Mindenki nyerni akar az örökrangadón

   

Ferencváros–UTE meccs lesz Pesterzsébeten.

Nem kell nagyon méltatni Magyarországon egy Ferencváros–Újpest csata jelentőségét. Bármilyen sportágban, bármilyen szinten is találkozik e két klub csapata, a rivalizálás óriási, nemcsak a pályán hanem a lelátón is. Lehet az egyik gyenge formában, a másik pedig szárnyalhat, a meglepetések minden alkalommal kódolva vannak a párharcba. Pénteken az idény első ligabeli örökrangadója következik a pesterzsébeti pályán.

Ebben az idényben eddig kétszer találkozott egymással a két csapat, a Magyar Kupában Pesterzsébeten a Ferencváros, az Erste Ligában Újpesten az UTE nyert 4-3-ra. Mindkét csapat sokat erősödött az elmúlt években, jelenleg mindketten az élmezőny tagjai. A Ferencváros legjobb nyári igazolása az az újpesti nevelésű Virág Tamás, aki egy gyengén sikerült szezon után váltott liláról zöldre, és Greg Lindqvist keze alatt úgy tűnik, újjászületett. Az UTE kicsit jobb pozícióban van, több pontot gyűjtött ugyan, mint a Ferencváros, de ahogy említettük, ez a jégen vajmi keveset fog számítani.

FTCUTEDSC_3414

Fotók: Claus János

A zöld-fehérek október elején kerültek kisebb hullámvölgybe, ezt a ligában három vereség, közte a már említett UTE elleni, Megyeri úti is jelezte. Azóta viszont felfelé ível a csapat formája, a Titánok ellen Fehérváron még csak büntetőkkel sikerült nyeri, a MAC legyőzése kétgólos hátrányból – ez volt a zöldek első győzelme a MAC ellen, amióta az újra csatlakozott az első osztályhoz – viszont komoly fegyvertény. Szerdán egy gólzáporos meccsel melegített a Fradi az Újpest elleni derbire, de az összeállításon is látszott, nem az a meccs volt a héten a legfontosabb a számukra, több játékos is pihenhetett. Péntek este viszont aki csak bevethető, jégen lesz, az biztos, hogy a lehető legjobb összeállításában láthatjuk Greg Lindqvist csapatát, és motivációban sem lesz hiány.

Az UTE négy mérkőzést játszott az elmúlt héten, fokozatosan javuló formában, ami azért is jó hír a lila híveknek, mert a sorozatot a Ferencváros elleni győztes meccs kezdte, és ha a formajavulás tovább is tart, akkor nagyon jó csapat érkezik a péntek esti rangadóra. Vasárnap este a Titánok ellen sokáig nagyon egyértelmű volt a játék, az utolsó harmadra biztos vezetéssel érkeztek a jégre a lilák, érezni lehetett, hogy a meccs már eldőlt. Hogy emiatt visszavettek-e a játékosok, vagy a Titánok kapta el végül a fonalat, azt nem könnyű megítélni kívülállóként, de az biztos, hogy az utolsó 20 percet a Fehérvár nyerte meg, és az egész hetet beleértve ez volt a mindössze második elvesztett 20 perce a csapatnak a Fradi elleni rangadó első játékrésze mellett. Van tehát mire alapoznia a péntek esti vendégnek, önbizalommal teli csapat érkezik vendégségbe Pesterzsébetre.

FTCUTEDSC_3477

“Erre a mérkőzésre fókuszáltunk egész héten – mondta blogunknak Greg Lindqvist, a Ferencváros vezetőedzője. – A szezonban már kétszer találkoztunk, egyszer mi nyertünk egy góllal, egyszer az Újpest, ember legyen a talpán, aki jósolni mer, hogy mi lesz pénteken este. Ez a mérkőzés a magyar jégkorong egyetlen derbije, nagyon készülünk rá. A bajnokság nagyon erős és kiegyenlített, mindenki le tud győzni mindenkit, ezt legutóbb éppen mi is megmutattuk a MAC ellen. Nagyon jó és izgalmas meccset várok, amelyen természetesen meg akarjuk szerezni a győzelmet. Sajnos Kovács és Könczei sérült, játékuk kérdéses, de rajtuk kívül mindenki más játékra kész, és nagyon várja, hogy bizonyítani tudjon a nagy riválisunk ellen.”

“Négy meccsünk volt az előző héten, és egyre jobban játszottunk – latolgatta az esélyeket Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – A Titánok ellen kifejezetten tetszett már, amit láttam. A védekezésünk kezd stabilizálódni, és legutóbb már a góllövés is jobban ment. A Fradi elleni meccsek mindig különlegesek, ráadásul senki nem szeret Pesterzsébetre járni, az a csarnok a vendégcsapatoknak komoly nehézséget jelent. A legfontosabb az lesz, hogy sikerüljön megtalálnunk az egyensúlyt a védekezés és a támadás között, ne nyíljunk ki túlságosan és ne hagyjuk beszorítani magunkat. Nálunk mindenki játékra kész, remélem, így is marad a meccs kezdetéig. A Ferencváros rengeteget fejlődött, felzárkózott az élmezőnyhöz, így nagyon komoly és nehéz mérkőzésre számítok, amelyen természetesen csakis a győzelem lehet a célunk.”

FTC–UTE 4-1

   

A ferencvárosiak visszavágtak az újpestieknek a másfél héttel ezelőtti vereségért.

Az örökrangadó első harmada kiegyenlített kapura lövési mutatót és sportszerű játékot hozott, a játékvezetők egyetlen kiállítást sem osztottak ki. Nem úgy a második harmadban, amikor az FTC 8, az UTE 10 percnyi büntetést gyűjtött össze. A szabálytalanságokon kívül gólok is születtek: a 31. percben Justin Cseter révén a lila-fehérek megszerezték a vezetést, majd 36 másodperccel később Bödök Bence egyenlített. A középső játékrész hajrájában Dósa Krisztián és Henrich Jaborník egyaránt kisbüntetést kapott, a 4 a 4 ellen játék pedig a hazaiaknak kedvezett: a speciális játékhelyzet során Jereme Tendler betalált Ales Silának, így már a hazaiak vezettek. Az 50. percben Preston Shupe kihasznált egy emberelőnyt, amivel tovább nőtt a zöld-fehérek előnye. A végjátékban az FTC kivédekezte Hietamaki büntetését, majd visszatérése után nem sokkal Virág Tamás beállította a 4-1-es végeredményt.

Győzelmével az FTC már 23 pontos és 1 pontra megközelítette a dobogó alsó fokán álló UTE-t.

ftc-ute-DSC_3356

Fotó: Claus János

Töketlenek voltunk mindkét kapu előtt

 

Az újpestiek vezetőedzője sokallja a beleérés után kapott gólokat.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): ”Ez egy szoros mérkőzés volt hatvan percen keresztül, melyen mindkét csapatnak megvoltak az esélyei. Nyertünk, de kevés különbség volt a két csapat között, az ellenfelünk egy nagy lövésből kapuvasat is talált. De volt egy nagy előnyünk azzal, hogy 90%-ban hoztuk az emberhátrányt. Jó volt a kapusteljesítmény is, Sevela jól védett. Jó mérkőzés volt a szurkolók számára is, hajtós meccset játszottunk. Örülünk a három pontnak, egy pontra megközelítettük az Újpestet, akik a liga nagy esélyesei közé tartoznak.”

Rafaj Attila (csatár, FTC): ”Nagyon örülök, hogy az utóbbi időben teljes mértékben javuló tendenciát mutat a csapategység és a játékunk is. Ez meg is látszik a pályán, mivel az elejétől fogva úgy indultunk neki a mérkőzésnek, hogy domináltunk a játékban. Voltak persze nehézségek, volt, hogy az Újpest nagyon ránk jött, de én úgy gondolom, hogy jól kontrolláltuk a játékot, jó volt a védekezésünk és a támadások is egész megfelelőnek mondhatóak. Voltak jó helyzeteink, sajnos kihagytunk párat, de ebből is látszik, hogy célra törőek voltunk, hogy ilyen gólokat tudtunk szerezni. Nem szépek, de ezek is gólok, és ezekkel meg tudjuk nyerni a mérkőzést, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Meg szeretném köszönni a szurkolóinknak is, hogy ilyen szurkolást hoztak össze itt a csarnokban, mert ez nagyon sokat segített a csapatnak, úgyhogy le a kalappal előttük is.”

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): ”Nehéz erről mit mondanom, mert azt gondolom, mezőnyben nem játszottunk rosszul, de töketlenek voltunk mindkét kapu előtt. Három beleérős gól egy rangadónak mondott hokimeccsen, az több mint elfogadhatatlan. Mivel töketlenek voltunk a saját kapunk előtt, nem voltunk agresszívek – tehát oda nem szabadna senkit beengedni épp bőrrel – ezért nem is mentünk be ebből kifolyólag olyan elánnal, úgyhogy ezen, a két kapu előtti zónán buktuk el a mérkőzést. Másik oldalon pedig a második szándékunk, illetve a takarásunk nem volt megfelelő, ezáltal nem tudtunk effektívebbek lenni, mint amilyenek voltunk. Ezen sürgősen javítani kell vasárnapig, mert vasárnap is egy jó ellenféllel fogunk hokizni.”

Erste Liga, 460 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Abonyi, Soltész.
Sevela: 97,4% (Pleszkán)
K
Sila: 89,2% (Márkus)
Tuominen, Hietamaki, Dubek, Fliszár, Tendler
1
Huba, Dósa, Benk, Cseter, Caladi
Jaborník, Korbuly, Németh, Bödök, Virág
2
Varga, Hegyi, Szalma, Sikorcin, Ropret
Owen, Jászai, Shupe, Rafaj, Szappanos
3
Nagy N., Pokornyi, Nemes, Becze, Sági Martin
Inglis, Lengyel, Roczanov, Farkas, Tóth
4
Schmál, Pápa, Pichler, Turbucz
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 30:56 UTE Cseter Benk
1-1 31:32 FTC Bödök Korbuly Németh
2-1 36:14 FTC Tendler Jászai Dubek
3-1 49:05 FTC PP Shupe Hietamaki Rafaj
4-1 56:47 FTC Virág Németh
37 Kapura lövések száma 38
12 Kiállításpercek 14

Az FTC–UTE videó-összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA ÉLŐ
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum