Újra meg kell vetnünk a lábunkat az Erste Ligában

 

A terhes múlt lezárása után új korszak kezdődik a debreceni jégkorongban. Fodor András DEAC-szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Az Erste Liga szeptemberben induló szezonjának egyik fontos fejleménye, hogy ismét lesz felnőtt jégkorongcsapat Debrecenben. A 2014-es belépést követően három szezont töltöttek a ligában, ahol egyre markánsabb karaktert és eredményeket tudtak felmutatni ? ám tavaly nyáron anyagi problémák miatt végül visszaléptek.

Fodor András szakosztályvezetőként irányítja az új alapokra helyezett jégkorongcsapat működését. Miután 2015-ben beválasztották a Debreceni Hoki Klub elnökségébe, az ő munkája is benne volt a csapat folyamatos fejlődésében, így érthetően rosszul érintette a tavalyi visszalépés. ?Már szezon közben voltak jelei a nehezségeknek, és hiába kerestük a megoldást, a felnőttek versenyeztetéséhez nem volt elég a pénzünk. Miután az Erste Ligában nem tudtunk elindulni, de az utánpótláscsapatok megmaradása biztos alapra került, Mocsári Attila elnök arról tájékoztatta a klub vezetőségét, hogy lemond.?

A DHK új vezetői tisztában voltak azzal, hogy a klub utánpótlásában játszó fiatalok számára hosszú távú perspektívát csak akkor tudnak nyújtani helyben, ha van Erste Liga-csapat. A megoldást már tudjuk, a debreceni egyetemi klub, a DEAC fogadta be a jégkorongot. De felvetődik a kérdés: miért nem az utánpótlással is rendelkező DHK-n belül szervezték újjá a csapatot? ?A felnőtt- és az utánpótláshoki már az előző időszakban is szétvált Debrecenben. Az előbbit egy kft. működtette, az utóbbit a DHK mint egyesület. Amikor a klubhoz közel állók, a városi közélet tagjai elkezdtek beszélgetni a folytatásról, hamar kialakult a közös nevező: új és sokkal stabilabb alapokon kell újjászervezni a hokit Debrecenben. A felmerült lehetőségek közül a DEAC tűnt a legjobb megoldásnak, hiszen egy közel 100 éves klubról beszélünk, amelynek 16 szakosztályában több mint 1500 fiatal sportol. Az egyetem rektora és kancellárja az első pillanattól kezdve támogatta az ötletet, csakúgy, mint a város vezetése, így utána már ‘csak’ a biztos anyagi hátteret kellett mögé rakni.?

Miben lesz más ez a struktúra, mint előző? ?A DEAC-ban alapvetően mások a prioritások, mint egy működtetésre létrehozott kft.-ben. A legfontosabb, hogy a klub körül komoly közösség szerveződjön, legyen szó a szurkolók, a szülők, vagy éppen a hallgatók közösségéről. A szakosztályok működtetése nem pusztán arról szól, hogy a bajnokságban milyen helyezést sikerül elcsípni, hanem annak révén vonzóbb legyen Debrecen és a Debreceni Egyetem az ország más pontjain élők számára.?

deac

A jövő körvonalazódott, ám a felnőttcsapatnak ott volt a terhes múltja is. ?Valóban, a csapatot működtető kft. ellen a korábbi játékosok az elmaradt juttatások miatt felszámolási eljárást indítottak. Mi a kezdetektől fogva úgy gondoltuk, hogy a tartozások rendezésére meg kell találni a megoldást, nem akartunk elmenekülni a felelősség elől. Együttműködtünk a játékosok érdekvédelmi szervezetével és az MJSZ-szel is, és most már azt mondhatom, közel vagyunk az ügy remélhetőleg mindenki számára elfogadható lezárásához.?

A döntés tehát megszületett, a debreceni jégkorong az egyetemi klub keretében támad fel. A csapat újjáépítése a vártnál kicsit könnyebben ment, a játékosokkal nem volt nehéz megegyezni. ?A debreceni hokinak alapvetően jó volt a híre korábban is, amíg nem jöttek az anyagi nehézségek, addig mindenki mindig pontosan megkapta a fizetését. Ráadásul Debrecen lüktető, élhető város, ahol ? tapasztalataink szerint ? a máshonnan érkező hokisok jól érezték magukat. Amikor számba vettük, hogy kikkel kezdjünk tárgyalni, az egyik legfontosabb szempont az volt, amit a DEAC-nál prioritásként kezelünk: hogyan tud az illető közösségben élni, dolgozni. Emellett azokat helyeztük a lista elejére, akik letettek már valamit a debreceni hoki asztalára. Így haladtunk előre, ám nagyon lényeges volt, hogy olyan edzőt találjunk, aki a klub szellemiségével teljesen azonosulni tud, és szerencsére meg is találtuk ezt a karaktert David Musial személyében. Őszintén megmondom, vele és a játékosokkal is könnyű volt megállapodnunk, gyorsan meggyőztük őket, hogy új korszak kezdődik a debreceni hoki életében. A keretünk tulajdonképpen összeállt, egyetlen légióshelyet tartunk fenn még. Az edzőnkkel abban maradtunk, hogy a felkészülési mérkőzések tapasztalata alapján határozzuk meg, milyen posztra kell még hoznunk játékost.?

A szurkolók számára a szeretett klubjukat érintő radikálisabb változások különböző reakciókat válthatnak ki, láttunk már erre rengeteg példát jó pár sportágban, itthon és külföldön egyaránt. ?Úgy gondolom, Debrecenben a váltással semmiféle gondunk nem lesz, sőt előnyünkre is tudjuk azt fordítani. Azokra, akik az elmúlt években megszerették a hokit, ezentúl is számíthatunk. Ugyanakkor megnyílik egy irány, amelynek mentén bővíthetjük a nézőszámot: az a mintegy 30 ezer itt tanuló egyetemista, akikhez könnyebben el tudunk jutni jól kiépített kommunikációs csatornáinkon keresztül. Komoly tartalékot látok bennük, bízom abban, hogy jelentős részüket idővel hokiszurkolóvá tudjuk tenni.?

HetenyiZ_kiemelt_02jpg

Hetényi Zoltán, a sokszoros válogatott új DEAC-kapus azt mondta, a végső és legfontosabb érv Debrecenbe szerződése mellett az volt, hogy megkezdheti tanulmányait az egyetemen. Ez lehet az a vonzó konstrukció, amellyel fiatal tehetségeket csábíthatnak Debrecenbe? ?Igen, ez komoly előnyünk lehet más klubokkal szemben a jövőben. Azt látjuk, hogy a hokis fiatalok jelentős része tudatosan tervezi a jövőjét, és a profi sporton túlra is tekintenek, például a diplomaszerzésre. Az egyetemi tanulmányokat és a magas szintű sportolást nem könnyű összeegyeztetni, az edzéseket az előadásokkal, a vizsgákkal. Mi éppen azt kínáljuk, amire a sportolóknak szükségük van: egyéni tanrendet, amely maximálisan igazodik a bajnoki szezon időbeosztásához. Ez valóban döntő érv lehet a kezünkben, mint Hetényi Zoltán példája is mutatja, aki Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar vadgazdálkodási mérnöki szakán kíván tanulni. De nem ő lesz az egyetlen az idén, aki a hoki mellett végzi a tanulmányait, hiszen Salló Barna, Artyom Szokolov és Darabos Krisztofer is így tesz a Gazdálkodástudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, illetve nemzetközi gazdálkodás szakán. Számolunk azzal, hogy ezzel a csapat gerincét is hosszú távra stabilizálhatjuk, hiszen ha valaki elkezdi az egyetemet, az valószínűleg 3-5 évig nálunk fog játszani.?

Az átalakuló Erste Ligában némileg kiegyenlítődnek az erőviszonyok a következő szezonra. Hol lesz a DEAC helye? ?Az első évben nem az eredmény a legfontosabb számunkra. Újra meg kell vetnünk a lábunkat, stabilizálnunk a helyünket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel megyünk a jégre, sőt! A folyamatos építkezésre helyezzük most a hangsúlyt, és persze törekszünk a minél jobb helyezésre. A rájátszást mindenképpen szeretnénk elérni, és ott már bármi lehet. Akkor majd meglátjuk, az idén milyen szintre érünk el. Hogy mikor lehet bajnokságesélyes csapata a DEAC-nak? Nehéz erre most válaszolni. Természetesen szeretnénk oda eljutni, de ehhez sok feltétel szükséges. Bővítenünk kell a csapat támogatói körét, kiépíteni a masszív szurkolói bázist és a közösséget, ahogy már említettem. De a lényeg, hogy hosszú távon minőségi jégkorong legyen Debrecenben.?

DEAC:

edzők:
David Musial (CZE, HKm Zvolen, SVK)
Kecskeméti Áron (másodedző)

kapusok:
Nagy Péter (DHK U20)
Hetényi Zoltán (Knoxville Ice Bears, SPHL)

hátvédek:
Hetényi Péter (egyesületen kívüli)
Jirí Behal (CZE, Novy Jicin, CZE-3.)
Erdei Zoltán (Fehérvári Titánok)
Antal Arnold (Fehérvári Titánok)
Darabos Krisztofer (DHK U20)
Nico Vourijarvi (FIN, Hunters, FIN-3.)
Kovács Bronson (MAC Budapest)

csatárok:
Berta Ákos (DVTK Jegesmedvék)
Németh Attila (Ferencváros)
Molnár Dávid (MAC Budapest)
Vincze Péter Tamás (KMH Budapest, SVK-3.)
Dominik Novotny (CZE, DAB)
Jakub Izacky (CZE, DAB)
Márton Koppány (DHK U20)
Salló Barna (DHK U20)
Artyom Szokolov (DHK U20)
Vlagyiszlav Kulesov (RUS, DHK U20)
Silló Arnold (DAB)
Hári Norbert (Dunaújváros)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR ÉLŐ
VB 19:30 HUNSLO INFO
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum