Utánpótlás Felnőttbajnokságban szerettem volna játszani

 

A Németországból visszatérő Makovics Bence stabil helyet szeretne kiharcolni magának a DAB-ban.

A Dunaújvárosi Acélbikák múlt héten jelentették be Gebei Gergely és Makovics Bence leigazolását. A helyi utánpótlásban nevelkedett 17 éves Makovicsot első felnőttszerződése aláírását követően kérdeztük.

A játékos a 2015/16-os szezont Fehérváron töltötte, utána igazolt külföldre. Édesapja Németországban vállalt munkát, a család emiatt költözött ki: ?Tavaly augusztusban mentünk ki édesanyámmal és a két öcsémmel. Kerestem magamnak egy csapatot, a Rosenheimmel az U19-es bajnokságban játszhattam. A családom egy másik városban élt, így idegenekkel laktam. A rosenheimi csapatnál nagyon tetszett minden, meg is lepődtem, hogy milyen gyorsan befogadtak, jól kijöttem a társakkal a jégen.?

Makovics a DNL-bem, a német utánpótlás-bajnokságban 25 meccsen lépett pályára, 6 gólt és 16 gólpasszt szerzett. Január 22. után azonban eltűnt a csapat keretéből: ?Hiába volt az elején jó a kapcsolatom a pótcsaládommal, egy idő után nem jöttem ki velük, így elköltöztem, ami miatt a csapatot is ott kellett hagynom. A szezon további részében egyedül készültem.?

A DNL-ben nemrégiben több magyar fiatal megfordult. Játszott itt Keresztury Erik, Török Viktor, Rencz Dániel, illetve várhatóan továbbra is ott folytatja pályafutását Péter Donát és Kánya Tamás. A szépszámú próbálkozó ellenére előbb-utóbb mindenki idehaza kötött ki: ?Nehéz megmondani, hogy miért tér mindenki haza. Itthon 17 évesen lehetőség nyílik bekerülni egy felnőttcsapatba, hamarabb hozzá lehet szokni a nagyobb iramhoz, amihez Németországban még jó pár év kellene. A fiatalok számára első lépésben a DEL2 vagy a DEL3 lehet realitás. Az előbbi roppant erős, az utóbbiban csapatonként csak két külföldi szerepelhet. Nekem még egy évem lehetett volna a DNL-ben, amit követően egyáltalán nem lett volna garantált a felnőttszerződés lehetősége. Remélem, pár éven belül olyan szintre javíthatom a játékomat, hogy megcélozhatom a DEL2-t.?

Mint minden külföldön pallérozódott fiatal, így Makovics esetében is adott a kérdés, hogy miben más egy külföldi utánpótlásliga a hazainál: ?Németországban a játék sokkal gyorsabb, mint itthon. Fejben mindenki előrébb jár. Úgy vettem észre, hogy a pályán nincs annyi hely és idő.?

Makovics Dunaújvárosban nőtt fel, de külföldre igazolása előtt két éven keresztül a székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát erősítette, így nem volt törvényszerű, hogy felnőttkarrierét a DAB-nál kezdi: ?A tavalyi szezon második felében Török Viktor barátom hazaigazolt az Acélbikákhoz. Sokat beszéltem vele, és csak jókat mesélt a csapatról. Fehérvárra is szívesen vissza mentem volna, de ott nemigen kaptam volna meg a MOL ligás játéklehetőséget. Mindenképpen felnőttbajnokságban szerettem volna játszani, ezért választottam a DAB-ot.?

Az utánpótlásban kevésbé jártas jégkorongkedvelők kedvéért megkérdeztük, milyen játék várható Makovics Bencétől: ?Küzdősebb, a kapu előtt harcias játékosnak gondolom magamat. 17 évesen, a felnőttbajnokság átlagánál 10 kilogrammal kisebb testsúllyal nehéz kérdés, hogy mit tudok ebből megvalósítani. Az első pár hónap biztosan kemény lesz, de edzek szárazon, erősítek, alig várom a szezont. Valószínűleg az elején a minél több játéklehetőségért kell hajtanom, de minden erőmmel azon leszek, hogy hozzájáruljak a csapat sikerességéhez. Az elején szoknom kell a tempót, ami biztosan még gyorsabb, mint a DNL-ben. Persze jó lenne minél több pontot gyűjteni, de egyelőre fejlődni szeretnék, hogy az elkövetkező szezonokban a klub meghatározó játékosává válhassak.?

Silló Arnold érkezésével tíz 22 évesnél fiatalabb játékosa van a Dunaújvárosnak. Ennek ellenére a célkitűzések nem változnak: ?Fiatal, hajtós csapatunk lesz, de szeretnénk minél jobb eredményt elérni. A playoffba mindenképpen be kell kerülnünk, de akár a MOL liga elődöntőjébe is eljuthatunk.?

Dunaújvárosban május elejétől folyik a felkészülés, az első 8 hetes szakasznak nemrég lett vége. A játékosok most 2 hét szünetet kaptak, a személyre szabott tréningek július közepétől folytatódnak. A jégen augusztusban kezdenek a játékosok, a légiósok is akkor érkeznek meg a Fejér megyei klubhoz.

Makovics Bence

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO INFO
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum