Presztízsrangadóval gyarapodott az Erste Liga

   

A gyergyószentmiklósi hoki csatlakozásával újabb székelyföldi csapat került vissza a magyar bázisú nemzetközi bajnokság vérkeringésébe.

Csíkszereda és Gyergyószentmiklós között a rivalizálás több évtizedes múltra tekint vissza. Bár általában a nagyobb és gazdagabb Csíkszereda nevethetett a végén, ezeket a meccseket éppúgy jellemezte az óriási küzdelem és a felfokozott hangulat, mint például a Ferencváros és az Újpest csatáit.

Hétfőn este először kerül sor ebben az új korszakban Gyergyói HK–SC Csíkszereda presztízsrangadóra. A nagy csata ezúttal is garantált. Többek közt azért is, mert az alapoktól újjászervezett gyergyói csapat komoly erősítést kapott. Vaclav Novak sportigazgató az orosz vonal mellett tette le a voksát, a hét szerződtetett légióssal együttvéve közel 2200 KHL-, 435 VHL-, 182 AHL- és 57 NHL-mérkőzés rutinja is Gyergyóba költözött. Ugyanakkor ezt a felhalmozott tudást nem kíséri hasonló tapasztalat a hazai játékosok körében. Gyakorlatilag csak Ruczuj, Góga, Nagy Csaba és Péter Zsolt az, aki a román bajnokságon kívül máshol is sokat játszott.

Az ellenfél Csíkszeredát sem kell félteni tapasztalat ügyében. Az ő légiósaik legalább ennyit tudnak: többek között 240 cseh élvonalbeli, 2200 KHL-, 195 AHL- és 130 NHL-mérkőzés néz szembe a gyergyói légiósokkal, miközben emitt szinte az egész csapatnak többéves MOL-, illetve Erste ligás rutinja is van. Ez kettejük párharcában is döntő lehet: míg a légiósok minősége elviekben nagyjából azonos a két oldalon, a hazai játékosok tekintetében a Csíkszereda felé billen a mérleg. Döntő tényező lehet a szezonban, hogy a Gyergyó hazai magja milyen gyorsan tanul az oroszok mellett.

GYE-SCC_20180902-033-900

fotó: Gyergyói HK

Mindkét klub a Ferencvárossal játszott legutóbb, és a közel hasonló játékerőt mutatja, hogy egyformán szoros meccseket vívtak. A Csíkszereda a szinte végig vezető Fradit a befejezés előtt másodpercekkel érte utol, majd a hosszabbítást a maga javára döntötte el. A Gyergyó is ráadásig vitte a dolgot a  zöld-fehérekkel, ott azonban a budapestiek bizonyultak ügyesebbeknek, elvitték a pluszpontot.

A szeredaiak részéről Hozó Levente másodedző volt az, aki előzetes esélylatolgatásra vállalkozott. “A Ferencváros elleni meccsen a fiúk picit görcsösen játszottak, ami betudható volt annak is, hogy az első Erste ligás meccsünk volt ez. Ez a görcsösség, úgy érzem, oldódott az azóta eltelt időben. Az előttünk álló meccsen sokkal jobban oda kell figyelnünk a saját kapunk előtti területekre, fegyelmezettebbek kell legyünk a védekezésben. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyergyói csapat alaposan megerősödött, ennek ellenére győzni szeretnénk, mint minden meccsen” – mondta.

A két klub legutóbb a Gyilkostó Kupán találkozott egymással, ott a Csíkszereda 2-0-ra nyert. Mivel a hétfői mérkőzés a román bajnokságba is beleszámít, ezért egyik oldalon sem védhet légiós kapus, Gorjacsevszkih és Lakosil így nem lesz a benevezettek között.

Gyergyói HK–SC Csíkszereda 3-6

   

A csapatjáték tekintetében összeszedettebb Sportklub idegenben is meg tudta nyerni az Erste Liga-szezon első székely rangadóját.

A Gyergyói HK összeállításában feltűnt egy újabb orosz játékos, akiről eddig nem hallottunk: Makszim Vesutkin a légió többi tagjához képest fiatal, még csak 24 éves, és a harmadosztályú Tambovból érkezett, de van némi VHL-es múltja is. Elvben ő a csapat nyolcadik légiósa, ugyanakkor ezúttal nem lépett jégre Pavel Vorobjov – az egykori első körös Chicago-draft –, miként továbbra is hiányzott szeredai oldalról Pjotr Szcsasztlivij.

A kezdeményezést a vendégcsapat ragadta magához, és magánál is tartotta a mérkőzés nagyobb részében. A vezetést Papp Szabolcs révén a 9. percben szerezték meg a csíkiak, ezt épp Vesutkin remek kapu mögüli passza nyomán Sára Tibor még kiegyenlítette, ám Sulakov a harmad végén újra kék-fehér gólt szerzett, 1-2. A második felvonásban kissé kinyílt az olló, Becze és Casaneanu találataira nem érkezett gyergyói válasz, 1-4. A harmadik menet eleje volt az a periódus, amikor a hazaiak irányítani tudták a játékot, és ennek meg is lett az eredménye, előbb Góga lőtt nagy gólt, majd Szimakov kisebbet, 3-4. Amikor a GYHK kezdte volna elhinni, hogy van keresnivalója, és a korábban elcsendesedett közönségnek is megjött a hangja megint, Valchar egy méretes lesgóllal – a csapattárs túl hamar bekorcsolyázott a támadóharmadba, ám a bírók ezt nem vették észre – megduplázta a differenciát a 49. percben. Ha ez nem lett volna elég, második próbálkozásra Panov is betalált valamivel később, így alakult ki a 3-6-os végeredmény.

A folytatásban is történt még ez-az – nem sok hiányzott egy Vaszilcsenko–Becze-öklözéshez, illetve jó néhány kiállításra is sor került, amikből összességében is rengeteg volt a nem különösebben ideges vagy sportszerűtlen meccsen –, az állás viszont már nem változott.

A csíkiak elindultak az élmezőny felé, a gyergyóiak egyelőre maradtak egypontosak. Kedden ismét találkozik a két csapat, az a randevú ugyanakkor csak romániai bajnoki lesz, az Erste Ligába nem számítódik bele.

gyergyocsik-gyescc201809

fotó: Lukács Zsolt (Gyergyói HK)

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1300 néző. Játékvezetők: Csomortani, Csomortani, Andre, Crisan.
Ruczuj: 87,0% (Szakács)
K
Onodi: 92,5% (László)
Jezsov, Góga, Csergő, Szimakov, Pesztunov
1
Belov, Papp, Becze, Részegh T., Valchar
Nagy, Vaszilcsenko, Jelagin, Sára, Vesutkin
2
Farkas, Sulakov, Panov, Taratuhin, Rokaly Sz.
Orbán, Kozma, Constantin, Timaru, Péter
3
Gecse, Flinta, Fodor, Bíró, Casaneanu
György, Ferencz Csibi, Benedek, Daradics, Elekes Darabont
4
Györfy, Salló, Antal, Rokaly N., Sándor
Alexander Trofimov
E
Leo Gudas
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:58 SCC PP Papp Taratuhin Belov
1-1 12:00 GYE PP Sára Vesutkin Nagy
1-2 18:52 SCC Sulakov
1-3 23:16 SCC PP Becze Valchar Részegh T.
1-4 31:30 SCC Casaneanu Fodor Bíró
2-4 44:57 GYE PP Góga
3-4 47:17 GYE Szimakov Pesztunov Jezsov
3-5 48:35 SCC Valchar Belov
3-6 52:11 SCC Panov Taratuhin
40 Kapura lövések száma 46
34 Kiállításpercek 22

A Gyergyó–Csíkszereda összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM ÉLŐ
VB 16:00 HUNKOR INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN INFO
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum