Fővárosi rangadóval indul újra az Erste Liga

   

Közel két hét szünet után a MAC Budapestet fogadja az UTE. Szilassy Zoltán legnagyobb gondja, hogy ki játszik majd a védelemben.

Nem mindenki töltötte pihenéssel és edzéssel a szünetet, a két csapat összesen két edzőt és 11 játékost adott a válogatott keretbe. Ez egyrészt mindig pluszmotivációt jelent a játékosok számára, másrészt tagadhatatlanul sokat is vesz ki belőlük. Az első kérdés az, hogy melyik csapat lesz képes előbb felvenni a bajnoki tempót, és visszatalálni ahhoz a játékhoz, amit a szünet előtt produkált. Bár Újpesten talán kevésbé ragaszkodnának ehhez, hiszen bár bravúrgyőzelemmel búcsúztak Miskolcon, előtte sorozatban négy vereséget szenvedtek. A MAC ezzel szemben a szünet előtti utolsó hat találkozóján 15 pontot szerzett, amire akkor sem lehet panasz, ha Majoross Gergely vezetőedző rendszerint mindig lát valamit a csapat játékában, amit fejleszteni kell.

A találkozónak az Erste Liga tabellájának szempontjából is lesz jelentősége. Jelenleg a DVTK Jegesmedvék az első, úgy is, hogy egy meccsel kevesebbet játszott. Magosi Bálintéknak 36 pontjuk van, a mögöttük második MAC-nak 33, a 3-4. helyen álló Fradinak és UTE-nak 26-26. A hét végén sem a DVTK, sem a Ferencváros nem játszik bajnokit, a MAC tehát egy győzelemmel pontszámban beérheti, de ami ennél is fontosabb, az üldözőkkel szemben tarthatja a biztonságos távolságot. Ha viszont a liláknak a Jegesmedvék után a MAC skalpját is sikerülne begyűjteniük, azzal nemcsak a Ferencvárost előznék meg, a MAC-cal szemben is majdnem megfeleznék a lemaradásukat.

UTEMAC

A két csapat egyszer már megmérkőzött egymással Újpesten. Szilassy Zoltán értékelése szerint tanulságos meccsen szenvedtek akkor vereséget a hazaiak. A találkozó első felében szinte csak egy csapat volt a pályán, a MAC elhúzott 3-0-ra, aztán az UTE pillanatai következtek, ám Bálizs majdnem mindent megfogott, így a mezőnyfölényből csak egy gólra futotta, a végén pedig a kitámadó liláknak újabb két gólt lőttek Dansereau-ék.

Azóta több változás is történt a vendégeknél, nincs már a csapatban Nagy Gergő és Jarmo Jokila, akik ketten együtt három első asszisztot hoztak össze. Érkezett viszont Chris Bodo, aki két évvel ezelőtt a Fehérvári Titánok színeiben mutatkozott be a ligában, 20 meccsen 36 pontot szerzett. Nem csoda, hogy ezek után az EBEL-ben is szerepet kapott, 87 meccsen 45 pontig jutott, ami szintén figyelemre méltó. Most annak a Brance Orbannak lesz a csapattársa, akivel különösen jól megértik egymást.

Az UTE csapatánál is van régi ismerős, Martin Frolík nemrégiben visszatért, ő tavaly 39 meccsen 48 pontig jutott. Két meccsen már pályára is lépett, a DAB ellen még nem szerzett pontot, a DVTK Jegesmedvék ellen azonban mindkét gólt ő lőtte. A cseh csatár újbóli újpesti szereplése nagy öröm, de pillanatnyilag ezt elhalványítja az, hogy az Újpestnek alig maradt bevethető védője. A KMH elleni Magyar Kupa meccsen sem játszott már sérülés miatt Kiss Dániel, Huba, Hegyi és Nagy Nilan, csütörtökön csatlakozott e névsorhoz Varga Arnold is, és Benk András sem egészséges, az ő játéka is kérdéses. Kovács Attila már régebb óta sérült, így 20 évalatti átlagéletkorú védelem várható a liláknál a rangadón.

UTE–MAC Budapest 3-2

   

Az újpestiek Ales Sila remek teljesítményének és Anze Ropret 2 góljának köszönhetően legyűrték városi riválisukat, így visszavágtak a szeptemberben elszenvedett 5-1-es vereségért.

Az UTE az öt sérült hátvédből hármat (Kiss D., Huba, Varga A.) összedrótozott a meccsre. A csapatok jó tempóban kezdték a találkozót, egyenlő erők küzdelme folyt, felváltva vezettek támadásokat. A mérkőzés első kiállítása a 14. percben jött el, amikor Brown egy fogás végén gyakorlatilag ráült ellenfele hátára. Az UTE azonnal felállt 5 a 4 ellen, ám a MAC megugrott, egy fonáklövés után Nagy Krisztián betalált, de videózás után nem adták meg a gólt, ugyanis Terbócs belekorcsolyázott Silába. A harmad vége felé egyre többször foglalkoztak egymással a játékosok, előbb Bálizs kapujánál alakult ki tömegjelenet, miután a MAC kapusa későn tenyerelt rá a korongra. Nem sokkal később Pápa Márton palánkra lökte Garátot, amiért 2+10 perces büntetést kapott, a hátrányt kibekkelte az UTE. A játékrész hajrájában végképp elszabadultak az indulatok, 27 másodperccel a vége előtt gyakorlatilag egy teljes sor összeverekedett, ugyanis Keresztury ütközése után Anze Ropret a jégen maradt, ekkor többen egymásnak estek, a MAC-csatár 2+10 perces büntetést kapott.

A második harmad másfél percnyi áthúzódó újpesti előnnyel indult, de a hazaiak nem használták ki azt. A 25. percben egy gyors MAC-támadás végén Dansereau lövését még védte Sila, ám a második hullámban érkező Garát duplázásával szemben tehetetlen volt (0-1). Egy perccel később túl sok MAC-játékos volt a jégen, 5 másodperc híján ki is bekkelték azt a vendégek, ám Caladi egyenlített egy kapu előtti kavarodás után (1-1). A gólváltás után némileg csökkent a tempó, a csapatok óvatosabb játékra váltottak. A meccs felénél a MAC vezetett több támadást, de a harmad hajrájában nagyon megnyomott néhány cserét az UTE, Bálizsnak több bravúrt is be kellett mutatnia. Ennek a játékrésznek a végén is felszaporodtak a büntetéspercek, a 37. percben Kovács Bronson levadászta Szalma Zsoltot, amiért a MAC játékosa 5 perc+végleges fegyelmit kapott. Mégsem játszhatott 5 percen át előnyben az UTE, ugyanis Sági Martint kétperces kiállítással sújtották.A hazaiaknak nem volt szüksége az előnyre, 4 a 4 ellen is betaláltak, Ropret becselezte magát a kapu elé és közelről betette Bálizsnak (2-1). A MAC gyorsan egyenlíthetett volna, de mellé lőttek egy üres kapus helyzetet, persze ebben közrejátszott Varga Arnold szabálytalansága, ezzel a lila-fehérek ötperces előnye gyakorlatilag semmissé lett.

A záró játékrészt 4 a 4 ellen kezdték a csapatok és a 48. másodperctől kezdődött egy egyperces UTE-fór. A lehetőséggel éltek is a lila-fehérek, Anze Ropret váltotta gólra a rövidke emberelőnyt, miután beleért Peter Huba lőtt passzába (3-1). A harmad közepén Silának akadt több dolga, tartotta az újpestiek kétgólos vezetését, míg csapata főleg ellentámadásokat vezetett. Az 51. percben Pápa Márton kiállításával emberelőnybe került a MAC, az UTE kibírta a nyomást. Az 55. percben Varga Arnold bottal akasztásért ült ki a büntetőpadra, az újabb előnyt már kihasználták a vendégek: Somogyi bombázott Sila kapujába (3-2). A MAC vehemensen hajtott az egyenlítésért, az újpesti kapus több bravúrt is bemutatott, viszont a végjátékban Majoross Gergely sokáig nem tudta lehozni Bálizst, miután az UTE sokáig a vendégek harmadában tartotta a korongot. Az utolsó 48 másodpercet 6 az 5 ellen támadta végig a MAC, eredménytelenül. Az UTE 3-2-re győzött, feljött a tabella 3. helyére és 4 pontra megközelítette a MAC-ot.

UTEMAC

Fotó: TSH fotó

Többet és jobban korcsolyáztunk

   

Az UTE vezetőedzője úgy érezte, végig a kezükben tartották a meccset.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): “Gratulálok a fiúknak, nagyon komoly munkát végeztek. Végig úgy éreztem, hogy a mi kezünkben van a mérkőzés. Többet és jobban korcsolyáztunk. Az összképet nézve megérdemelten nyertünk. Azonban sajnos sok hátrányt szedtünk össze az utolsó harmadban, amiből fel tudott jönni az ellenfél, ilyen helyzetből lőtte a második gólt.”

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): “Tetszett, hogy sok helyzetet tudtunk kialakítani, de ezekből keveset értékesítettünk. Túl sok olyan hibát követünk el, amely után csak a kapusunkban bízhatunk. Ezen feltétlenül javítanunk kell.”

Erste Liga, 585 néző. Játékvezetők: Nagy, Nagy, Berkesi, Soltész.
Sila: 94,4% (Márkus)
K
Bálizs: 92,1% (#2465)
Huba, Pokornyi, Schmál, Pápa, Turbucz
1
Dudas, Pozsgai, Klempa, Brown, Dansereau
Kiss R., Kiss D., Benk, Cseter, Caladi
2
#4914, Garát, Nagy K., Terbócs, #2474
Varga, Dósa, Sikorcin, Frolík, Ropret
3
Macaulay, #3879, #693, Orban, Majoross
Becze, Pichler, Nemes, Szalma, Sági Martin
4
Bodó, Vokla, #4048, #3579, #4629
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Majoross Gergely, Kontsas Jukka
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 24:23 MÚB Garát Klempa Dansereau
1-1 27:27 UTE PP Caladi Cseter Benk
2-1 37:32 UTE Ropret Kiss R.
3-1 41:30 UTE PP Ropret Huba
3-2 54:57 MÚB PP #9 Macaulay Brown
38 Kapura lövések száma 36
46 Kiállításpercek 47

Az UTE–MAC videó-összefoglalója

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum