A DVTK idegenben a folytatásért küzd

   

Szerdán megtört a jég, a DVTK Jegesmedvék nagy csatában először győzött a MAC ellen az Erste Liga döntőjében. Hogy ez felszabadította-e végre a társaságot a nyomás alól, erre szombat este kaphatunk választ, amikor a Tüskecsarnokban kell megismételniük a legutóbbi teljesítményüket.

A MAC Budapest rendkívül magabiztosan kezdte a finálét, a három egymás után aratott győzelme nem a véletlen műve volt. Úgy tűnt, a fővárosiak jobban rákészültek a csatára testben és lélekben, sokkal inkább playoff-üzemmódban pörögve érkeztek a csatába. Jobbak voltak a párharcokban, agresszívabbak voltak, határozottabbak voltak, többet és gyorsabban korcsolyáztak, azokat az erényeket csillogtatták, amelyeket a miskolciak a teljes szezonban. Majoross Gergely csapata egy visszafogott és sok megoldandó problémával járó alapszakasz végére fokozatosan pörgött fel, a középszakaszban ellenállhatatlan volt, és a Ferencváros elleni két botlást leszámítva végig rendkívül magabiztosan játszott a szezon végén. Úgy tűnik, mostanra összeállt a csapat, amely rendkívül kellemetlen stílusban játszva nem is hagy levegőt az ellenfeleknek. Ezzel a stílussal eljutottak az első bajnoki címük kapujáig. Miskolcon ugyan a negyedik meccsen kikaptak, de a vereség ellenére sem tettek rossz benyomást a semleges nézőre. Az utolsó percekben közelebb álltak az egyenlítéshez, mint a Miskolc a harmadik gól megszerzéséhez. Azonban ezúttal megremegtek az ütők, a kapus lehozatala pedig nem jött be. Van ilyen, de még három lehetőségük van behúzni a negyedik győzelmet, ráadásul ebből kétszer hazai jégen próbálkozhatnak.

A Jegesmedvéknek a liga döntője az év harmadik csúcspontját jelenti a Kontinentális Kupa harmadik köre és a Magyar Kupa valamint a Visegrád Kupa egymás után lejátszott döntőit követően. A miskolciak továbbra is győzelmi kényszer alatt játszanak, és ez már a sorozat teljes hátralevő részében így marad. Nem hibázhatnak, hiszen az a döntő végét jelentené a számukra. Többször került már hasonló helyzetbe a Miskolc a szezon folyamán, ám azok alapszakasz-meccsek voltak, ahol csak annyi volt a feladat, hogy az utolsó harmadban megfordítsanak egy vesztésre álló meccset. Ez általában sikerült is, a csapat játékerejének tudatában képes volt elviselni az ilyen nyomást. Megvolt az a jogos önbizalom, ami miatt a játékosokban fel sem merült, hogy ne tudnák a meccset megfordítani. Mondhatjuk, hogy a feladat részben hasonló ezúttal is, ám a tét jóval nagyobb, és az ellenfél is komolyabb. Ráadásul többször kell ezt a bravúrt véghezvinni. Miskolci szempontból jelenleg úgy áll a dolog, hogy egy három győzelemig tartó széria veszi kezdetét, amelyben a MAC-nak pályaelőnye és két győzelem hendikepje van. Igazán nagy tett lenne innen nyerni.

MAC-MIS-1-900

fotó: MAC Budapest facebook

MAC–DVTK Jegesmedvék 3-2

   

Thrillerbe illő fordulatok után, a hirtelen halálban szerezte meg első bajnoki címét a MAC Budapest. Jesse Dudas három év után szerzett ligagyőzelmet jelentő gólt.

A MAC kezdett nagyobb lendülettel, és egy perc alatt Adorjánnak már két védeni valója is volt, igaz Bálizsnak sem kellett sokat várni az első beavatkozásra. A házigazdák támadtak többet, ám az 5. percben Hajós a kapuvasat csörgette meg. Nagyon nyomott a fővárosi gárda, ezekben a percekben Adorján adott tartást a csapatának jó pár fontos védéssel, Nagy Krisztián pedig egyenlített a kapuvasak terén. A 9. percben óriási lehetőséget hagytak ki a vendégek: Tóth Gergő teljesen tiszta helyzetben nem tudta beütni a korongot, majd Bálizs a duplázást is védte, fél perc múlva pedig Galanisz bombáját szorította magához a kékek kapusa. Egy perc múlva azonban már ő is tehetetlen volt, miután Kulmala több védő mellett is elvitte a korongot, majd a rövid felsőbe lőtt (0-1). Az első emberelőny a Jegesmedvéké volt a 14. percben, de igazán komoly helyzet nélkül hagyták azt veszni. A harmad utolsó szakasza kiegyenlített játékot hozott, kevesebb lehetőséggel. Szűk két perccel a vége előtt egyenlített a MAC: Kovács nagy lökete Adorján mamutjáról előre pattant ki, Bodóról lekésett a védője, így ő könnyedén emelt a kapuba (1-1).

A második harmad egy percnyi hazai kettős előnnyel indult, amit nem sikerült kihasználni, sőt annak végén Galanisz egyedül ugorhatott ki, ám szólója végén Bálizs védeni tudott. Négy perc múlva ismét Galanisz került nagy helyzetbe: egy kipattanó került hozzá, üres volt a kapu, de egy gondolattal többet várt, így a védő blokkolni tudott. A 28. percben megfordította az állást a MAC: Garát kék vonalas lövése lejött Adorjánról, a lesipuskás Terbócs pedig egy lépésről nem hibázott (2-1). Hullámzó küzdelem alakult ki, hol az egyik, hol a másik kapu elé kerültek a csapatok, ám a masszív védelmek miatt a kapusoknak ekkor kevesebb dolguk akadt. A 32. percben Garát engedett el egy bombát a kék vonalról, de korongja a kapuvasról vágódott a mezőnybe. A 34. percben a Miskolc került emberelőnyben, de a két perc alatt fel sem tudtak állni, sőt egy 2 az 1 elleni MAC-kontra végén Adorjánnak kellett védenie. Újabb egy perc elteltével jött a következő vendégfór, de Bálizsnak csupán egy védenivalója volt.

A harmadik játékrész első öt percében folytatódott az ide-oda játék, a Jegesmedvék két nagy helyzetet is kialakítottak, de Bálizs remekelt. A 46. percben ismét a miskolciak próbálgathatták speciális játékukat, de a hazaiak meglehetősen simán kivédekezték azt. Szinte rögtön ezután megfordult a felállás, a MAC igyekezett létszámfölényét gólra váltani, de ők sem jártak sikerrel. Az 53. percben újabb miskolci előny jött, ebben Vas bombáját védte Bálizs, Sakaris estében az üres kapu mellé emelt, a végén viszont Brown szólóban mehetett el, de Adorján védett. A MAC biztonsági játékot mutatott be, a védő harmadból egyből kilőtték a korongot, amelyet igyekeztek minél hosszabb ideig a miskolci kapu környékén tartani. Sokáig ez működött, de két perccel a vége előtt mégis egyenlítettek a vendégek: egy keresztpasszt Berta lőtt közelről a kapuba (2-2). Az utolsó két percet nagyon megnyomta a MAC, beszorultak a vendégek, de a kékek egyik helyzetüket sem tudták belőni.

A negyedik harmadban jöhetett a 4 a 4 elleni játék az első gólig. Ahogy az várható volt, a kevesebb játékosnak és a több helynek köszönhetően kicsit felgyorsult a játék, egymást követték a kapura lövések. A bajnokság végül a 64. percben dőlt el: Dudas adott középre, a korong megpattant egy védő lábán, és Adorján mamutjai között a kapuba vágódott (3-2).

Az Erste Liga döntőjének négy nyert mérkőzésig tartó párharcot 4–1-re nyerte a MAC Budapest, ezzel megszerezte története első magyar bajnoki címét.

Fotó: Mudra László - MAC

Fotó: Mudra László (MAC Budapest)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2170 néző. Játékvezetők: Babic, Rencz, Soltész, Kis-király.
Bálizs: 92,6% (#2465)
K
Adorján: 91,9% (Kiss)
Macaulay, Pozsgai, Orban, Nagy, Bodó
1
Rusk, Leppanen, Galanisz, Miskolczi, Magosi
#4914, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
2
Rantanen, Láda, Pavuk, Sakaris, Kulmala
#3879, Garát, #693, Terbócs, #5133
3
Joe, Vojtkó, Hajós, Vas, Tóth A.
#4048, Vokla, #3579, Majoross, #2474
4
Albert, Köllő, Ritó, Berta, Tóth G.
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 09:29 MIS Kulmala Sakaris Pavuk
1-1 18:08 MÚB Bodó Orban #62
2-1 27:10 MÚB Terbócs #41 Garát
2-2 57:58 MIS Berta Joe
3-2 63:17 MÚB Dudas Brown
37 Kapura lövések száma 27
12 Kiállításpercek 8

A MAC–DVTK Jegesmedvék galériája

 

A MAC–DVTK Jegesmedvék góljai

   

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum