Már most jobbak vagyunk, mint a Vienna

   

Benyújtotta Erste Liga-jelentkezését a Magyar Jégkorong Szövetség elnökének a Progym. Kopacz Zoltán elnököt kérdeztük a klub terveiről.

A gyergyószentmiklósi csapat vezetői csütörtökön sajtótájékoztatón jelentették be, hogy keresik a lehetőséget a mielőbbi induláshoz, pénteken pedig már Budapesten az MJSZ elnökének adták át felvételi kérelmüket. A gyergyóiak a lehető leghamarabb, optimális esetben már a 2018/19-es idénytől szeretnének a magyar bázisú nemzetközi ligában játszani.

“Már az ősszel, a 2018/19-es szezontól szeretnénk az Erste Ligában játszani ? mondta blogunknak Kopacz Zoltán klubelnök. ? Ott voltunk a MOL Liga rajtjánál is 2008-ban, és úgy érzem, akkor nem vallottunk szégyent, a középmezőnyben végeztünk. Anyagi okokból kellett távoznunk az első idény után, és azóta kerestük a lehetőséget a visszatérésre. A csapat fejlesztést már el is kezdtük, visszatért hozzánk két korábbi kapitány, két, nagy MOL Liga-rutinnal rendelkező játékos. Goga Attila Csíkszeredában és Galacon játszott a MOL Ligában, Nagy Csaba pedig a Brassó játékosa volt hosszú éveken keresztül. Tudjuk, hogy mások is szeretnének visszatérni hozzánk, de ehhez szükséges lenne, hogy kilépjünk a nemzetközi ligába.

Az Erste Ligában való indulásra óriási szükségünk lenne. Minden évben rengeteg U18-as, U20-as játékost vesztünk el, azért, mert szeretnének komolyabb kihívásoknak is megfelelni, mint amit a román bajnokság jelent. Az a tapasztalatunk, hogy egészen addig eredményekben sem tudunk előrelépni, ameddig ellenfeleink az Erste Ligában játszanak, hetente több komoly mérkőzést játszanak, miközben mi hétvégente játszogatunk a román bajnokságban, olykor többhetes szünetekkel. Hogy mégis 2-2-re állunk a győzelmekben a Brassóval, az nagyon nagy dolog, de nem mi vagyunk az esélyesebbek egy ilyen párharcban. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia beindulásával szervezettebbé vált az utánpótlás fejlesztése, és ez húzza magával a mi klubunkat is. Az egész Gyergyói-medence jégkorongsportja csak akkor tud a jövőben megfelelően fejlődni, ha lesz egy komoly bajnokságban játszó felnőtt csapat Gyergyószentmiklóson.

PRO-SCC_20171207-900

Fotók: Progym SK Gyergyószentmiklós

Tudjuk, hogy a csapatot meg kell erősíteni, vannak is erre terveink, ahogy arra is, hogy egy megfelelő kvalitású edzőt hozzunk a csapat élére. Fokozatosan szeretnénk építkezni, nem akarjuk, hogy egy szezon után megint távoznunk kelljen. De úgy érzem, egy 7 pontot szerző Vienna Capitals II-nél már most is jobb csapatot tudunk kiállítani. Az Erste Liga-indulással sokan vállalnák a hazatérést is, és kevesebb játékosunk menne el itthonról. Reményeink szerint előbb-utóbb egy U23-as csapatot is szervezhetnénk, amelyet beneveznénk a román bajnokságba, ott fejlődhetnének a fiatalok, akik közül aztán a legjobbak az Erste Ligában folytathatnák. A jégkorongot nagyon szeretik Gyergyóban. Az egyetlen MOL ligás idényünk alatt a miénk volt az egyik legnagyobb nézőszám. Most is sokan járnak a mérkőzéseinkre, de a jelenleginél is sokkal több nézőre számíthatunk, ha elindulhatunk az Erste Ligában.

Progym_kupa_bronz-900

Ami a körülményeket illeti, a jégpályánk hűtésrendszere,pályateste, palánkrendszere, világítása a közelmúltban teljes felújításon esett át, ezek minden igényt kielégítenek. Épül a második pálya, amely sátras lenne, ez az edzések lebonyolítására is megfelelő lehetőséget adna abban az esetben is, ha a vendégcsapatok és a klubunk igényei ütköznének. Ezen kívül a vendégcsapatok elhelyezésére kell egy megfelelő minőségű öltöző, ennek a megteremtését meg tudjuk oldani. Természetesen tudjuk, hogy a csarnok maga elöregedett, bajok vannak a tetővel, a közönség által használt terekkel, de ez nyilván nem érinti az itt játszó csapatokat, akiknek meg tudjuk teremteni a megfelelő körülményeket. A városban rendelkezésre állnak jó minőségű szálláshelyek, vendéglátó létesítmények is, ezzel sem lenne probléma. Elképzelhető az is, hogy a csarnok egy a román fejlesztési ügynökséggel kötendő megállapodás alapján teljes felújításon eshetne át. Ez még nem dőlt el, de van erre is esély. Ez egy kétéves program lenne, megújulna a tetőszerkezet, a kiszolgáló létesítmények, megemelnénk a lelátókat, azok alá is öltözők, erősítőtermek kerülnének. Ebben az esetben a felújítás idejére a csíkszeredai, karcfalvi vagy a kézdivásárhelyi pályát is megjelölhetnénk a hazai mérkőzések lebonyolítására.

Az indulás sok pénzbe kerül, jóval többe, mint amennyit eddig a csapatra tudtunk fordítani. Tiszteletbeli elnökünk, Barti Tihamér segítségével mostanra kialakult egy elsősorban Magyarországon élő gyergyói vállalkozókból álló támogatói kör, amely törekvéseink mögé állt. Az eddigi erősítésink is már az ő segítségükkel történhettek meg. Nem célunk, hogy az első évben döntőt játsszunk, hiszen ez óriási pénzbe kerülne, és veszélyeztetné a hosszú távú terveinket, de nem akarunk gyenge csapatot sem. Véleményem szerint reálisan a középmezőnyt célozhatjuk meg indulásként. Hároméves tervet készítettünk, amelynek legfontosabb eleme egy fokozatos építkezés és elsősorban a fiataljaink fokozatos hozzászoktatása az Erste Liga követelményeihez. Ha elindulunk, akkor sokáig szeretnénk az Erste Ligában versenyezni, nem akarunk még egyszer az első év után távozni.”

progym-mjsz-900

A Progym a román bajnokságban jelenleg a második helyen áll, három mérkőzéssel többet lejátszva egyetlen ponttal előzi a Brassót, és 5 mérkőzéssel kevesebből 32 ponttal marad el az éllovas Csíkszeredától, amelyik már megnyerte az alapszakaszt. A csapat legjobbja a már 43. életévében járó Vaclav Novak, aki a csapat mind a 24 meccsén játszott, 26 gólt és 27 gólpasszt gyűjtött. Rajta kívül jelenleg a Galacról ismerős szlovák Juraj Durkech, az ukrán válogatottból ismert Vlagyimir Alekszjuk, az ugyancsak ukrán válogatott Dmitro Nyimenko és Nyikita Bucenko és a három szezont Magyarországon játszott Danyil Kaszkov alkotják a légióskeretet. Kiricsenko, Nyerges és Pavlo Boriszenko honosítottként erősíti a csapatot, amelynek két legértékesebb hazai játékosa a hosszú évek után mostanában hazatért Goga és Nagy Csaba.

Gyergyó vidéke rengeteg játékost adott a jégkorongnak. Innen származik a teljesség igénye nélkül Baróti Zsolt, az UTE jelenlegi másodedzője, Borsos Attila és Vargyas László, a Dunaújváros két volt remek játékosa, Gyergyóban született Becze Tihamér is, bár ő nagyon fiatalon került el onnan, akárcsak a Fehérvár játékosa, Szabó Pál Krisztián. Idevalósi a Steaua és a román válogatott volt kapusa, Adrian Catrinoi is.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum