A JÉSZ fizetési küszöböt vezetne be az Erste Ligában

   

Ha pozitív fogadtatásra talál a javaslat, az mérföldkő lehet a magyar bajnokság fejlődésében.

Az Erste Liga csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a liga vezetése licenszrendszer bevezetését tervezi, a magyar játékosok érdekvédelmi szervezete pedig időközben előállt a saját javaslataival. A licenszrendszer célja az átláthatóság, a kiszámíthatóság növelése, illetve a szakmai munka színvonalának javítása. Ennek megfelelően a szakszervezet javaslatai is két főbb terület köré csoportosíthatók: egyrészt a gazdálkodásra, másrészt a létesítményre vonatkozó feltételekre. Mivel a szakszervezet a játékosok érdekeit képviselni hivatott szervezet, így elsősorban ezt tartották szem előtt a javaslatok megfogalmazásánál.

Talán a legérdekesebb felvetés, hogy a JÉSZ költségvetési minimum összegeket és bérküszöböt írna elő az Erste Ligába jelentkező csapatok számára. Eszerint az Erste Ligában nem indulhatna olyan csapat, amelyiknek a költségvetése nem éri el az évi 125 millió forintot, amiből legalább 75 millió forintot a játékosok és az edzők fizetésére kell fordítani – az összegek bruttóban értendők. Ez a kezdeményezés egyedülálló a magyar jégkorongsport történetében, de megkockáztatjuk, hogy a hasonló fejlettségi szinten álló országok között sem sokat találunk, ahol lenne bérküszöb. Azt is meg kell jegyeznünk azonban, hogy a fejlettebb ligákban az edzők fizetését nem számolják bele a bértömegbe, ez tehát enyhítésként értelmezhető a JÉSZ részéről.

A gazdálkodásra vonatkozó többi feltétel az átlátható és fenntartható működés feltételeinek megteremtését, illetve az adósságok felhalmozásának megakadályozását célozzák. A létesítménnyel összefüggő feltételek négy nagyobb csoportra oszthatók: a játékosok kényelmét, biztonságát szolgáló kritériumok, a versenyszabályzatban előírt legfontosabb feltételek betartására irányuló kezdeményezések, a nézők szórakoztatását célzó feltételek, illetve a média munkafeltételeinek javítását szolgáló javaslatok. De itt is szerepet kapott a kiszámíthatóság, hiszen a JÉSZ előírná például, hogy a csapatok már a következő idényre is rendelkezzenek bérleti szerződéssel vagy kötelező érvényű szándéknyilatkozattal a jégpálya használatáról.

A javaslatokat – amelyek teljes terjedelmükben elolvashatók a JÉSZ honlapján – természetesen nem egyik napról a másikra dolgozta ki az érdekképviseleti szervezet, hosszas előkészítés után, és már a múlt héten megküldte véleményezésre az Erste Liga vezetőségének és az Erste Ligában részt vevő magyarországi csapatok vezetőinek.

Erste Liga banner

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 7., kedd
FEL 18:00 KOSMIS 
augusztus 10., péntek
FEL   CRADAB 
FEL 18:00 NITAVS 
augusztus 11., szombat
FEL   CRADAB 
augusztus 14., kedd
FEL   NTAAVS 
FEL 17:30 TREUTE 
FEL 18:00 MACVIC 
augusztus 15., szerda
FEL 17:00 KMHLVC 
FEL 17:30 MCHMIS 
Partnerünk