A csehek elütötték a finneket a továbbjutástól

   

Félelmetes kapusteljesítménnyel tudott győzni Csehország, Kanada jön a döntőbe jutásért. A másik ágon USA?Svédország rangadót rendeznek.

A déli időpont és észak-amerikai érdekeltség hiányának ellenére mintegy 5100 néző gyűlt össze a buffalói Key Bank Centerben, hogy a helyszínről kövesse a negyeddöntők első mérkőzését, amelyen Csehország játszott Finnországgal. Finn helyzettel indult a meccs, de aztán hamar előnybe kerültek a csehek, és emberelőnyös egységük már az első adandó lehetőségnél ismét halálosnak bizonyult, Martin Necas passzát Filip Zadina nem mindennapi lövéssel juttatta a hálóba. Ez volt a cseh csapat 14. emberelőnyös lehetősége és a hetedik gólja fórból. Ezt követően a finnek teljesen átvették az irányítást, az első harmadban 15, a másodikban 14, a harmadikban 21 lövést engedtek meg a jihlavai nevelésű Josef Korenar kapujára. A második játékrész első felében át is vették a vezetést, ám a csehek sem mondtak le a támadásokról, aminek a 35. percben meg is lett az eredménye, Kristian Reichel egalizált. A 47. percben ismét vezetéshez jutottak a finnek, amit a csehek sokáig nem tudtak kiegyenlíteni. Nem volt veszíteni való, Filip Pesan vezetőedző bő három perccel a rendes játékidő letelte előtt lehozta kapusát. A cseh emberelőny 5 mezőnyjátékossal szemben is működött, egy percen belül megszületett az egyenlítés. A tízperces hosszabbítás során óvatosabbak lettek a csapatok, kevesebb lett a lövés, de mindkét csapat előtt adódott egy-egy ordító helyzet. Mivel ezek kimaradtak, jöhetett a szétlövés, amelyet 2-1-re nyertek a csehek, így a meccset is, 4-3 arányban.

Az elképesztő izgalmak mellett hatalmas egyéni teljesítményeket is láthattunk. A meccs legjobbja Korenar kapus volt, aki 51 lövést védett. Korábban a cseheknél volt némi bizonytalanság a kapusposztot illetően. Korenar ugyan a nyitómeccsen győzelemre vezette csapatát az oroszok ellen, de a fehéroroszok ellen a második harmad legelején le kellett cserélni, hogy Svájc ellen ő álljon be a meccs felénél cserekapusa helyére. A finnek egyszerűen nem találták az ellenszerét, mindenhova odaért. A negyeddöntőt megelőzően 116 perc alatt kapott 61 lövést kapott, a negyeddöntőben 70 perc alatt 54-et. Szintén ki kell emelni az öt meccsen három gólt és egy asszisztot szerző Reichelt, a háromszoros világbajnok, olimpiai aranyérmes Robert Reichel fia. Az IIHF tudósításából kiderül, hogy amikor a szétlövések során összeírták, hogy ki kezdené a párbajt, ő elsőként jelentkezett. Ennek komoly családi hagyományai vannak, hiszen az 1998-as naganói olimpián, a Kanada elleni elődöntő szétlövésében édesapja volt a csapat első embere, aki szintén betalált, a csehek győztek, és a döntőben az oroszokat is legyőzték. A finneknél Kristian Vesalainen volt a csapat legjobbja, ember nem tehet többet csapata továbbjutásáért, mint amit ő tett kedden: az első két gólnál első asszisztos volt, a harmadiknál ő maga volt a befejező ember, a szétlövésben pedig az egyetlen finn, aki szerencsével járt. Azonban ez is kevés volt a kivételes kapusteljesítmény ellenében. A csehek 2005 után jutottak túl ismét a negyeddöntőn, akkor végül bronzérmet nyertek.

2018 IIHF World Junior Championship

Szlovákiának nagyon hasonló céljai voltak, mint a cseheknek, nekik a svédeket kellett volna meglepniük. Ezen a meccsen az erőviszonyok még egyértelműbbek voltak, ehhez képest a szlovákok is sokáig jól tartották magukat. A finnekhez hasonlóan a svédek is két gólt szereztek a második harmad elején, erre azonban csak egyetlen válasz érkezett északi szomszédunktól, emberelőnyből, a 38. percben. A záró húsz perc közepén két percen belül ütöttek gólt előbb a svédek, majd a szlovákok, így a hajrára teljesen nyílt állásból fordultak rá a csapatok. A szlovákoknak azonban nem sikerült ugyanaz a bravúr, mint a cseheknek, Svédország sikerrel őrizte egygólos előnyét a végéig, és 3-2-re nyert. A svédek ezzel továbbra is őrzik veretlenségüket, sorozatban 12. alkalommal játszhatnak éremért a junior-világbajnokságokon, öt éven belül negyedszer játszottak Szlovákiával. A meccs hőse ezúttal a Lundeström, Söderlund páros volt. A Lulea és a Skelleftea csatára utánpótláséveiket egy klubban töltötte, a csoportkörben előbbinek nem volt pontja, utóbbi 1+1-gyel állt. A szlovákok ellen Lundeström duplázott, mindkétszer Söderlund adta az első asszisztot hozzá.

A nap legnagyobb rangadóján az USA Oroszország csapatát fogadta. A hazaiak nagyon megnyomták az elejét, a torna egyik meglepetésembere, Kieffer Bellows már a harmadik perc elején kihasznált egy emberelőnyt. Az oroszok kétszer kerültek emberhátrányba az első tíz percben, ennek megfelelően az első kapura lövésre hét percet kellett várni, az is a kékvonalon kívülről jött. Az oroszok győzelmi stratégiája persze sosem az ellenfél kapujának rommá lövésén alapult, ennek megfelelően a 11. percben a büntetőpadról frissen visszatért Klim Kosztyin iramodott meg a saját harmadából, háta mögött tette vissza a korongot a mögötte érkező Marszel Solohovnak, aki a csehek elleni spin-o-ramás gólja után ezúttal fonákkal lőtt elképesztően nagy gólt. Az USA négy perc múlva visszavette a vezetést, az NHL-es tapasztalatához képest eddig nem sokat mutató Kailer Yamamoto villant, Mittelstadt passzából. A középső periódusban az oroszok több nagy helyzetet is kidolgoztak, ám gólt nem sikerült elérniük, Joseph Woll kiválóan tette a dolgát az amerikai kapuban. Ami nem sikerült kidolgozott helyzetből, az a 44. percben összejött szólóból, Andrej Altibarmakjan iramodott meg a koronggal és egyenlített. A meccset eldöntő gólt ismét Kieffer Bellows szerezte, hét és fél perccel a vége előtt belőtte a támadóharmadba a korongot, majd elképesztő sebességgel sprintelt rá a kapu mögötti palánkról visszapattanó korongra. Elképesztő erejű és sebességű lövésére a hátvédek, illetve Szuhacsjov kapus képtelen volt reagálni. Hiába tett meg mindent az egyenlítésért Oroszország, harmadszorra már nem sikerült egyenlíteni, ráadásul az utolsó percben az USA az üresen maradt kapuba is betalált, 4-2-re nyerve a mérkőzést.

A nap legsimább meccsét Kanada játszotta Svájccal. Mindkét csapat 13,33%-os hatékonysággal lőtt kapura, de míg a helvéteknek 15 alkalmuk nyílt erre, addig Kanada 60 alkalommal próbálkozott. Így nem is lehetett más a vége, mint 8-2-as kanadai győzelem.

Óriási meccset hozott a kiesési rangadó is. A két nyert meccsig tartó párharc első felvonásán a frissen feljutott fehéroroszok kis híján megtréfálták a több csatárukat is nélkülözni kényszerülő dánokat. Utóbbiaknak eltiltás miatt nem játszott a csapatkapitány Christian Mathiasen-Wejse, az agyrázkódást szenvedett Nikolaj Krag, és Jacob Schmidt-Svejstrup is megbetegedett. Kezdetben úgy tűnt, a fehéroroszok nem tudnak élni a kínálkozó lehetőséggel, az első harmadban Dánia 2-0-ra elhúzott. A középső játékrészben azonban előbb emberhátrányból, majd emeberelőnyből lőttek gólt Maxim Szuskóék, amit a harmadik harmad elején megismételtek és 4-2-re elhúztak. Dánia 11 perccel a rendes játékidő vége előtt szépített, megteremtve magának az esélyt az egyenlítésre. A negyedik dán gól azonban csak nem akart megszületni, így két perccel a vége előtt lehozták kapusukat. A húzás másfél perccel később nyerőnek bizonyult. A góltól a fehéroroszok megzavarodtak, talán fejben már a hosszabbításra készültek. Nem így a dánok, akik 15 másodperccel a vége előtt az ötödik góljukat is belőtték, így 5-4-re nyertek, nagy lépést téve a bentmaradás felé.

A torna csütörtökön folytatódik, amikor három meccset rendeznek. Az elődöntőben Kanada a csehekkel, az USA a svédekkel játszik, míg a fehéroroszok újabb próbát tehetnek a bentmaradás kiharcolásáért.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum