Fél lépésre az Extraligától a DVTK és a MAC

   

Az egyeztetések még zajlanak, de napokon belül kiegyenesedhet az összes kérdőjel az üggyel kapcsolatban.

Információink szerint jövő hét elején megjelenhet a magyar jégkorong fejlesztésének támogatásáról szóló kormányhatározat, amely elvi és anyagi támogatást biztosít ahhoz, hogy az Erste Liga-címvédő és a megelőző három szezon győztese a szlovák bázisú elitbajnokság résztvevője legyen a 2018/19-es szezonban. Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke ezt megerősítve elmondta: nem pusztán arról van szó, hogy segítik a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék Extraliga-szereplését, a többletforrások egy részét más területeken ? például az Erste Ligában ? használják majd fel. A magyar?szlovák együttműködés kapcsán körvonalazódó megállapodások is mélyebbek, komplexebbek lesznek, a szándék minden érintett részéről megvan erre, az eddigi tárgyalások tapasztalatai ígéretesek.

A szövetségben úgy ítélik meg: a válogatott versenyképességének javulása nem képzelhető el anélkül, hogy nagyságrendileg több jégkorongozónk fejlődjön folyamatosan komoly terhelést biztosító versenyrendszerben. Szerintük az Erste Liga ma még nem ilyen, amit a budapesti divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokságon látottak is visszaigazoltak.

NITMIS VK

Fotó: dvtk.eu

A szlovák Extraliga klubjai már hetekkel ezelőtt bólintottak két magyarországi aspiráns befogadására, így a MAC és a DVTK csatlakozása közel biztosra vehető. Fontos azonban rögzíteni: a vonatkozó megállapodásokat várhatóan rövidesen aláírják, ám ez még nem történt meg. Az MJSZ arra helyezi a hangsúlyt, hogy mindez valóban a magyar jégkorong fejlődését szolgálja, ezért egyebek mellett légióskorlátozást is elengedhetetlennek látnak. Hogy ezt pontosan hány főben fogják meghatározni, arról a szakmai bizottság tesz javaslatot. A szövetségben bíznak benne, hogy e két csapatunk képes lesz megfelelni a magasabb kihívásoknak, azaz teljesítményükkel fogják visszaigazolni a beléjük fektetett bizalmat, energiát és forrásokat. Illetve azt is remélik, hogy ez már rövid távon is hatással lesz a válogatott erejére és eredményeire.

Noha az MJSZ végül is nem kötelezi a távozó klubokat arra, hogy az Erste Ligában farmcsapatot indítsanak, úgy tudjuk, mindkettő élni készül a lehetőséggel. A magát a szlovák harmadosztályban két alkalommal kipróbáló KMH a miskolciakkal összefogva szállhat versenybe, míg a MAC az utánpótlására, jelenlegi és volt juniorjaira kíván építeni, ahhoz hasonlóan, ahogy az EBEL-es Fehérvár teszi. Ez esetben ? továbbá ha a liga felveszi a korábban jelentkezett Gyergyószentmiklóst, Debrecent és Vasast ? akár tizenkét klub is részt vehet ősztől a magyar bázisú jégkorongbajnokságban. A jelentős bővülés optimális esetben ahhoz is hozzájárulhat, hogy miként régebben, úgy ismét sokkal nagyobb számban kapjanak felnőtt meccsterhelést az U20-as és az U18-as tehetségek. Sem a szomszédban, sem itthon nem cél nemhogy a légiósok, de a honosítottak és a kiöregedőfélben lévő hokisok aránytalan játszatása sem.

Ide tartozó értesülésünk még, hogy egy szlovákiai és egy újabb romániai csapat is érdeklődött a napokban az Erste Liga-indulás lehetősége iránt, ám ők lemaradtak az ez évi jelentkezési határidőről.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum