A DAB célja nem lehet más, mint a győzelem

 

Az újvárosiak a változó körülmények között is keményen készülnek az Erste Liga-szezonra, és továbbra is az elvégzett munkában hisznek. Azari Zsolt klubelnökkel beszélgettünk.

Elsőként arról kérdeztük, hogy mi a véleménye az utószezon történéseiről, a DVTK Jegesmedvék és a MAC Budapest távozásáról a szlovák Extraligába: ?Teljes mértékben megértem a Miskolc és a MAC távozási szándékát. Mi is mindig arra törekedtünk, hogy feljebb lépjünk, magasabb szinten játszhassunk. Ráadásul a miskolciak nem is csináltak titkot abból, hogy mit szeretnének. Évek óta tudható volt, hogy létkérdésnek tekintik a feljebb lépést. Mi is próbálkoztunk annak idején, hasonló okok miatt, így most kicsit olyan ez nekem, ahogy mondjuk Ladányi Balázs érezhette magát, amikor a Volán elment az EBEL-be. Folyamatos párharc volt a két csapat között, de a fehérváriak számára akkor kinyílt egy kapu, ami Ladányiéknak csak a klubváltással vált elérhetővé.?

A nagy kérdés most is az, mint a Fehérvár távozásakor. Jelesül, hogy közép- és hosszú távon hogyan tudunk reagálni a megváltozott környezetre, mit profitálunk a megmaradt lehetőségekből, mekkora és milyen áldozatokat kell hoznunk. ?Mindig az a kérdés, hogy milyen egyensúlyt találunk a szakma és a presztízs között. A munka és az eredményesség hozza a presztízst alapvetően, de itt kicsit lehet csalni. Például amikor honosítunk, az nem a saját szakmai munkánk gyümölcse, noha emeli a presztízsünket. A legjobb, ha megtaláljuk a helyes arányt. Az segíthet a jégkorongsporton. Ehhez hasonló, amikor a szövetség támogatást ad, hogy bizonyos csapatok külföldön versenyezzenek. De látni kell azt is, hogy a presztízs oltárán mennyi szakmaiságot áldozunk fel. Nekem jobban tetszett az a konstrukció, amelyben nyílt maradt volna az Extraliga, vagyis az Erste Ligában nyertes csapat osztályozót játszhatott volna, ha magyar esett volna ki. Ez a támogatás logikájába is jobban illeszkedett volna, inkább szolgálta volna a magyar jégkorong érdekét, mint az egyes csapatokét.?

Hogy mindez mit jelent a DAB számára? Nem feltétlenül csupa rosszat. Azari szerint ha a csapatok jól tudnak alkalmazkodni az új rendszerhez, akkor továbbra is élvezetes bajnokságot láthatnak a szurkolók, amelyben az újvárosi klub célja nem lehet más, mint a győzelem ?Az elmúlt hónapok tapasztalatai körülírják azokat a korlátokat, amelyek között a DAB és a többi csapat is mozoghat. A költéségvetésünk nem fog változni, ám a hangsúlyok áttevődnek. Céljaink annyiban nem változtak, hogy továbbra is sikeresek akarunk maradni. A siker alapja pedig az elvégzett munka: finn edzőnk is a munka elkötelezett híve. A sportoló munkája nem merülhet ki napi másfél órában. Olyan játékosokat keresünk, akik teljes emberként, napi 24 órában akarnak jobbá válni. A sport népszerűsége abból fakad, hogy az emberek értékelik, ha egy sportoló egy cél érdekében emberfeletti áldozatokat hoz és ennek megfelelő teljesítményre képes. A sport erről szól, ez a filozófiánk lényege. Ehhez keressük a megfelelő láncszemeket. Ebben a rendszerben másodlagos, hogy milyenek a körülmények, arra törekszünk, hogy minden helyzetből a lehető legtöbbet érjük el.?

dabmac1

A hangsúlyokban bekövetkező változások egyike a játékospolitikát, a keret kialakítását érint: ?Az új helyzetben új modellre kellett átállunk. Nyilván a többi itthon maradó csapat is hasonló következtetésekre jutott. Azt sem tartom kizártnak, hogy a csapatok a 22-25-ös keretekről átállnak a 18-20 fősekre. Ez növelheti a hatékonyságot, az intenzitást. Mi azt célozzuk meg, hogy a csapat harmada legyen tehetséges junior, jöjjenek az ország bármely részéből. Egyharmadot adnak azok a dunaújvárosi játékosok, akik elkötelezettek a mi értékeink mellett: akarjanak dolgozni, fejlődni, legyen bennük meg a készség, hogy a fiatalokat irányítsák, terelgessék őket a helyes úton, tudjanak példaképek lenni. Itt nagyon fontos a csapatszellem és a fegyelmezettség. Ennek megfelelően a csapatunk nagyjából három részre oszlik: tehetséges juniorokra, őket vezetni képes magyar magra, és olyan légiósokra, akik a korábbinál magasabb polcról érkeznek. Nemrégiben igazoltunk egy 194 centis finn centert, de terveink szerint nem ő lesz a legerősebb külföldink.? A klubvezető elmondása szerint a légiósokkal is közel állnak a megállapodáshoz, így július első hetének végére meglehet a teljes létszám.

Ami a felkészülést illeti, erről ifj. Azari Zsolt, a DAB csapatkapitánya mesélt: ?A felkészülés tizenegyedik hetében járunk, 10-14 fővel csináltuk végig az előre meghatározott programot. Jövő héten zárjuk a nyári alapozást, majd 3 hét egyéni munka következik, amelynek során a pihenés is előtérbe kerül, hogy augusztus 1-jén mindenki felfrissülve kezdhesse a jeges felkészülést.?

A felkészülési meccsek programja is alakul. Eddig két találkozót kötött le a szakvezetés, augusztus 10-én és 11-én a két évvel ezelőtti lengyel bajnok, az idei szezon bronzérmese, a Cracovia Krakow otthonában lépnek jégre az Acélbikák.

 

DAB mez

Dunaújvárosi Acélbikák:

maradt:
Azari Zsolt (csatár)
Hruby Gellért (hátvéd)
Léránt René (csatár)
Mestyán István (hátvéd)
Erdélyi Tamás (hátvéd)
Németh Péter (csatár)
Lencsés Tamás (hátvéd)
Makovics Bence (hátvéd)

érkezett:
Tóth Gergely (hátvéd, MAC)
Pinczés Bendegúz (kapus, ifj. Ocskay Gábor JA)
Pinczés Olivér (csatár, ifj. Ocskay Gábor JA)
Szabó Dávid (hátvéd, Fehérvári Titánok)
Garbacz Máté (kapus, Vasas U20)
Antti Karhula (FIN, vezetőedző, Hermes, FIN-2.)
Mart Eerme (EST, edző, KMH U18)
Martin Saluga (csatár, Brassó)
Oula Uski (FIN, csatár, Jokipojat Joenssuu, FIN-2.)

távozott:
Jason Morgan (CAN, vezetőedző, Aalborg, DEN)
Duschek Dávid (kapus, DVTK Jegesmedvék)
Dominik Novotny (CZE, csatár, DEAC)
Jakub Izacky (CZE, csatár, DEAC)
Odnoga Mátyás (csatár, MAC)
Orbán Attila (hátvéd, KMH Budapest)
Silló Arnold (csatár, DEAC)

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum