Harcos csapatok rangadója a Tüskecsarnokban

   

Fővárosi rangadóval búcsúzik az adventi időszaktól a MAC és az UTE.

A két csapat a 2015-ös Magyar Kupa-mérkőzésük óta érzelmekben gazdag találkozókat vív egymással. Kezdetben erős MAC-fölény jellemezte a ligamérkőzéseket, az első idényben mind a hat meccset a Majoross Gergely vezette csapat nyerte, az UTE mindössze nyolcadik nekifutásra, 2016. november 20-án tudta legyőzni őket először. A mai napig az az egyetlen újpesti siker a Tüskecsarnokban. Ebben az idényben az eddigi három találkozóból kettőt nyert a MAC, egyet a lilák, és ha ehhez hozzávesszük a Magyar Kupa selejtező 4-1-es újpesti sikerrel végződött meccsét, akkor jön ki döntetlenre az idei mérleg.

A MAC hosszú idő után a szerdai, Ferencváros elleni 8-1-es kupameccsel tért vissza a Tüskecsarnokba. Hogy ebben a fölényes győzelemben mennyi volt a MAC erődemonstrációja és mennyi az utóbbi időben rossz formában játszó Ferencváros része, azt nem tisztünk megítélni. Annyi bizonyos, a hazaiak gyorsvonatként húztak el a zöld-fehérek mellett, pillanatnyi esélyt sem hagyva nekik. A MAC számára a legfontosabb pillanatnyi cél a liga táblázatán elfoglalt 2. helyezés megtartása. 9 pont, három győzelem a MAC előnye a lilákkal szemben, és a szerdán Miskolcon két hónap után először bukó Dunaújváros előtt is van 6 pont előnyük. Majoross Gergely a közszolgálati sportcsatornának adott nyilatkozatában ezt a 2. helyet tartotta szem előtt, az alapszakasz-győzelmet aligha lehet elvenni a Jegesmedvéktől, de a középszakaszban persze ezen is lehet majd javítani. A Ferencváros elleni kupameccsen a MAC majdnem négy teljes sorral tudott kiállni, hiányzók nem nehezítik Majoross Gergely életét. A kapuban Arany kezdett, de az UTE ellen várhatóan ismét Bálizs lesz a kezdőkapus.

Szilassy Zoltánnak viszont rengeteg hiányzóval kell megküzdenie. Ágoston Olivért szerdán műtötték daganattal, rá sokáig nem számíthatnak. Márkus Levente, aki eddig helyettesítette Ágostont második számú kapusként, az U18-as válogatottal Kanadában van, így legutóbb a DVTK ellen a 17 éves Sági Máté ült le a cserepadra. A KMH-val kötött megállapodás alapján Hajek Márk térhet vissza az újpestiekhez amíg Márkus távol van, de nem biztos, hogy már a MAC ellen be tud öltözni. Hegyi Ádám és Varga Arnold hosszabb ideje sérült, és egyelőre még nem lehet számítani rájuk. Legutóbb Peter Huba sem tudott játszani lázas betegség miatt, az ő játéka is kérdéses. Így a hátvédsorból három kulcsjátékos hiányzik. Pokornyi Dávid vasárnap ért haza a junior VB-ről, a 17 éves játékost a tervek szerint pihentetnék még, hogy túl ne terheljék, de ha nagy lesz a hiány védőkben, akkor lehet, hogy neki öltöznie kell. Nem jött jól, hogy az ugyancsak fiatal Szalma Zsolt komoly vállsérülést szenvedett hétfőn, amikor Rantanen a palánknak lökte. Esetében még tartanak a vizsgálatok, de a játékáról egyelőre szó sem lehet. Korábban kiesett már a keretből Cseter és elment Becze, így minden csapatrészben jelentősek a változások máris a szezon elejéhez képest. Szilassy Zoltán ígérete szerint a négy csatársor azért fiatal játékosokkal meglesz, de mindenképpen tartalékos csapat megy majd jégre a MAC ellen.

MAC-UTE2

fotó: MAC Budapest facebook

Érdekes mérkőzésre van kilátás a két budapesti csapat között, hiszen mindketten hasonló stílusban játszanak. Rengeteget dolgozó, hajtós csapatokról van szó, amelyek képesek az első perctől az utolsóig nagy iramban végezni a munkát. A MAC játssza talán a legagresszívabb hokit az egész mezőnyben, és ez a stílus általában nagyon  nem ízlik az ellenfeleknek, így az újpestieknek sem. A hazaiak első három sora bombaerős, tele gólérzékeny, remekül lövő játékosokkal. Az UTE sem megy a szomszédba keménységért és sok munkáért, amiben viszont egy kicsit mindenképpen le vannak maradva a lilák, az a góllövés. Ebben az évben rengeteg helyzetet dolgoz ki a csapat, de nagyon nagy százalékban el is puskázza azokat. A két csapat stílusa mindenesetre garancia a hajtásra és a nagy iramra, ami dönthet kettejük között, az az, hogy melyiküknek sikerül jobban megszállnia a két kapu előterét.

 

MAC Budapest–UTE 4-5

   

Az újpesteik a 2+2 ponttal záró Sági Martin, valamint a 39 védést bemutató Sila vezetésével hosszabbításban győztek a Tüskecsarnokban.

A MAC erősen kezdte a meccset, a 48. másodpercben Keegan Dansereau betalált Sila kapujába (1-0). Az 5. percben Kovács Attilát kiküldték bottal akasztásért, a mérkőzés első emberelőnyében könnyen megszülethetett volna a második hazai gól, de Sila remekelt az UTE kapujában. A harmad közepén eljött az első újpesti előny, ekkor Sági Martin lőtt be egy Bálizs-védés után elé került korongot (1-1). Egy perc múlva Kovács Attila újabb büntetést kapott, Kiss Dániel reklamált, előbb 10 perces fegyelmit kapott, amit végleges fegyelmire emeltek a játékvezetők. Az 5 a 4 elleni lehetőséggel élt a MAC: Bodó volt eredményes a korongjáratás végén (2-1). Mégsem hazai előnnyel vonultak szünetre a felek, ugyanis Somogyit kiküldték testre ütésért, Ropret pedig gólra váltotta a fórt (2-2).

A második harmad mind védekezés, mind szabálytalanságok szempontjából fegyelmezettebb játékkal indult. A játékrész első gólja a 26. percben esett, amikor korongjáratás közben eladta a korongot az UTE, Dansereau kiugrott, a középen érkező Tomás Klempa elé passzolt, aki nem hibázott (3-2). A folytatásban az UTE hajtott az újabb egyenlítésért, erre két emberelőny során is esélye nyílt, ám Bálizs vezetésével kibekkelte a hátrányokat a MAC. Sági Martin büntetőjével szemben viszont tehetetlen volt, az UTE fiatal csatárát Vokla Roland gáncsolta, a játékvezetők által megítélt rávezetést pedig gólra váltotta (3-3).

Már a középső harmadban is lógott a levegőben egy komolyabb kakaskodás, a feszültség érződött a záró húsz percben is. A játék tekintetében viszont óvatosak voltak a csapatok, érezték, a következő találat akár győztes gól is lehet. Ez az újpestieknek jött össze az 52. percben, amikor Sági Martin alapvonalról érkező fonákpasszát Caládi tette be közelről (3-4). Nem sokkal később hatalmas butaságot követett el Brown: a hazai játékos szúrásért végleges fegyelmit kapott, az UTE ötperces emberelőnybe került. A lila-fehérek nem játszhattak sokáig 5 a 4 ellen, ugyanis Caládi csak úgy tudta korrigálni a hibáját, hogy gáncsolta Nagy Krisztiánt. A vendégek lepörgették a 4 a 4 elleni játékot és a maradék emberelőnyt is, ez pedig megbosszulta magát: a kiegészülés után nyomott a MAC, Dansereau pedig bevágta a korongot Sila botos kesztyűje mellé (4-4). A rendes játékidő végén mindkét csapatnak lehetősége adódott eldönteni a meccset. Másodpercekkel a vége előtt előbb Kiss Roland ült ki fogásért, a buli után pedig szinte azonnal Klempa ütött oda egy lila-fehérnek.

A hosszabbítás 2. percében az UTE látványosan elcserélte magát, a MAC 4 a 3 ellen támadhatott, egészen néhány másodpercig, amíg a rendes játékidő végén kiállított játékosok visszatértek és 5 a 4 ellenire változott a felállás. Az UTE kivédekezte az emberhátrányt, sőt a büntetőpadról visszatérő Caládi Ságihoz passzolt, aki Nemesnek tette tovább a korongot, ő pedig belőtte a vendégek győztes gólját. Az UTE 5-4-re győzött, sikerével 1 pontra megközelítette a dobogón álló DAB-ot.

macute-2017

Fotó: MAC

Erste Liga, 510 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Váczi, Pálkövi.
Bálizs: 87,2% (#2465)
K
Sila: 90,7% (Hajek)
Macaulay, Pozsgai, Klempa, Brown, Dansereau
1
Huba, Kiss R., Benk, Caladi, Sági Martin
#4914, Dudas, Orban, Nagy K., Bodó
2
Kovács A., Kiss D., Sikorcin, Frolík, Ropret
#3879, Vokla, #693, Terbócs, Majoross
3
Nagy N., Dósa, Nemes, Pichler, Turbucz
Fejes, Garát, #3579, #4629, Lőczi
4
Horváth, Schmál, Pápa
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:48 MÚB Brown Dansereau Klempa
1-1 12:17 UTE PP Sági Martin Kiss D. Caladi
2-1 14:47 MÚB PP Bodó Klempa Dudas
2-2 18:09 UTE PP Ropret Benk Huba
3-2 26:53 MÚB Klempa Dansereau
3-3 37:50 UTE PS Sági Martin
3-4 51:51 UTE Caladi Sági Martin Kiss R.
4-4 58:05 MÚB Dansereau Macaulay Pozsgai
4-5 63:52 UTE Nemes Caladi Sági Martin
43 Kapura lövések száma 39
39 Kiállításpercek 42

A MAC–UTE videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum