A MAC megtréfálhatja a Jegesmedvéket

   

Miskolcon a rangadó tétje az első hely megszerzése, a budapestiek csak rendes játékidős győzelemmel előzhetik be riválisukat.

Az Erste Liga középszakaszában a felsőház legfontosabb meccse maradt az utolsó fordulóra, amikor a listavezető DVTK Jegesmedvék a második helyezett MAC Budapestet fogadja. A Jegesmedvék előnye két pont a fővárosiakkal szemben, a helyzetet egyszerűsíti, hogy azonos pontszámmal nem végezhetnek. A miskolciak idei dominanciáját elnézve tulajdonképpen meglepő, hogy a középszakasz végére Majoross Gergely tanítványai meg tudták tartani az esélyt maguknak arra, hogy egy rendes játékidős győzelemmel átvegyék a vezetést a tabellán, végig biztosítva ezzel a pályaelőnyt akár a döntőre is. De hát az alapszakaszt értékelő cikkünkben is megírtuk, hogy az idei lebonyolítás sajátossága, hogy nem feltétlenül kell az idény során végig csúcsformában lenni, a MAC fiatal kora ellenére is tapasztalt vezetőedzője pedig maximális mértékben tisztában volt ezzel. Csapata egyre jobb formában játszik, az újévben 10 mérkőzésen mindössze kétszer szenvedtek vereséget, január 2-án a DVTK büntetőkkel győzött a Tüskecsarnokban, egy hónappal később pedig a DAB múlta felül őket hazai pályán. E tízmeccses periódus alatt megszerezhető 30 pontból 23 pontot zsebeltek be, ami 75% feletti teljesítmény. Mindezt úgy, hogy a középszakaszban a legerősebb csapatokkal találkoztak.

MISMAC F3 Rito

Fotó: Ritó Ákos

A DVTK viszonylag sokat veszíthet egy vereséggel, miközben a MAC felszabadultan játszhat, hiszen a papírforma egyértelműen a hazaiak mellett szól. Elég, ha csak annyit jegyzünk meg, idén még egyetlen magyar csapat sem nyert rendes játékidőben a Népkertben, pontosztozkodással is csak az UTE-nak sikerült egyszer. A MAC kétszer már nagyon közel járt ehhez, az alapszakasz első meccsén 2-1-re kaptak ki úgy, hogy 4 és fél perccel a vége előtt lőtte mindent eldöntő gólját a hazai csapat, a második összecsapásuk 2-0 lett. Érdekes lesz látni, mennyire feszülnek rá a csapatok a győzelemre, az ugyanis tisztán látszik a pénteken látottakból, hogy fél szemüket már a rájátszáson tartják. A MAC kapujában Arany Gergely kezdett a DAB ellen, a Jegesmedvéknél Adorján Attila még a kispadra sem ült le, a kapuban az egész szezont tekintve 12-edszer Kiss Bence állt, mögötte pedig Agárdy volt a cserekapus. Külön érdekesség, hogy Kiss még így is vezeti shutoutok számát, meccseinek egyharmadán nem kapott gólt, mind a négyet idegenben hozta össze ráadásul, Adorjánnak kétszer ennyi meccs kellett ugyanennyi hibátlan teljesítményhez, amivel vezetik is a ligát ebben a mutatóban.

A lényeg azonban változatlan, már csak az elmúlt évek hagyománya okán is rangadót láthatnak a nézők Miskolcon, függetlenül attól, hogy milyen összeállításban állnak fel a csapatok. A tét sem kicsi és bár a MAC Budapest számára csak a rendes játékidős győzelem ér elsőséget, biztosak lehetünk benne, hogy mindent meg fognak tenni ennek érdekében.

Az Erste Liga felsőházának állása:

1. DVTK Jegesmedvék 16 (5)
2. MAC Budapest 14 pont (5)
3. Dunaújvárosi Acélbikák 7 (5)
4. UTE 0 (5)

DVTK Jegesmedvék–MAC Budapest 2-5

   

A liga két éllovasa izgalmas, változatot csatát vívott a középszakasz-győzelemért, és az első választ jogáért, és ez végül a fővárosiaknak sikerült.

Az Erste Liga középszakasza a felsőházban is az utolsó pillanatig, mérkőzésig tartogatott izgalmat, hiszen vasárnap este az előző kiírások két döntőse egymás között dönthette el az első hely, és így a legjobb ellenfél-választási pozíció sorsát. A csapatok azonnal nyomatékosították, hogy csak a győzelem elfogadható mindkét oldalon, hiszen nagy lendülettel, gólra törően kezdték a meccset. Az edzők azt kérhették, hogy a lehető
legegyszerűbb játékot hozzák a hokisok, akik ennek eleget is tettek. Ennek megfelelően nagy iramú, lüktető csata alakult ki, és némi meglepetésre az első öt percben Adorjánnak volt több védeni valója, a 8. percben viszont kimaradt az addigi legnagyobb helyzet. Pavuk maradt egyedül Bálizzsal szemben, kivárt, csak azután lőtt, de a kapus a helyén volt. A 9. percben a meccs első emberelőnye a Jegesmedvéké volt, amelyet a vendégek kivédekeztek, többek között Bálizs két bravúros védésével. A 15. percben 4-3 ellen támadhatott a MAC, és ezt a lehetőséget ki is használták: Pozsgai a kék vonal közeléből lőtt a jobb alsó sarokba (0-1). A gól lendületbe hozta a fővárosiakat, a következő cseréket megnyomták, de Adorján jól állta a sarat. Az utolsó másfél percet a hazaiak előnyben játszhatták, ami egy perc múlva kettős fórrá változott. Tíz másodperccel a lefújás előtt ezt Magosi váltotta gólra, miután az alapvonal mögül kapott korongot kapásból vágta a hosszú sarokba (1-1).

A második harmadnak másfél percnyi miskolci előnnyel futottak neki a csapatok, de ez végül nagy izgalmakat nem hozott. A 24. percben újabb emberelőnyös góllal átvette a vezetést a miskolci csapat: Joe teljesen egyedül maradt a támadó harmad közepén, és zavartalanul bombázott a kapuba (2-1). A gól után egy rövid kusza periódus jött, ekkor a csapatok egymás hibáiból éltek, így helyzetek sem nagyon akadtak. Az élvezetesebb játék a harmad derekán tért vissza, ismét szép megoldásokat láthattak a szurkolók mindkét oldalon. A 32. percben éppen kivédekeztek egy emberhátrányt a házigazdák, amikor Macaulay kapta a korongot a harmad közepén, lövése egy blokkolni akaró miskolci boton felperdült és a gólvonal mögé hullott (2-2). Négy perc múlva ismét a MAC-nál volt az előny: Brown oldalról leadott lövése Adorjánról középre, az üresen érkező Orbanhoz pattant, és neki nem volt nehéz dolga az üres kapuba passzolni (2-3). Másfél perccel a vége előtt Orban lőhetett közelről, a korong a miskolci hálóőrről éppen hozzá pattant vissza, a csatár másodjára már betalált, de a kapu elmozdult. A játékvezetők videóztak, majd megadták a gólt (2-4).

A harmadik játékrész nagyon izgalmasnak ígérkezett, és nem is kellett csalódni. Hatalmas küzdelem alakult ki, nagy helyzetek követték egymást mindkét kapu előtt, és ebből a vendégek jöttek ki jobban. A 44. percben Brown és Dansereau passzolta ki a hazai védelmet, és végül a korábbi miskolci kedvenc lőtt közelről a kapuba (2-5). A gól megfogta a bajnokot, ekkor a MAC támadott többet, de nem tudtak élni a lélektani előnnyel. Ezt követően a hazaiak igyekeztek felpörgetni a játékot, de a vendégek védelme masszívnak bizonyult. A 48. percben a vendégek veszni hagytak egy emberelőnyt. A hátralévő időben nagy harc folyt

minden egyes korongért, ám a jegesmedvék mentek előre, de az alapszakaszban látott hatékony támadójáték ezen az estén valamiért nem működött, és végül nem találtak fogást a MAC védelmén. A bajnok egyetlen rendes játékidős hazai vereségével bukta a középszakasz-győzelmet, így a MAC választhat először ellenfelet a rájátszásra.

0314mismac04

Fotó: Bán Olivér

Mikael Tisell (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Ez mérkőzés nem sikerült jól nekünk. Különösen a második harmad végét rontottuk el, ahol néhány perc alatt kaptunk három, balszerencsés vagy éppen elkerülhető gólt. A negyediknél például birtokoltuk a korongot, nem tudtuk kilőni, és ezt a hibát azonnal kihasználta az ellenfél. A harmadik harmad elején kaptuk azt a gólt, amely eldöntötte a meccset, onnan már nem tudtunk felállni.”

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”Úgy érzem ma este szinte mindent meg tudtunk valósítani, amit elterveztünk. Nem sok lehetőséget hagytunk a Miskolcnak, a két gól dupla és szimpla fórból kaptuk. Nagyon jól működött a támadójátékunk, a speciális helyzetekben látott munkával is elégedett voltam, és volt hátul egy remek kapusteljesítményünk. Hétfőre eldöntjük, kit választunk ellenfélként a negyeddöntőben.”

Az Erste Liga felsőházának végeredménye:

1. MAC Budapest 17 pont (6)
2. DVTK Jegesmedvék 16 (6)
3. Dunaújvárosi Acélbikák 10 (6)
4. UTE 0 (6)

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1900 néző. Játékvezetők: Halassy, Halassy, Muzsik, Váczi.
Adorján: 85,3% (Kiss)
K
Bálizs: 92,3% (Arany)
Rusk, Leppanen, Berta, Miskolczi, Magosi
1
MacAulay, Pozsgai, Klempa, Dansereau, Mansson
Rantanen, Láda, Pavuk, Vas, Sakaris
2
Cunningham, Dudas, Orban, Brown, Bodo
Joe, Vojtkó, Hajós, Tóth A., Kulmala
3
Kovács, Garát, Somogyi, Nagy Krisztián, Terbócs
Bernáth, Albert, Köllő, Tóth Gergő
4
Tóth R., Vokla, Tóth Gergely, Majoross, Keresztury
Tisell Mikael, Parikka Eemeli Olli
E
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 14:58 MAC PP Pozsgai Dansereau Bodo
1-1 19:50 MIS PP2 Magosi Kulmala
2-1 23:36 MIS PP Joe Kulmala Magosi
2-2 31:38 MAC MacAulay Somogyi Brown
2-3 35:36 MAC Orban Brown Bodo
2-4 38:31 MAC Orban Cunningham
2-5 43:31 MAC Dansereau Brown Klempa
26 Kapura lövések száma 34
18 Kiállításpercek 10

A DVTK Jegesmedvék–MAC képei

   

A Jegesmedvék–MAC összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 21., szerda
OG 04:10 CZEUSA 3-2 BVÉGE
  • EUROSPORT 2, M4SPORT.HU
OG 08:40 RUSNOR 6-1VÉGE
  • EUROSPORT 2, M4SPORT.HU, M4 SPORT
OGN 08:40 FINRUS 3-2VÉGE
  • EUROSPORT 2 (15:30), M4SPORT.HU
OG 13:10 CANFIN 1-0VÉGE
  • EUROSPORT 2, M4SPORT.HU, M4 SPORT
OG 13:10 SWEGER 3-4 HVÉGE
  • EUROSPORT 1 (14:45), M4SPORT.HU, M4 SPORT
U18 14:15 OHRAVS 6-4VÉGE
U20 15:00 DHKPEF 5-3VÉGE
U20 17:00 MISETO 1-5VÉGE
EL 18:00 DABSCC 2-5VÉGE
EL 18:00 UTEBRA 1-4VÉGE
EBEL 18:45 AVSZNO 2-3 BVÉGE
  • M4SPORT.HU
február 22., csütörtök
OGN 05:10 CANUSA 2-3 BVÉGE
  • EUROSPORT 2, M4 SPORT
U20 13:15 OHCUTE 5-4VÉGE
U18 16:00 ETOMIS 13-1VÉGE
U20 17:40 AVSMAC 7-0VÉGE
EL 18:00 UTEBRA 2-1 HVÉGE
U20 18:00 SLLVAS 2-3VÉGE
EL 18:30 MISTIT 4-0VÉGE
EL 19:00 MACFTC 5-1VÉGE
U20 19:00 ETOKMH 3-5VÉGE
február 23., péntek
OG 08:40 CZERUS 0-3VÉGE
  • EUROSPORT 2, M4 SPORT
OG 13:10 CANGER 3-4VÉGE
  • EUROSPORT 2, M4SPORT.HU, M4 SPORT (13:45)
EBEL 18:30 ZNOAVS 1-2VÉGE
EL 18:30 MISTIT 7-1VÉGE
EL 19:00 MACFTC 2-4VÉGE
február 24., szombat
OG 13:10 CZECAN 4-6VÉGE
  • EUROSPORT 2, M4 SPORT
U18 15:00 MISUTE 5-3VÉGE
U20 16:15 G99VAS 1-3VÉGE
EL 17:00 SCCDAB 5-2VÉGE
U20 18:00 MISUTE 2-7VÉGE
U18 18:20 MACAVS 8-2VÉGE
U18 18:30 ETOVAS 8-1VÉGE
február 25., vasárnap
EWHL   NEHKMH 
OG 05:10 RUSGER 
  • EUROSPORT 1, M4 SPORT, EUROSPORT 2
U20 12:15 DHKETO 
U20 14:40 MACAVS 
DEBL 15:15 MRLNEH 
EL 17:00 SCCDAB 
U20 17:00 KMHOHC 
EL 17:30 BRAUTE 
EBEL 17:45 VSVAVS 
február 26., hétfő
EL 17:30 BRAUTE 
EL 18:00 FTCMAC 
EL 18:30 TITMIS 
február 27., kedd
EL 18:00 FTCMAC 
U18 18:00 VAS
EL 18:30 TITMIS 
február 28., szerda
U20 17:25 KMHMAC 
március 1., csütörtök
U18   ?MIS 
U18   ?UTE 
U18   ?VAS 
EL 18:00 UTEBRA 
március 2., péntek
U20   MACKMH 
Partnerünk