Mindent nagyon rövid idő alatt kellett megoldanunk

 

Az Erste ligás Vienna Capitals II. költségvetése rendkívül szerény ? derült ki egyebek közt a klub szezonnyitóján.

A Vienna Capitals még a Bajnokok Ligája startja előtt tartotta Bécsben szezonnyitó sajtóértekezletét. Az eseményen örömtelien sok szó esett az Erste Ligában induló második csapatról is.

“Van egy újdonságunk, egy új csapatunk, a Vienna Capitals II, amely az Erste Ligában indul ? mondta bevezetőjében Hans Schmid klubelnök. ? Az a cél, hogy az U20-ból kikerülő fiatal és tehetséges játékosokat hozzászoktassa a profi hokihoz. Túl nagy a szakadék, ami az U20 és az EBEL között van, ezt szeretnénk áthidalni ezzel a csapattal.” Ugyanezt megerősítette Franz Kalla alelnök is.

Christian Dolezal, az utánpótlás szakmai igazgatója, egyben a farmcsapat vezetőedzője a bevezető körben természetesen erről a két területről beszélt részletesebben. ”Két fontos projekt terve járt a fejünkben az előző idényben ? mondta. ? Az első a MOL Liga, illetve új nevén Erste Liga. Amikor az előző idény elkezdődött az U20-as csapatunk számára, nem nagyon lehettünk elégedettek azzal, amilyen mérkőzéseket a játékosaink játszottak. Ezért Kalla alelnök úrral megbeszéléseket folytattunk arról, hogy a következő idényben milyen lehetőségekkel tudunk tervezni annak érdekében, hogy ismét tudjunk egy lépcsőfokot javulni. Így jött az ötlet a magyar bázisú ligával. Hosszú tervezés után a nyáron megkaptuk az engedélyt arra, hogy elinduljunk, aminek nagyon örültünk.

Mindent viszonylag rövid idő alatt kellett megoldanunk. Például a keret összeállítását is. Jelenleg is dolgozunk még a csapat megerősítésén, de úgy vélem, hogy nem állunk rosszul a felkészüléssel. Az első két mérkőzésünkön nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk. Az eredmény nekem személy szerint nem volt túl fontos, sokkal lényegesebb, hogy a srácok tapasztalathoz jussanak az egésszel kapcsolatban. Meg kell ismerniük a bajnokság színvonalát, meg kell ismerkedniük a magyarországi körülményekkel, szurkolókkal, a meccsek után interjúk készültek, ami sokuk számára teljesen új élmény volt, ilyen az utánpótláscsapatoknál nincs. Összességében a legfontosabb volt, hogy meglegyenek az első benyomásaik egy profi ligáról. Ahogy mondtam, nagyon pozitív élményekhez jutottunk az első két mérkőzésen, és már nagyon várjuk a KAC-farmcsapat elleni két találkozót is. (Ezeken az összecsapásokon azóta a Vienna II. egy szoros és egy súlyos vereséget szenvedett ? Hblog.)

Minden ellenfelünk igazi proficsapat. Így az U20-ból kikerülő fiataljaink számára még magasabb színvonalon tudunk fejlődési lehetőséget kínálni, hogy az első csapatunk szintjét meg tudják közelíteni. Másrészről az Erste Liga a körültekintően összeállított program révén vállalható utazással és ebből fakadó terheléssel jár, és elegendő idő marad a fiataloknak a regenerációra.

Az új csapat mellett sem akartunk egyetlen csapatot sem megszüntetni. Így a nagycsapat és a farm mellett megmarad az U20-as, az U18-as és az U16-os is. Ennek érdekében meg is erősítettük a szakmai munkánkat az akadémiánknál. A célunk ebben az évben is ugyanaz, mint eddig, egy újabb lépést lépni előre. Szeretnénk, ha a srácok eljutnának oda, hogy valóban képesek legyenek felnőtt férfiakkal felvenni a harcot, az Erste Ligában meg tudnák állni a helyüket, és ott elegendő tapasztalatra és játékrutinra tegyenek szert ahhoz, hogy újabb tehetségek tudjanak az EBEL-keretbe kerülni.

A farmcsapatnak nem az a feladata, hogy rövid időn belül mindenki kész legyen az EBEL-re. Nyilván lesznek olyan játékosok, akiket más csapatainkból kipróbálunk az Erste Ligában. Lehet, hogy lesznek olyan fiatalok, akiknek csak egy-két év múlva sikerülhet, hogy belekóstoljanak az EBEL-be, és olyanok is, akik pár hónapon belül készen állhatnak erre. Először lássuk, hogy az Erste Ligában hogyan lesznek képesek a srácok alkalmazkodni a kihívásokhoz. Nem kell nekik rögtön EBEL-szintűvé válniuk. A célunk ezzel a csapattal, hogy az U20-ból kikerülve a játékosainknak ne kelljen elmenniük a Capitalstól, mert semmilyen lehetőségük nincs nálunk folytatni a pályafutásukat. Ehelyett így magas színvonalon játszhatnak, és sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy idővel felkészüljenek az EBEL-re. Nincs meghatározva, hogy egy játékos mennyi időt kap a farmcsapatban, mindenkit az egyéni képességei szerint kell fejleszteni és értékelni. Lehet olyan, aki egy év, és olyan is, aki két-három év alatt ér el a megfelelő szintre.”

EBEL, Eishockey

Fotó: sportreport.biz

A nyilatkozatok utáni kérdések között is többször előkerült a farmcsapat. Franz Kalla alelnöktől azt kérdezték, nem befolyásolja-e a többi csapat létét a Vienna Capitals II. létrehozása, mik lehetnek a reális céljai a klubnak a különböző szinteken. “Ami a célokat illeti, az első csapat kivételével nem az eredményekre fókuszálunk ? válaszolta az alelnök. ? Az Erste Liga csapat és a többi utánpótláscsapat esetében sokkal fontosabb, hogy az egész utánpótlásunk fejlődjön, szeretnénk, ha ezek a csapatok a jövőben állandó jelleggel biztosítani tudnák az első csapatunk számára a játékosutánpótlást. Ami az Erste ligás csapatot, tehát a Vienna Capitals II-t illeti, annak a költségvetése nagyon szerény. Ez azért lehetséges, mert az Alpesi Ligához képest jóval kisebbek az utazási költségek, összehasonlítva például a KAC vagy a Salzburg második csapatáéval. Másrészt jóval kevesebb az olyan utazás, amikor a fiatal játékosainknak egész nap hiányozniuk kell az iskolából. Jelen pillanatban a Vienna Capitals II-nek nincs egyetlen profija sem, tehát olyan játékosa, aki azért van nálunk, és kap fizetést, mert jégkorongozik. (Ez Nicholas Kuqali szerződtetésével valószínűleg már nincs így ? Hblog.) Ezt a csapatot olyan saját játékosokkal erősítjük meg, mint Ali Wukovits, Benjamin Nissner és más fiatalok, akik az EBEL-keret tagjai, de ott kevesebb jégidőhöz jutnak, itt viszont vezérszerepet vállalhatnak.”

Serge Aubint, az EBEL-csapat vezetőedzőjét arról kérdezték, számol-e Ali Wukovits játékával, illetve hogy értékeli a farmcsapat létrejöttét a proficsapat szempontjából. “Ali Wukovits az EBEL-keret tagja, regisztráltuk ? hangzott a válasz. ? Akkor játszhat nálunk, amikor csak úgy gondoljuk. Ugyanakkor ebben a pillanatban Alinak arra van a legnagyobb szüksége, hogy nagyon sokat játsszon, hiszen az elmúlt két évben rengeteget ki kellett hagynia. Ezért a második csapatban fogja kezdeni az évet. De ha szükségünk van rá, itt van, tőlünk tíz lépésre, nem okoz gondot az EBEL-csapathoz hívni. Véleményem szerint a fiataljaink számára ez a szezon óriási fejlődési lehetőségeket hozott el, össze sem lehet hasonlítani az előzővel. Ebben az évben sokkal erősebb ellenfelekkel játszhatnak, így jobban fejlődnek, a távolság az első csapat felé jelentősen csökken. Ha szükségünk van valakire, bátrabban hívhatjuk be az EBEL-keretbe, nem kell attól félnünk, hogy nem tudnak hozzájárulni a profi csapatunk teljesítményéhez.”

Christian Dolezal zárásként elmondta, hogy minden tekintetben kifogástalan körülmények között készülhetnek, alig várják, hogy elkezdődjön a bajnokság. A portál a sajtótájékoztató végén külön interjút is kért Dolezaltól, aki kifejtette: ”Az Erste Liga új kihívás lesz, amit nagyon nagy örömmel várunk. Úgy vélem, jól felkészültünk. Peter Schwedával közösen vezetjük majd a csapatot, de folyamatosan kapcsolatban állunk Serge Aubinnal, az EBEL-csapat vezetőedzőjével, annak érdekében, hogy minden tekintetben közeledjünk az EBEL szintjéhez. A legfontosabb először az, hogy a srácok megtanulják, mit jelent profinak lenni, mi tartozik mindehhez. Úgy érezzük, a lehető legjobb lépés volt ezekhez az, hogy csatlakoztunk ehhez a ligához, és már alig várjuk a bajnokság kezdetét.”

Aubin vezetőedző a laola portálnak adott interjújában elsősorban a kapusok kapcsán beszélt az első csapat és a farm közötti átjárásról. Kickert kapus távozásával ugyanis az első számú hálóőr, Lamoureux mögött olyan fiatalok állnak bevetésre készen, akiknek eddig egyetlen profi mérkőzésük sincs. “Nagyon nehéz az, ha mondjuk ötször egymás után két mérkőzést játszunk, és folyamatosan azzal kell foglalkoznunk, hogy hogy tudja Lamoureux az energiáit beosztani ? mondta a vezetőedző. ? De bízom a fiatal kapusainkban. Csak akkor szerzel tapasztalatot, ha valahol elkezded gyűjteni. Idő kell felépíteni őket, de szerencsére van egy teljes munkaidőben nálunk dolgozó kapusedző, aki Max Zimmermann-nal és Matthias Tschrepitschcsel fog foglalkozni. Ez is sokat fog segíteni nekik, de a legtöbbet az, hogy az Erste Liga itt van mellettünk. Sok mozgás lesz a két keret között, mert a kapusainknak biztosítani akarjuk, hogy valóban sokat játszhassanak. Négy kapust regisztráltunk, és azt fogjuk bevetni, aki a legjobb közülük.”

Jelenleg Tschrepitsch az első számú kiszemelt, ő volt a cserekapus a Vienna CHL-mérkőzésein is. Az első profimeccsről így beszél Aubin: “Amikor eljön a nap, biztos nagyon ideges lesz. De a csapat feladata az, hogy mellette álljon és ha kell, meg is védje. Matthias nagyon jó kapus, ezt megmutatta a MAC ellen is, ahol volt pár fontos és szép védése.”

A Vienna Capitals közzétette azt is, hogy a farmcsapat a mérkőzéseit az Albert Schultz Halle 3-as számú csarnokában játssza majd.

Halle3_leer

Nincs meghatározott belépődíj, a nézők a bejáratnál adakozhatnak a Capitals utánpótlása számára. A 3-as csarnok az U1-es metró Kagran állomásától a Prandaugasse felől közelíthető meg, nézőterén 1000 ülőhely van. A csarnokban étterem, valamint profi videokivetítő és hangosítórendszer van.

HallenPlanGeneral

kép: Albert Schultz Eishalle

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum