Könczei és Fabus 1 meccses eltiltást kapott

 

Mindkét játékos a pénteki FTC–Sportklub találkozót kénytelen kihagyni fejre, nyakra irányuló támadás miatt.

“Az Erste Liga Fegyelmi Bizottságának Elnöke vizsgálatot kezdeményezett az EL 20 (Ferencvárosi TC–Fehérvári Titánok) mérkőzés 9. percében történt ütközéssel kapcsolatban, amelynek során Könczei Áron (Ferencvárosi TC) 2 perces büntetést (CHARG) kapott meg nem engedett testjátékért. A Fegyelmi Bizottság az alábbiakat állapította meg:

A játékos a mérkőzés 9. percében ellenfelét egy ütközés során a fején találta el.

Könczei Áron az ütközés előtt irányt váltott, korongot már nem birtokló ellenfelét könyökkel a fején találta el. Az ütközés a Fehérvári Titánok játékosát egy lövést követően olyan testhelyzetben érte, hogy arra felkészülni, magát védeni nem tudta. A Ferencvárosi TC játékosának valós lehetősége lett volna az ellenfele fejével való ütközést elkerülni. Az esetből kifolyólag sérülés nem történt.

IIHF-szabálykönyv 124. SZABÁLY — FEJRE, NYAKRA IRÁNYULÓ TÁMADÁS

DEFINÍCIÓ: A játékos, aki testének vagy sportfelszerelésének bármely részével bármilyen fajta ütést mér az ellenfél játékosának fejére vagy nyakára vagy az ellenfél játékosának fejét a védőüvegnek vagy a palánknak vezeti vagy nyomja. Jelen szabály felülír minden hasonló büntetést, kivéve azokat, amelyek a verekedéshez kapcsolódnak. Nincs szabályos ütközés a fejre. Minden, az ellenfél fejére vagy nyakára mért közvetlen ütközést büntetni kell, legyen az véletlen vagy szándékos.

A fejre, nyakra irányuló támadás lehetséges büntetési tételei: (1) Kisbüntetés és Fegyelmi Büntetés; (2) Nagybüntetés és Automatikus Végleges Fegyelmi Büntetés; (3) Végleges Kiállítás.

A játékost, aki fejre, nyakra irányuló támadással sérülést okoz ellenfelének vagy ezáltal gondatlanul veszélyezteti annak testi épségét, Végleges Kiállítással kell sújtani.

Fejre, nyakra irányuló támadásért kell büntetést kiszabni, ha az alábbiak egyike bekövetkezik akkor, amikor egy játékos ütközik ellenfelével:

A mezőnyjátékos a testének vagy sportfelszerelésének bármely részével ütést mér az ellenfele fejére vagy nyakára;
A mezőnyjátékos kiterjeszti és úgy irányítja a felsőtestének bármely részét, hogy érintkezzen az ellenfele fejével vagy nyakával;
A mezőnyjátékos kiterjeszti a testét felfelé vagy oldalirányba annak érdekében, hogy elérje az ellenfelét vagy arra használja a felsőteste bármely részét, hogy érintkezzen az ellenfele fejével vagy nyakával.

Ha egy mezőnyjátékos felemelt fejjel korcsolyázik, birtokolja a korongot és számít az ütközésre, az ellenfélnek akkor sincs joga ütközni vele a fején vagy a nyakán.

A Fegyelmi Bizottság felhívja a figyelmet, hogy a szabályok alapján a fej és nyak területének támadása a legsúlyosabb szabálytalanságok egyike. A játékosoknak mindent meg kell tenniük az ilyen jellegű ütközések elkerülése érdekében.

A Fegyelmi Bizottság Könczei Áront, a Ferencvárosi TC játékosát 1 Erste Liga-mérkőzésről eltiltja.

A játékos a büntetést a soron következő Erste Liga-mérkőzésen tölti le.”

“Az Erste Liga Fegyelmi Bizottságának Elnöke vizsgálatot kezdeményezett az EL 97 (SC Csíkszereda–MAC Budapest) mérkőzés 48. percében történt esettel kapcsolatban, amelynek során Peter Fabus (SC Csíkszereda) ütközött ellenfelével.

A Fegyelmi Bizottság az alábbiakat állapította meg:

A játékos a mérkőzés 48. percében ellenfelét egy ütközés során a fején találta el. Peter Fabus az ütközés során mindkét kezét és botját magasba emelve ütközött. Az SC Csíkszereda játékosa ellenfelét könyökével a fején találta el. A korong megszerzése nem állt szándékában, az ütközés ellenfelét olyan testhelyzetben érte, amikor magát védeni nem tudta. A játékosnak valós lehetősége lett volna az ellenfele vállát, vállal szabályosan eltalálni. Az esetből kifolyólag sérülés nem történt.

(…)

A Fegyelmi Bizottság felhívja a figyelmet, hogy a szabályok alapján a fej és nyak területének támadása a legsúlyosabb szabálytalanságok egyike. A játékosoknak mindent meg kell tenniük az ilyen jellegű ütközések elkerülése érdekében. A Fegyelmi Bizottság FABUS Petert, az SC Csíkszereda játékosát 1 Erste Liga-mérkőzésről eltiltja.

A játékos a büntetést a soron következő Erste Liga-mérkőzésen tölti le.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 7., kedd
FEL 18:00 KOSMIS 
augusztus 10., péntek
FEL   CRADAB 
FEL 18:00 NITAVS 
augusztus 11., szombat
FEL   CRADAB 
augusztus 14., kedd
FEL   NTAAVS 
FEL 17:30 TREUTE 
FEL 18:00 MACVIC 
augusztus 15., szerda
FEL 17:00 KMHLVC 
FEL 17:30 MCHMIS 
Partnerünk