Dusan Kapusta irányíthatja a Hokiklub Budapestet

 

Tapasztalt vezetőedzővel vág neki a bajnokságnak az Erste Liga-újonc. A cél a playoff. Sille Tamás szakmai igazgatót kérdeztük.

Teljesen új csapattal is bővül az idén a magyar bázisú nemzetközi bajnokság, hiszen a Vasas (a Budapest Starsszal közösen) korábban már szerepelt a felnőttek között, ahogyan Gyergyó (Progymként) és Debrecen (a DHK-val) is képviseltette ott magát, ám a Hokiklub Budapest néven benevezett KMH abszolút újonc legmagasabb szintű versenysorozatunkban.

A klub szakmai igazgatóját nem kell bemutatni a magyar szurkolóknak, Sille Tamás egyike a sportág ikonikus alakjainak. A Szlovákiában született-nevelkedett játékos négyszeres magyar bajnok, 105-szörös válogatott, a szapporói csodából három assziszttal vette ki a részét, az egy évvel későbbi svájci elitvébén pedig gólt is lőtt: éppen Szlovákiának. Az EBEL-ben 88+6 mérkőzésen küzdött a Fehérvárért, majd az edzősködés mellett döntött. ?Karrierem utolsó három évében kezdtem komolyabban foglalkozni ezzel a kérdéssel, de még az aktív pályafutásom alatt szereztem meg az képesítéseket, amit részben ki is használtam a játék mellett. Szerettem járni a gyerekek edzéseire, valamit tanítani nekik, továbbadni a tudásomból, és egyúttal tanulni valamit a szakmáról is. Minden edzőmtől tanultam valamit, nagyon szép emlékeim vannak az összes tréneremről, akivel volt szerencsém együtt dolgozni. Ha ki kell emelnem valakit, az Glen Williamson, ő hagyott bennem legmélyebb nyomot edzőként és emberként is. Ő volt az, aki megmutatta nekem, mennyire más nézni egy meccset játékos- és edzői szemmel. Bevezetett az edzők világába, megosztotta a tudását, mentorált, támogatott.?

Az edzősködést már 2012-ben elkezdte a magyar válogatott mellett, egy évvel később pedig a Fehérvár EBEL-csapatának másodedzőjeként állt a kispadnál, és mindez nagyon jó iskolának bizonyult. ?Ez a 2013 és 2016 közötti időszak volt az, amikor már a gyakorlatban éltem meg az edzői munkát, próbáltam minél többet tanulni a kollégáktól. Nagyon hasznos tapasztalat volt számomra a válogatott melletti munka, ahol szintén sokat tanulhattam, például a csapat összeállításáról, a meccselésről, a mérkőzések elemzéséről.?

Sille Tamas HUN edzo

Fotó: Mudra László (jkb.hu)

A 2016-os év nagy változást hozott Sille életében, hiszen a KMH szakmai igazgatója lett, emellett ő vitte a klub U20-as csapatát az osztrák bázisú EBYSL-ben, a tavalyi szezonban pedig a felnőtt gárdát a szlovák harmadvonalban. A vezetők hosszú távú építkezésbe fogtak, ám az élet írja a legizgalmasabb forgatókönyveket, így a Hokiklub Budapest 2018-ban már az Erste Ligában találta magát. ?2016-ban vállaltam el a szakmai igazgatói pozíciót a KMH-nál, ami számomra nagy kihívást jelentett. Közel 400 igazolt játékossal rendelkező klubról beszélünk, ahol fiúk és lányok játszanak, versenyeznek U8-tól a felnőtt korosztályig. Az Erste Ligát 3-5 éves távlatban terveztük, ezzel a céllal is indítottunk felnőtt csapatot a szlovák 2. ligában, és tavaly az EUHL?ben (Europian University Hockey League). Felnőttcsapatunk az utolsó két szezonban részt vett a Magyar Kupa versenysorozatában is, ami lehetőséget nyújtott felmérnünk, hogy hol tartunk az Erste Ligához képest. A tavalyi szezonban 50 fölötti meccset játszott a csapat különböző szintű bajnokságokban. Ezzel a mérkőzésszámmal megfelelő fejlődési lehetőséget nyújtottunk a fiatal játékosok számára, hogy közelebb kerüljenek a profi jégkorong világához. A lehetőség valóban hamarabb jött a tervezettnél, de ha már így alakult, nem ugrunk el előle, igyekszünk helytállni.?

A KMH tehát két szezont töltött a szlovák 2. osztályban, vagyis a harmadvonalban. Erről a ligáról keveset tudnak a szurkolók itthon, így adódik a kérdés, hogy a bajnokság erősségben hol helyezkedik el, és mennyire szolgálta a felkészülést az Erste Ligára. ?Nehéz összehasonlítani az Erste Ligát a szlovák 2. ligával. Az EL profi bajnokság, a szlovák harmadik vonal viszont teljes mértékben amatőr. Tény, hogy képzett, magas tudású játékosok lépnek itt jégre, viszont magasabb az átlagéletkor. Ki lehet mondani, hogy többnyire levezető jellegű bajnokság ez a korábbi profiknak, akik csak szeretetből jönnek játszani munka mellett. Azért tegyük hozzá, hogy előfordulnak volt válogatott, sőt ex-NHL-es nevek is. Ha kicsit visszamegyünk az időben, akkor a volt MOL Liga-győztes HC Nové Zámky is a 2. ligában szerepelt párhuzamosan, és a legerősebb kerettel kellett kiállniuk a döntőben, hogy meg tudják nyerni, és feljussanak a másodosztályba. A fiatal játékosok számára azonban megfelelő középfok a junior és a felnőtt, profi szint között. Tavaly a terhelés miatt már párhuzamosan szerepeltünk a szlovák 2. ligában és az EUHL-ben, ami egy öt éve működő, magas színvonalú európai egyetemi bajnokság cseh, szlovák, lengyel csapatokkal. Magyarországot, egyben a magyar egyetemi hokit a mi csapatunk képviselte kisebb-nagyobb sikerekkel.?

Az idén azonban jóval nagyobb feladat vár rájuk, hiszen elindulnak az Erste Ligában, a DVTK Jegesmedvék közreműködésével. Az együttműködésről eddig csak néhány sajtóközlemény jelent meg, így sokan kíváncsiak arra, hogyan fog kinézni ez a gyakorlatban. ?A KMH és a DVTK Jegesmedvék több szinten is együttműködnek, nem csupán az Erste Ligáról van szó. Közös U20-as csapatot neveztünk be az EBYSL-ben, működni fog az átjárás az Erste és az Extraliga, no meg természetesen az Erste és az EUHL között is. A cél a versenyhelyzet kialakítása és a játékosok fejlődési lehetőségének megteremtése megfelelő szinten. A hokisokat a teljesítmény alapján fogjuk kiválasztani: jönnek a tavalyi KMH-csapatból, érkeznek Miskolcról, őket már bejelentettük, és persze igazolunk újakat. Az Erste Liga színvonala megköveteli, hogy légiósokat is hozzunk. Gőzerővel dolgozunk a keret véglegesítésén, pár napon belül további konkrétumokkal is szolgálhatunk. Azt viszont már most bejelenthetem: a csapat vezetőedzője a rendkívül tapasztalt Dusan Kapusta lesz.?

A klub vezetői tehát nem akartak zsákbamacskát venni a legfontosabb posztra, így a magyar jégkorong fejlesztésében az elmúlt két évtizedben elismerésre méltó munkát végzett Kapusta mellett döntöttek, aki 2015 óta dolgozik a KMH-nál. A szlovák szakember 2001-ben érkezett Magyarországra, két évig a válogatott másodedzője volt, majd a 2004-es divízió 1-es vébén már ő vezette a nemzeti csapatot. Számos helyen dolgozott a MOL Ligában, a szlovák Extraligában, illetve a különböző korosztályos magyar válogatottak mellett. Az biztos, hogy tapasztalatban nála nincs hiány, de milyen játékot láthatnak majd a szurkolók a Hokiklub Budapesttől? ?Aktív, modern, versenyképes játékot szeretnénk mutatni a jégen. Szerény célunk a rájátszásba kerülés lenne, de majd a szezon megmutatja, mire lesz elég a teljesítményünk. Mindenképpen szeretnénk stabil tagként növelni az Erste Liga színvonalát.?

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
május 10., péntek
VB 16:20 SUINOR 
VB 16:20 SVKGER 
    • SPORT 2
VB 20:20 CZEFIN 
    • SPORT 2
VB 20:20 SWEUSA 
május 11., szombat
VB 12:20 FRAKAZ 
VB 12:20 GBRCAN 
VB 16:20 AUTDEN 
VB 16:20 POLLAT 
VB 20:20 NORCZE 
VB 20:20 USAGER 
Partnerünk
Archívum