Tizenegy csapat maradt az EIHL-ben

 

Senki sem indulhat az Edinburgh Capitals helyén a brit elitligában.

Elvesztette az ódon Murrayfield pálya jégidejére kiírt pályázatot az Edinburgh Capitalst üzemeltető vállalkozás, de a versenyben győztes vetélytárs sem örülhet. A Capitals elvesztette az indulás lehetőségét a brit elitligában, az EIHL-ben, de a menedzsment döntése értelmében az újak sem léphetnek a helyükre. Bár nem minden indíték világos, a liga alighanem a saját integritását védte, amikor nem engedte, hogy létező csapatai kiszorításával szerezhessenek indulási jogot mások.

A történet persze cifrább ennél. A Capitals 13 éven át volt az EIHL tagja, de sosem ért el sikereket. Legjobb eredménye a 2010-es és ’13-as 6. helyezés volt, a legutóbbi 5 idényből 4-szer az utolsó helyen zárt. Hogy mi volt a gyengélkedés oka, nehéz megérteni, hiszen a félmilliós skót fővárosban, amelynek a gazdasága a második legerősebb London után az egész országban, hatszoros bajnokcsapatnak is szurkolhattak korábban. A Murrayfield Racers, amelyet 1952-ben alapítottak, 1969 és ’72 között sorozatban négyszer lett első, majd 1987-ben és ’88-ban még kétszer. 1996-ban azonban tönkrement, helyette alakult meg két évvel később az Edinburgh Capitals, amely a másodosztályból indulva 2005-ben csatlakozott az EIHL-hez.

A gyenge szereplés következményekkel járt. A Capitals mögött – amely története 20 éve során mindvégig a Murrayfielden játszott – immár a harmadik gazdasági társaság áll. A második 2017 novemberében jutott a felszámolás sorsára. A menedzsment viszont nem nagyon változott. A 2017/18-as szezonnak tehát az volt az egyik sajátossága, hogy a Scott Neil vezette Capitals Hockey Limited kezdte a szezont a csapat mögött, de a végén már a Cool House Marketing volt a tulajdonos. Nem véletlen, hogy ezt a sérülékenységet megérezve mások is akcióba kezdtek. A David Hand – a korábbi legendás játékos, Tony Hand testvére, nem mellesleg a skót jégkorongszövetség elnöke – által vezetett Racers Leisure Group úgy döntött, megpróbálja feltámasztani a korábbi legendás Murrayfield Racerst, és pályázatot nyújtott be az arénánál a profi jégkorongcsapat jégidejére. Ezt annak rendje és módja szerint meg is nyerte, amivel kihúzta a szőnyeget a Capitals alól. Az új nyertes rögvest benyújtotta pályázatát az EIHL-hez egy edinburgh-i csapat működtetésére, ám annak vezetése nem volt túl lelkes az ötlettől, egyhangúlag elutasította Handéket.

edinburgh_capitals_logo-crossed

A novemberi felszámoláskor ugyanis a Capitals Hockey Limited a ligának adta vissza a franchise-jogokat, és egyúttal azt ígérte, hogy a következő idényre új befeketőkkel és új vezetőséggel folytatja a csapat. Hogy mégis miért vesztettek a jégpályánál? “Az Edinburgh Capitals novemberben került felszámolásra – magyarázta egy interjúban Hand, alighanem az igazságnak csak egy részletét kibontva. – Ez volt a harmadik alkalom, hogy egy újabb társaságot hívtak életre, és azt hiszem, a jégpálya nem volt különösebben boldog attól, ahogyan ez megtörtént.”

Handék a jégpályával konzultálva adtak be pályázatot, miután az Elite Ligától azt a választ kapták, hogy addig nem tárgyalnak velük, ameddig nincs biztosítva a szükséges jégidő. Ezt megszerezték, kiütve a jogokkal rendelkező Capitalst a nyeregből. “Az EIHL úgy utasította vissza a jelentkezésünket, hogy meg sem adta a lehetőséget arra, hogy megtárgyalhassuk velük az üzleti tervünket – panaszolta David Hand. – Aztán mégis megkerestek bennünket, és azt kérdezték, nincs-e valami lehetőség arra, hogy együttműködjünk Scott Neillel. Mi erre írásban ajánlatot tettünk Neilnek, egy összesen 35 ezer font értékű csomagot ajánlottunk, hogy segítsen az Elite League-jelentkezésünk folyamatában, amelyet akkor fizettünk volna ki, ha felvesznek bennünket. Scott visszautasította a pénzt, és azt ajánlotta, hogy a Cool House és a Racers Leisure hozzon létre közös vezetőséget. Nekünk ott volt a pénzünk a bankban, az ő befektetéseik viszont csak képzeletbeliek voltak. Megkérdeztük, ki van a jelenlegi menedzsmentjükben, de erre sosem kaptunk választ. Mi alkalmaztuk volna Scottot, állásajánlatot tettünk neki, és örömmel fogadtunk volna bárkit, aki beszáll a vállalkozásunkba. De nem akartunk befektetni a Cool House-ba.”

Az utolsó csavar a történetben, hogy az Elite League menedzsmentje néhány nappal a Racers Leisure jelentkezésének megtárgyalása előtt megkereste a jégpályát, hogy egy pénzügyi csomaggal megtámogatva rávegye őket a jégidőpályázat eredményének visszavonására. Ezzel a Capitals tovább használhatta volna a pályát. Egyes hírek szerint ennek a pénzügyi csomagnak az értéke 50 ezer font, mintegy 19 millió forint volt. Hogy miért maradt a pálya mégis a Racers Leisure mellett? Richard Stirling igazgató válasza szerint azért, mert érvényes szerződést kötöttek, amelyet nem volt lehetőségük felmondani. “A Racers Leisure reális üzleti tervvel jelentkezett, fel akartak építeni egy átlagosan legalább ezerfős szurkolótábort azzal, hogy jobb csapatot állítanak ki. Ez egyáltalán nem volt a valóságtól elrugaszkodott elképzelés” – magyarázta.

A történetnek így mindenki vesztese lett. Az EIHL bukott egy csapatot, a Capitals megszűnt, a Racers nem tudott elstartolni, a pálya meccsek és ehhez kapcsolódó bevételek nélkül maradt, ahogy a szurkolók is. Az EIHL-es visszatérését ugyancsak fontolgató Hull Pirates, amely a Hull Stingrays csődje után lépett ki a brit elitligából, szintén hoppon maradt, így az EIHL-ben 2018/19-ben 11 csapat fog versenyezni.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 18., szombat
FEL 11:00 DEBS20 1-4VÉGE
FEL 15:00 KL2TIT 1-3VÉGE
FEL 16:00 OLLBRA 7-6 HVÉGE
augusztus 19., vasárnap
FEL 18:30 DABNIT 0-3VÉGE
augusztus 21., kedd
FEL 18:00 NITMAC 
augusztus 22., szerda
FEL 17:40 VASDAB 
augusztus 23., csütörtök
U18 16:00 SVKROM 
FEL 17:00 SKLHKB 
FEL 18:00 FTCHUM 
FEL 18:00 MISKOS 
FEL 18:00 NITUTE 
U18 19:15 HUNPOL 
augusztus 24., péntek
U18 12:30 POLSVK 
FEL 17:00 HKBBRT 
FEL 18:00 TOPUTE 
U18 19:15 HUNROM 
augusztus 25., szombat
U18 11:15 POLROM 
U18 14:30 HUNSVK 
FEL 16:00 KREAVS 
FEL 17:40 VASDEB 
FEL 20:00 GLAMAC 
augusztus 26., vasárnap
FEL   AVS
FEL   NOTMAC 
Partnerünk