Kitartó és hideg fejű fiatal hokissal erősödött a Volán

 

Erős bajnokságban szeretnék a felnőttek között tapasztalatokat szerezni ? mondja Kiss Zsombor. A Fehérvárhoz szerződött tehetséget az 1/1-es Nico Hischier-ről is kérdeztük, hiszen játszottak egy csapatban.

Egyből az EBEL-ben mutathatja meg magát a felnőttmezőnyben Kiss Zsombor. A sokszoros korosztályos válogatott támadó öt év után tér haza Svájcból, hogy a Fehérvár AV19-ben kezdhesse profi karrierjét. ?Az a célom, hogy erős bajnokságban szerezzek rutint. Mentálisan és mindenhogyan kiváló lehetőségnek tűnt, hogy ismét magyar közegben mozoghatok. A menedzserem jól ismeri Benoit Laporte vezetőedző és Szélig Viktor GM csapatfejlesztési elképzeléseit, így leszögezhetem, hogy az EBEL-es Fehérvár volt számomra a legjobb választás. Fájó szívvel kellett anyaegyesületem, a MAC megkeresésére most nemet mondanom? ? kommentálta a fejleményeket a játékos.

Kiss Zsombor elsőrendű célja hozzájárulni a Fehérvár jó EBEL-szerepléséhez. ?Azt szeretném, hogy eredményes legyen és emlékezetes játékot nyújtson a sor, amelyben szerepet kapok ? magyarázta a center. ? A sortársaimmal világos és hatékony kommunikációt akarok kialakítani, eljutva oda, hogy minden szituációban legyenek ígéretes megoldásaink. Ha a taktika megengedi, svájci múltamból a kapu előtti gyors korongjáratási és helyzetkihasználási szituációkat, míg a speciális sorokban a védekezésből indított gyors ellentámadásokat szeretném hasznosítani. Reményeim szerint a szurkolók egy hatvanperces, gyors, kitartó, hideg fejű, az ellenfél mentális és fizikai bedarálására alkalmas játékost ismerhetnek majd meg bennem.?

Kiss Zsombor természetesen tudja, ahhoz, hogy jó profi hokis legyen belőle, még sokat kell fejlődnie. ?Ennek a folyamatnak a felépítését a Fehérvárban szeretném megkezdeni? ? jelentette ki.

Ez a fajta tudatosság eddig is jelen volt pályafutásában. Az, hogy 2012-ben kiutazott Svájcba, alapos megfontolások eredménye volt. ?15 évesen a német vagy svájci bajnokságot akartuk megcélozni ? idézte fel. ? A kint töltött 5 év után megszereztem a svájci játékoslicencet. Innentől az élvonalban is igazolhatóvá váltam. 15 évesen kell kimenni ahhoz, hogy valaki külföldi állampolgárként az U20 junior után a felnőttbajnokságba szerződhessen. Ma már tudom, hogy ha 14 évesen megyek ki, jobban jártam volna, hiszen akkor az utolsó junior évemben svájci játékoslicenccel kipróbálhattak volna felnőttben. Ez így sajnos elmaradt.?

Kiss Zsombor adalékként elmesélte: ?Amikor kikerültem, a bátyám egy éve az EHC Freiburgban, Vas Márton tavalyi csapatában játszott. Ő ma már az orvosi egyetemre jár Mainzban. Velem együtt a szüleim is költöztek, Németországba, a svájci határ mellé. Így mindkettőnket tudtak támogatni. Különben nagyon nehéz lenne egy fiatal srácnak külföldön.?

A hokis három berni szezon után két idényt a HC Davos juniorjai között húzott le. Felmerül a kérdés, hogy ezek után ? és a svájci licenc birtokában ? miért nem maradt kint. ?Davosban élveztem a junior edzőm, Anders Olsson támogatását. Úgy tudtuk, ő a 2017-es szezontól a felnőttcsapat másod- vagy akár vezetőedzőjeként folytathatja. Többször kaptam jelzést arra vonatkozóan, hogy én is a szerződéskötés közelébe kerülhetek. Ám a szezon végén Olsson a szintén NLA-s HC Bielbe távozott, a Davos meg csak két helyi születésű juniorral kötött kontraktust.?

Kiss Zsombor azt mondja, nincsenek könnyű helyzetben most a kiöregedő juniorok Svájcban. Azért sem, mert ? mint arról mi is beszámoltunk ? átnevezik-átszervezik a következő idénytől a bajnokságokat. A harmadosztályt is újragondolják, az eddig régiókban játszó 38 csapatból 12-t kiemelve elkezdődött e szint profiligává alakítása is. ?Mindezek miatt az NLA-s és az NLB-s csapatok kivárnak a fiatalok leigazolásával. Sok tehetséges végzős junior, köztük sok barátom áll még szerződés nélkül. Többen külföldre vették az irányt. Nekem két NLB-s, azaz Swiss League-es ajánlatom volt, júliusi?augusztusi szerződéskötési lehetőséggel. A várakozást nem mertem megkockáztatni.?

Kiss Zsombor U20 vb

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Ezzel együtt az újdonsült Volán-hokis úgy érzi, nagyon megérte kimenni. ?Az infrastruktúra nagyszerű, az utánpótlás-bajnokság erős, rengeteget fejlődhettem. Kapcsolatokat építettem, megismertek, sokat tanultam a jégkorongról, minden szempontból lefektettem a jövőm alapjait.?

Nem teljesen ismeretlen Kiss Zsombor számára az a közeg sem, ahova érkezik. ?A fehérvári srácokat a szuperminitől kezdve a juniorválogatott-beli közös szereplésig kiválóan ismerem.? A center javában készül a kihívásokra. ?Az erőnléti edzéseket Budapesten végezzük Stipsicz Bencével Puskás Sándor kezei alatt. A csapatépítő, illetve a csapatot érintő közös tréningeken, egyéb összejöveteleken Fehérváron veszek részt.?

Megkérdeztük Kiss Zsombort Nico Hischier-ről, a svájci jégkorong történetének első 1/1-eséről. Ugyanis bár Hischier két évvel fiatalabb, különleges tehetségének köszönhetően játszottak együtt majd egy szezont Bernben. ?A 2013/14-es szezon ifjúsági döntőjének két utolsó mecsére kaptuk meg őt a másodosztályú Visp csapatától. Egyből kitűnt, hogy vonzza a korongot a kapu előtt. Ha megkapja, abból vagy gól lesz, vagy varázsol egy kihagyhatatlan passzt. 16 évesen már jórészt a juniorok között játszott, majd 17 éves korától felnőttben. Kanadai bemutatkozása előtt többen féltették, mondván, fizikailag nem fogja bírni a kinti játékstílust. Bírta, megerősödött, felvette a tempót. Nagyszerű játékos lesz belőle.?

A csatár végezetül még két névre és egy összefüggésre felhívta a figyelmünket: ?A mostani drafton egy davosi játékostársamat, Gilles Senn kapust a 120. helyen, két éve szintén kapus barátomat, Joran van Pottelberghe-t ? aki korábbban a svéd Linköpingben Galló Vilmos játékostársa volt ? a 110. helyen draftolták.?

17 Kiss Zsombor

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum