sem volt Erste Ligáról, de kezdtek szállingózni a hírek, és egyre inkább alakot öltött a vezetők terve, hogy benevezünk a nemzetközi bajnokságba. Ez számomra is pluszmotivációt adott, mivel sokkal jobban szerettem játszani annak idején a MOL Ligában, ahol jóval komolyabb a küzdelem, mint a román bajnokságban. A nyáron itthon készültünk a hazai kerettel, aztán megérkeztek a légiósok, és közösen dolgoztunk az előszezonban.?

A hoki iránt érdeklődők augusztusban valósággal kapkodhatták a fejüket, minthogy az erdélyi csapatoknál, így Gyergyónál is csak úgy repkedtek a több száz meccses KHL-pályafutások a légiósok bejelentésénél, és úgy nézett ki, igen masszív csapatot állítanak ki a piros-fehérek. ?A vezetők elképzelése az volt, hogy a fiatal és ilyen szinten még tapasztalatlan hazai maghoz minőségi külföldi játékosokat hoznak, és a két véglet kiegyenlíti egymást, ami megfelelő eredményeket hoz. El kell ismerni, hogy jelenleg még nem tartunk itt. A légiósok összességében eddig nem hozták azt a teljesítményt, amit mindenki várt tőlük. Azt is látni kell, hogy a Gyergyó jelentős hátránnyal indult, mivel a keret csaknem 90 százaléka új játékosokból áll. De ahogy haladunk előre, és egyre több meccs lesz a lábunkban, úgy fogunk fejlődni. Nálunk a mérkőzés az, ami igazán összerázza a csapatot, mert a rengeteg utazás és a román bajnokik mellett kevesebb edzésre jut időnk.?

goga2

Fotó: Daniel-Maximilian Milata (ASC Corona Brassó)

A Gyergyó produkálta a liga idei első edzőváltását, Alekszandr Trofimov helyét a korábbi másodedző, Vitalij Donyika vette át. ?Trofimov edzővel a legnagyobb probléma a kommunikáció, illetve annak a hiánya volt. A csapatban szinte mindenki beszél angolul, ő viszont csak pár szót tudott. Eleinte Vitalij Donyika fordított, ám neki vízumproblémái adódtak, azokat intézte. Nélküle nagy volt a szakadék a csapat és az edző között. Az orosz játékosok próbáltak angolra fordítani, de ez messze nem volt tökéletes módszer. Mérkőzés közben ha hirtelen kellett volna utasítást adni, vagy edzésen valami komolyabb magyarázatot elmondani, akkor már gondok adódtak. Valószínűleg ez is közrejátszott a sikertelen rajtban. Donyikánál ilyen probléma nincs, most már tényleg csak a munkára kell koncentrálnunk.?

Az sem mellékes, hogy hogyan tudnak összecsiszolódni a hazai és a légiós játékosok. ?Ezzel szerintem nincs gond. A nagy részük, ahogy mondtam, jól beszél angolul, meg tudjuk magunkat értetni velük. Az öltözőben például úgy osztották el a helyeket, hogy a hazaiak és a külföldiek egymás mellé kerültek, így óhatatlanul is beszélgetni, kommunikálni kell. A jégen látható teljesítményben biztosan szerepe van ennek, tényleg meg kell értenünk egymást. Ez egyébként kétoldalú dolog: nekünk segítenünk kell őket a jégen és azon kívül is, hogy aztán ők valóban húzóemberré válhassanak. Ebben még sokat kell javulnunk, de apró lépésekkel haladunk. A hangulat változó, hiszen voltunk már lent, amikor kikaptunk itthon a Vienna Capitalstól, de akadt kiugróan jó meccsünk is, idegenben vertük az éllovas Csíkszeredát. Mi most még leginkább tanulunk, de bízom benne, hogy hamar felkapaszkodunk a liga színvonalára.?

goga1

Fotó: Pál Zoltán (SC Csíkszereda)

Góga Attilának komoly múltja van a magyar bázisú bajnokságban. A védő eddig 266 MOL/Erste Liga meccsen lépett jégre, 45 gólt és 82 asszisztot, összesen 127 pontot jegyeztek fel a neve mellé. ?Az Erste Liga az idén talán kicsit gyengébb a két legjobb csapat kiválásával, ugyanakkor szerintem sokkal izgalmasabb. Alig vannak papírforma-mérkőzések, tényleg bárki győzhet bárki ellen, ennek mi is voltunk már a negatív és a pozitív végén egyaránt. Viszont a korábbihoz képest jóval nagyobb a tempó. Külön örvendetes, hogy a fiatalokkal teli csapatok is kitűnően korcsolyáznak, nagy lendülettel mennek előre. Ez a mi fiataljainknak is jó, így sokkal jobban fejlődnek.?

A Gyergyó eddig bukdácsolt, de így is rájátszást érő helyen áll. ?Nekünk ez az első évünk a ligában, a reális helyünk a hetedik hely környékén van. Viszont azt is érzem, hogy még nagy bennünk a potenciál, ami eddig nem jött ki. Ha belerázódunk, és a csapat tényleg összeáll, feljebb is léphetünk. Én személy szerint azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a pontok terén döntsem meg eddigi szezonrekordomat, ami 25 pont volt, és úgy érzem, jó úton haladok. De természetesen a csapat teljesítménye a fontosabb, és az, hogy kiszolgáljuk lelkes szurkolóinkat.?

goga3

Fotó: TSH Fotó

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum