Az USA nyerte a nyári juniortornát

 

A kanadai fiatalok 2015 óta képtelenek nyerni legnagyobb riválisukkal szemben.

A Plymouthban rendezett több mint egyhetes felkészülési torna végén az amerikaiak örülhettek. Az első pár napon felkészülési mérkőzéseket játszottak a csapatok, melyen a kanadaiak és az amerikaiak is két-két szelekttel vettek részt. Az első napon az egyik amerikai válogatott 4-2-re nyert a finnekkel szemben, míg a másik 4-3 arányban kapott ki a svédektől. Másnap ellenfelet cseréltek, ekkor mindkét meccset az USA válogatottjai nyerték. A felkészülési szakasz utolsó napján az USA fehér válogatottja Kanada piros csapatával játszott, míg az amerikai kék csapat a kanadai fehérrel. Az USA White megőrizte veretlenségét, 8-2-re nyert, míg a kanadai fehérek 2-1-re nyertek az amerikai kékekkel szemben.

SummerShowcaseOHL-1024x512

Ezt követően az USA és Kanada is keretet szűkített és kezdődhetett az éles szakasz. Az első napon szoros észak-amerikai győzelmek születtek, Kanada 6-5-re nyert a finnekkel szemben, míg az USA 3-2-re győzte le a svédeket. Pénteken az USA ismét szoros, 4-3-as győzelmet aratott Finnország ellen, Kanada azonban rendesen összekapta magát és 7-4-re verte el a háromkoronásokat. Ezzel eldőlt, hogy a két észak-európai ország egymással játssza szombaton a bronzmeccset, míg az észak-amerikaiak egymás között döntik el az arany sorsát. Nos, mindkét meccs sok gólt és rendkívüli izgalmakat hozott. A svédek a 22. percben már 3-1-re vezettek a finnekkel szemben, akik azonban egyenlítettek, majd 4-4 után a svédek ismét átvették a vezetést.A végjátékban a finnek lehozták a kapusukat, ami bejött, 51 másodperccel a rendes játékidő vége előtt 5-5-re mentették a meccset. A hosszabbítást azonban már nem bírták, két perc elteltével hatodik gólját is meglőtték a svédek, amivel a meccset is megnyerték.

A svédek legjobbja a négy gólig jutó Oskar Steen volt. A 176 centis fiatalember már közel 80 meccset játszott a svéd topligában, az SHL-ben, talán nincs messze attól, hogy az NHL-ben is bemutatkozzon, játékjogával a Boston Bruins rendelkezik. A túloldalon is akadt azonban olyan játékos, aki mesterhármasig jutott, a 18 éves Joni Ikonen négyszer lőtt kapura, ebből három bement. A centerposzton és jobbszélen egyaránt bevethető játékos a következő szezonban Sebők Balázs csapattársa lesz a KalPában. A tavalyi szezon döntőse alaposan bevásárolt fiatal tehetségekből, hiszen Ikonen mellett az első Ligue Magnusből draftolt játékos, Alexandre Tessier is ott kergeti majd a pakkot.

A döntőben a 2-2-re végződő első harmadban felváltva vezettek a csapatok. A második játékrész 2-1 arányban lett az amerikaiaké, akik az utolsó felvonás elején újabb két találattal növelték háromgólosra előnyüket, ami már behozhatatlan volt. A juharlevelesek megpróbálták a lehetetlent, kettőt faragtak is a hátrányból, de az utolsó perc elején üres kapura megkapták a mindent eldöntő hetedik gólt, ezzel alakult ki a 7-5-ös végeredmény. A két csapatból a New Jersey Devils draftoltja, a mesterhármasig jutó Joseph Anderson tűnt ki, aki emellett még egy gólpasszt is adott. Szintén kiemelkedőt alkotott Adam Fox, a Harvard University hátvédje, aki egy gólja mellett négy asszisztot adott. A kanadaiak kevesebb gólján több játékos osztozott, kevésbé volt koncentrált a pontteljesítmény, mint az amerikaiaké, náluk a WHL-ben pallérozódó Sam Steel lett a legeredményesebb, három pontig jutott.

usa-can
Fotó: Rena Laverty / USA Hockey

Összességében elmondható, hogy tovább tart az USA páratlan dominanciája a juniorok között, amely a 2015-ös világbajnokságon kezdődött. Azóta öt tétmeccsen találkozott egymással a két szelekció és mindannyiszor az amerikaiak nyertek, a legszorosabb küzdelmet az idei vb-döntő hozta, amikor szétlövésben nyert az USA. Kanada utoljára a 2014-es év utolsó napján tudott nyerni ellenük, a 2015-ös világbajnokság csoportkörének utolsó meccsén 5-3-ra. A következő összecsapásra kevesebb, mint 5 hónapot kell várni, a két szupersztár alakulat a buffalói junior világbajnokság csoportkörében december 29-én az NFL-es Buffalo Bills otthonában, a New Era Fielden találkozik egymással.

A nyári torna menetrendjét, eredményeit és statisztikáit ide kattintva tanulmányozhatják alaposabban.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 
VB 16:20 KAZSWE 
VB 20:20 CANNOR 
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum