Az Anaheimnél nem hisznek a korszellemben

 

Miközben az NHL egyre fiatalodik, a Ducks keretében nyoma sincs ennek. Ehhez képest eddig meglepően sikeresek.

Az nhl.com 31 részes sorozatban mutatta be a következő kiírásban résztvevő csapatokat, ezek alapján mi is összefoglaljuk olvasóinknak a legfontosabb változásokat, és rövid elemzést adunk arról, hogy mire számíthatunk.

Anaheimben idén ünneplik a klub alapításának 25. évfordulóját. A csapat ez idő alatt kétszer került döntőbe, 2007-ben pedig a Stanley Kupát is megszerezte. Az utóbbi időben sem szerepelnek rosszul, sorozatban hatszor kerültek be a rájátszásba. 2015-ben magabiztosan meneteltek a csendes-óceáni csoport győzteseként, majd a nyugati konferencia döntőjében a későbbi győztes Chicago hétmeccses szériában kiejtette őket. Két évvel később újra megnyerték a csoportjukat, ám ezúttal a Nashville állta útjukat, 2-4-gyel estek ki egy körrel a vége előtt. A legutóbbi szezon nem sikerült jól, mert bár az alapszakaszban 100 pont felett végeztek, a rájátszásban esélyük sem volt a San José Sharks ellen, amely 4-0-val söpörte ki őket az első körben.

A közelmúlt tehát fényes Anaheimben, de a jelen és a jövő nem annyira. Ennek elsődleges oka, hogy a csapat magja egyre idősebb lesz, és bár a rutin fontos eleme a sikernek, nincs meg az egyensúly a fiatalos lendület és a tapasztalat között. A Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Corey Perry alkotta trió 33-34 évesen kezdi a szezont, és nem biztos, hogy hozni tudják azt a teljesítményt, amit fénykorukban. Perry és Getzlaf szerződése még három évre szól, és 8,5 millió dollár körül fizet fejenként. Ehhez képest Perry karrierje legrosszabb szezonját zárta: 17 gólt, 49 pontot ért el, életében először nem szerzett pontot a playoffban. A csapatkapitány Getzlafra nem lehet panasz: bár csak 56 meccsen lépett pályára, így is 61 pontot tett a közösbe. Ryan Kesler helyzete még aggasztóbb, hiszen az ő közel hétmilliós szerződése csak 2022 nyarán jár le, ehhez képest 44 meccsen 14 pontot hozott. Ez nem csoda, hiszen csípőműtéten esett át 2017 júniusában, emiatt kihagyta a szezon első 37 meccsét. Kesler később azzal magyarázta a gyenge teljesítményt, hogy a műtét miatt semmilyen munkát nem tudott végezni lábra nyáron.

Corey Perry, Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Matt Beleskey, Chris Kelly

Ha idén ez meg is változik, nagy kérdés, mennyire maradnak sérülékenyek, és ha igen, az mennyire veti vissza őket a góllövésben. Az elmúlt szezonban ők hárman 75 meccsről hiányoztak összesen, és ha ez nem változik, az a rájátszást is veszélyeztetheti. Az idősödő mag miatt különösen fontos lenne, hogy fiatal tehetségek bontogassák szárnyaikat, akik élére állhatnak annak a változásnak, amire a franchise-nak mindennél nagyobb szüksége van. Ilyet azonban nem nagyon találunk a csatárok között. A legdinamikusabb játékosuk a svéd Rickard Rakell, aki 77 meccsen 69 pontot ért el, majd a világbajnokságon kápráztatott el minket a játékával: 10 meccsen szerzett 14 pontjával elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a háromkoronások megvédték címüket. Mindez szép teljesítmény, de 25 évével ő a csapat benjáminja az alapemberek közül, ilyesmire pedig ma már nem igazán találunk példát az egyre fiatalodó NHL-ben. A csapat számára nagy erősítést jelentett, amikor szezon közben megszerezték Adam Henrique-et a Devilstől. Rögtön kötöttek is vele egy hosszú távra szóló, közel 6 millió dollárt érő szerződést, mit sem tanulva a múlt hibáiból. Az egyetlen igazi reménység a 21 éves Troy Terry, aki a pjongcsangi olimpián az USA második legponterősebb játékosa volt, és aki a két évvel ezelőtti junior-világbajnokságon tűnt fel. Az oroszok elleni elődöntő szétlövésében három próbálkozásból háromszor betalált, majd a Kanada elleni döntő is az ő rávezetésével dőlt el az amerikaiak javára.

A Ducks szurkolóinak a védelem miatt viszont egyáltalán nem kell hogy fájjon a fejük, ez a csapat legstabilabb része. A Cam Fowler, Andrej Sustr és Hampus Lindholm vezette hátsó alakzat teljes mértékben NHL-kompatibilis, és mellettük olyan tehetségek vannak a rendszerben, mint Jacob Larsson, Marcus Pettersson vagy Andy Welinski. Kapusposzton kevésbé biztató a helyzet, mert bár John Gibson augusztus 4-én hosszabbított nyolc évvel, az ő teljesítménye is hullámzó, szintén a sérüléseknek köszönhetően. A potenciál kétségkívül megvan benne: az elmúlt szezonban 78 kapus védett legalább 20 meccset az NHL-ben, Gibson 92,4%-os mutatója közülük a második legjobb Antti Raantáé után. Ráadásul kapusnak még nagyon fiatal, július 14-én töltötte be a 25-öt. Ha kortársaihoz viszonyítjuk a fenti védési hatékonyságot, azt látjuk, hogy 25 éves kor előtt, minimum 50 meccs átlagában, csak egy másik finn kapus, Tuukka Rask tudott ennél jobbat felmutatni a fizetési plafon bevezetése óta. Igen ám, de 8 meccsről hiányzott, további hat alkalommal pedig idő előtt le kellett őt cserélni, ami azt jelenti, hogy a 38 évesen második számú kapusként alkalmazott Ryan Millernek ugrásra készen kell állnia.

Mindent összevetve az Anaheim továbbra is a régi idők hokiját igyekszik játszani, és teszi ezt egyre idősödő játékoskerettel, ami jelentős kérdőjeleket támaszt a siker fenntarthatóságával kapcsolatban. Az NHL-ben sok út vezet a győzelmekhez, vannak, akik megérzik a trendeket, és megpróbálnak azok élére állni, míg mások az ilyesmivel gyökeresen szembemenő stratégiát építenek fel. Az előbbire jó példa a Chicago és Pittsburgh öt győzelme az utóbbi tíz évben, az utóbbira a Los Angeles sikerei. Nem kérdés, hogy Anaheimben az utóbbi utat választották. Meglátjuk, elég lesz-e ez a filozófia arra, hogy 2015 és 2017 után 2019-ben is eljussanak a konferenciadöntőig.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum