A kapusakadályozásról vitatkoznak az igazgatók

 

A csapatvezetők szokásos márciusi floridai találkozójának legsúlyosabb kérdése, hogy a rájátszás előtt rendbe tudják-e tenni a legvitatottabb kérdést.

Szinte nincs olyan játéknap, hogy valamelyik edző ne panaszkodna arra, hogy a kapusakadályozás megítélése mennyire szubjektív, következésképpen az ítélek mennyire nem konzisztensek. Mi tagadás, az NHL szabálya sokkal homályosabban fogalmaz, mint a nemzetközi szövetségé, ráadásul az edzőknek lehetőségük van visszajátszást kérni, ami tovább növeli a szabály alkalmazásával együtt járó bizonytalanság súlyát. Valaki egyenesen úgy fogalmazott, olyan ez, mintha pénzfeldobással döntenénk el, hogy a visszanézetett jelenet végén érvényes-e a gól vagy sem. Éppen ezért az edzők az általános igazgatók szokásos márciusi meetingje előtt többnyire arról beszéltek, mennyire fontos lenne még a rájátszás előtt tisztázni a felmerült kérdéseket, egyértelműbbé tenni a helyzetet.

Ez a kívánalom nem biztos, hogy teljesülni fog, hiszen a legnyilvánvalóbb megoldás az lenne, ha módosítanának a szabálykönyvön, amire szezon közben aligha kerülhet sor. Az NHL vezetése nyitott mindenféle megoldásokra, ugyanakkor világossá tette, a továbbiakban nem tűri el, hogy az edzők nyilvánosan kritizálják a rendszer. Ebben van is némi igazuk, hiszen a challenge bevezetése előtt Gary Bettman éppen a szubjektív elem miatt intette óva az általános igazgatókat attól, hogy visszanézhetővé tegyék a kapus akadályozásával kapcsolatba hozható eseteket.

De nézzük meg alaposabban, miről is beszélünk! Jelenleg két esetben lehet videóbírót kérni, az egyik a leshelyzet, a másik a kapusakadályozás. A táblából jól látszik, hogy mindkét esetben dinamikusan növekedtek a számok az első két évben, amikor is a leshelyzetet illetően a hiába kért challenge esetében kétperces kisbüntetést osztottak ki a csapatoknak. Mint látható, ez csaknem megfelezte a vállalkozói kedvet, tehát elvileg ez a megoldás működhetne a kapusakadályozás esetében is. Colin Campbell, a liga szakmai igazgatója nincs oda az ötletért, éppen azért, mivel a leshelyzettel ellentétben ennek megítélése sokkal szubjektívebb.

  2015/16 2016/17 2017/18
Kapusakadályozás 144 166 170
Megerősített 117 124 119
Megváltoztatott 27 42 51
Les 76 118 68
Megerősített 46 84 30
Megváltoztatott 30 34 38
Összesen 220 284 238
Megerősített 163 208 149
Megváltoztatott 57 76 89

A másik javaslat arról szól, hogy az ilyen eseteket ne helyben, a játékvezetők nézzék vissza, hanem a torontói esetszobában egy egységesebb álláspontot képviselni tudó szakmai bizottság. Köztes megoldás lenne, ha az arra illetékesek kiadnának egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy mi számít véletlen kontaktnak a kapussal szemben, mely az egész ügy legvitatottabb pontja. Egy másik lehetőség, ha teljesen eltörlik a challenge lehetőségét a kapusakadályozások esetében. Hétfőn odáig jutottak a felek, hogy a liga különféle helyzeteket mutatott nem csak az általános igazgatóknak, de a sajtó munkatársainak, majd megszavaztatta őket, hogy szerintük történt-e kapusakadályozás vagy sem. Ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ténylegesen mennyire nehéz helyzetben vannak a játékvezetők, amikor az egyes eseteket, az inkonzisztens ítéletek nem az ő számlájukra írhatók. A döntést szerdáig kell meghozni, eddig tart ugyanis az ülés, amelyen még számos más napirendi pont is szerepel.

Az egyik ilyen a rájátszás ágainak kialakítása. Négy évvel változtattak a jól bevált szisztémán, azóta nem az első helyezett játszik a nyolcadikkal, hanem ennél bonyolultabb rendszert vezettek be annak reményében, hogy a riválisok első körös összekerülése növeli majd a nézettséget. Igen ám, de ez azzal jár, hogy a liga élcsapatai közül biztosan búcsúzik jónéhány az első körben, míg a középszerűbb alakulatoknak adott esetben jobb esélyük lehet a továbbjutásra. Keddi állás szerint Keleten ennek a rendszernek a legnagyobb vesztese a Boston Bruins és a Toronto Maple Leafs. Mindkét csapatnak több pontja van, mint a Metropolitain-csoportot vezető Washingtonnak, ám ahelyett, hogy a Columbusszal, illetve a Philadelphiával szemben kellene kiharcolni a továbbjutást, egymással meccselhetnek. Nyugaton ugyanez a helyzet a Winipeggel. A kanadai csapatnak 96 pontja van, ami összességében a harmadik helyre elég, ám ahelyett, hogy a hatodik helyen álló Los Angeles Kingsszel mérkőzne, megkapja a 90 pontos Minnesota Wildot. Az állás persze napról napra változik, de hasonló igazságtalanságok minden helyzetben előfordulnak. Floridában arról is vitáznak egy sort a felek, hogy visszatérjenek-e az ágak egyszerűbb és igazságosabb kialakításához (az első játsszon a nyolcadikkal, a második a hetedikkel stb.).

Az emberelőnyökkel kapcsolatban is érkezett néhány érdekes javaslat. Például, hogy a játék késleltetéséért ne két, hanem csak egy perc járjon, illetve hogy a hosszabbításban minden kiállításért csak egy percet kelljen ülni a kispadon. Egy másik javaslat szerint emberelőnyben minden bulit a létszámhátrányban lévő csapat harmadában kellene elvégezni.

Az előző tanácskozáson felmerült annak kérdése, hogy szigorúbban kellene szabályozni a hosszú távú sérültlisták kérdését, hiszen jelenlegi formájában a csapatok vissza tudnak ezzel élni, elég csak Marian Hossa vagy Jeoffrey Lupul szerződésére gondolni. Nagy kérdés, lesz-e erre idő és kedv a Boca Raton-i napsütésben.

boca-raton

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum