Kapitányokat keresnek

   

Nem kevesebb, mint hat NHL-csapatnak nincs még vezére. Megnéztük, kik lennének a legalkalmasabbak a posztokra.

Arizona Coyotes

Nincs könnyű helyzetben a Phoenix, a sivatagi csapat ugyanis nemcsak a kapitányát veszítette el, három “A” betűs játékosából is elment kettő. Shane Doan, Martin Hanzal és Radim Vrbata távozásával az egyetlen, aki vezetői képességekkel rendelkezik,  Oliver Ekman-Larsson. A svéd bekk a liga egyik legjobbja posztján, az elmúlt négy évbenben folyamatosan viselte az “A” felvarrót, ráadásul a franchise legismertebb és legjobb arca lett. Amennyiben kinevezik a posztra, első számú helyettese az a Derek Stepan lehet, aki az elmúlt három évben a Rangers egyik A-betűse volt.

Anaheim Ducks v Arizona Coyotes

Buffalo Sabres

Komoly űrt hagyott maga után Brian Gionta, aki három évig volt a Buffalo kapitánya, előtte pedig négyig a Montreal legelső játékosa. Sokan automatikusan Jack Eichelt tennék a helyére, de az a játékos, aki képes kirúgatni egy edzőt és egy menedzsert, aligha való kapitánynak. Jobban illene ez a státus Ryan O’Reillyhez, aki stabil 55-60 pontos hokis,  több mint 21 perces jégideje van, és a liga azon keveseinek egyike, aki a pálya mindhárom zónájában otthonosan mozog. Ráadásul sportszerű, és az elmúlt három évben nemcsak Buffalóban viselte az “A” betűt, hanem két világbajnokságon is, a kanadai válogatott tagjaként.

AP SABRES BRUINS HOCKEY S HKN USA MA

 Carolina Hurricanes

Ha Carolina, akkor a kapitány csak egy Staal lehet. Eric 2009 és 2016 között volt a raleighi klub vezére, most valószínűleg a testvére, Jordan örökli a státust. A tavalyi szezonban a Faulk, Rask, Skinner, Staal négyes rotációban viselte az “A” betűt, ami annyiban változhat, hogy utóbbit léptetik elő. Staal 28 éves, ez ideális életkor ahhoz, hogy nagyobb felelősséget helyezzenek rá. A  kvartettből nemcsak a legidősebb és legrutinosabb , de elmondhatja magáról azt is, hogy Pittsburghben négy évig ő volt az egyik játékos, aki képviselhette Sidney Crosbyt, amikor az éppen nem volt jégen.

jordan_staal

Nashville Predators

Három év alatt a harmadik kapitányát fogyaszthatja az idei döntős Nashville. 2016-ban Shea Weber elcserélése után, idén nyáron Mike Fisher visszavonulását követően üresedett meg a poszt. Több név is elhangzott az elmúlt hetekben, úgymint Filip Forsbergé vagy Ryan Johansené, de a legideálisabb jelölt erre a posztra kétségtelenül Roman Josi. A 27 éves hátvédre  azért eshet a választás, mert egyrészt köré épül az NHL egyik legjobb hátsó alakzata, másrészt “A” felvarróval a mezén játszott Weber és Fisher mellett is, így volt kitől megszereznie a tapasztalatokat.  Ha megkapja a “C” betűt, Josi lehet az NHL történetének második svájci kapitánya Mark Streit után.

josi

Toronto Maple Leafs

Dion Phaneuf elcserélése óta ? azaz bő másfél éve ? nincs kapitánya a Torontónak. Az azóta eltelt időben négyen is viselték az “A” betűt, de biztosak lehetünk benne, hogy ez a következő szezonra nem marad így. Ha a Leafs követi a trendet, akkor nem kaphatja más a C felvarrót, csak Auston Matthews.  Az elmúlt évtizedben több csapatnál is előfordult, hogy egy nagyon sokra tartott tehetség kapta a kapitányi posztot fiatalon. Ilyen volt Toews Chicagóban, Crosby Pittsburghben, McDavid Edmontonban, Landeskog Coloradóban. Matthews tökéletesen beleillene a sorba, hiszen nem akármilyen első évadot tudhat maga mögött, egyetlen szezon alatt a liga elitjébe verekedte magát. Kérdés, hogy a képességei csak a játékra terjednek ki, vagy adott esetben azt is elbírja, hogy egy csapat vezére legyen. Az biztos, hogy rengeteg segítséget kaphat a frissen igazolt, de roppant rutinos Patrick Marleau-tól, aki pályafutása során öt évig volt a San Jose kapitánya.

matthews toronto

 Vegas Golden Knights

Bárkit is neveznek ki Vegasban, történelmet fog írni azzal, hogy ő lesz a franchise első kapitánya. A választást némileg megkönnyíti, hogy a játékosok nagy része fiatal, akik nem töltöttek be vezető szerepet korábbi csapatukban, így a kapitány elég szűk körből kerülhet ki. A legideálisabb választás James Neal lehet, aki a Predators mezében “A” felvarrót viselt, és nemcsak a pályán, de azon kívül is vezéregyéniségnek számított. Mellette Pierre-Edouard Bellemare lehet még jelölt, aki az elmúlt hét évben szintén viselt “A” betűt, hol a Flyersben, hol a francia válogatottban, hol a svéd Skellefte? csapatában. Sokak szerint Vegasban van még egy alternatív megoldás, habár erre kevés az esély. Nem hivatalosan kinevezhetik kapitánynak akár a kapus Marc-Andre Fleuryt is. Hálóőrként legutóbb Roberto Luongo volt kapitány a Vancouverben, 2008 és 2010 között, de a “C” betűt nem hordhatta a mezén.

NHL: Los Angeles Kings at Nashville Predators

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum