A JÉSZ fizetési küszöböt vezetne be az Erste Ligában

   

Ha pozitív fogadtatásra talál a javaslat, az mérföldkő lehet a magyar bajnokság fejlődésében.

Az Erste Liga csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a liga vezetése licenszrendszer bevezetését tervezi, a magyar játékosok érdekvédelmi szervezete pedig időközben előállt a saját javaslataival. A licenszrendszer célja az átláthatóság, a kiszámíthatóság növelése, illetve a szakmai munka színvonalának javítása. Ennek megfelelően a szakszervezet javaslatai is két főbb terület köré csoportosíthatók: egyrészt a gazdálkodásra, másrészt a létesítményre vonatkozó feltételekre. Mivel a szakszervezet a játékosok érdekeit képviselni hivatott szervezet, így elsősorban ezt tartották szem előtt a javaslatok megfogalmazásánál.

Talán a legérdekesebb felvetés, hogy a JÉSZ költségvetési minimum összegeket és bérküszöböt írna elő az Erste Ligába jelentkező csapatok számára. Eszerint az Erste Ligában nem indulhatna olyan csapat, amelyiknek a költségvetése nem éri el az évi 125 millió forintot, amiből legalább 75 millió forintot a játékosok és az edzők fizetésére kell fordítani ? az összegek bruttóban értendők. Ez a kezdeményezés egyedülálló a magyar jégkorongsport történetében, de megkockáztatjuk, hogy a hasonló fejlettségi szinten álló országok között sem sokat találunk, ahol lenne bérküszöb. Azt is meg kell jegyeznünk azonban, hogy a fejlettebb ligákban az edzők fizetését nem számolják bele a bértömegbe, ez tehát enyhítésként értelmezhető a JÉSZ részéről.

A gazdálkodásra vonatkozó többi feltétel az átlátható és fenntartható működés feltételeinek megteremtését, illetve az adósságok felhalmozásának megakadályozását célozzák. A létesítménnyel összefüggő feltételek négy nagyobb csoportra oszthatók: a játékosok kényelmét, biztonságát szolgáló kritériumok, a versenyszabályzatban előírt legfontosabb feltételek betartására irányuló kezdeményezések, a nézők szórakoztatását célzó feltételek, illetve a média munkafeltételeinek javítását szolgáló javaslatok. De itt is szerepet kapott a kiszámíthatóság, hiszen a JÉSZ előírná például, hogy a csapatok már a következő idényre is rendelkezzenek bérleti szerződéssel vagy kötelező érvényű szándéknyilatkozattal a jégpálya használatáról.

A javaslatokat ? amelyek teljes terjedelmükben elolvashatók a JÉSZ honlapján ? természetesen nem egyik napról a másikra dolgozta ki az érdekképviseleti szervezet, hosszas előkészítés után, és már a múlt héten megküldte véleményezésre az Erste Liga vezetőségének és az Erste Ligában részt vevő magyarországi csapatok vezetőinek.

Erste Liga banner

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum