Megvan az első svájci 1/1-es

   

Nico Hischier személyében először választottak első helyen svájci játékost. A nyitó draftkör nagy nyertesei a centerek és hátvédek voltak.

Magyar idő szerint szombat hajnalban Chicagóban tartották a 2017-es NHL draft első körét. A játékosbörze két legnagyobb reménysége a svájci Nico Hischier és a kanadai Nolan Patrick volt. Ray Shero, a New Jersey menedzsere Hischiert jelölte meg, aki az NHL történetének legelső 1/1-es svájcija lett, és Nail Jakupov 2012-es kiválasztása óta ő az első európai a lista élén.

A játékos így nyilatkozott a történelmi esemény után: “Ma reggel jól ébredtem. Aztán amint beléptem a jégcsarnokba, a pulzusom felszaladt, és ott is maradt. Nagyon sok érzelem szabadult fel bennem egyik pillanatról a másikra. Nehéz mit mondani, nem találok szavakat. Szeretek hokizni.” Hischier története szinte előre meg volt írva, előástak ugyanis egy fényképet tízéves korából, amin már a Devils mezét viselte. Erről később kiderült, hogy egy olyan tornán volt rajta az NJ-mez, ami nagyon hasonlít a Vladimír Babic által szervezett gyerekvilágbajnoksághoz, csak itt NHL-es csapatokkal játsszák le a mini Stanley Kupát.

10yoldhischier

A másodiknak választó Philadelphia húzta be Patricket. A két játékos között sosem volt tapasztalható az a típusú versengés, mint tavaly Auston Matthews és Patrik Laine, vagy tavalyelőtt Connor McDavid és Jack Eichel között. Patrick, aki szinte egész évben az 1/1 toronymagas első számú esélyese volt, el is mondta Hischier kiválasztása után: “Remélem, én leszek a második”. Később a következőket mondta, amivel feltehetően máris belopta magát a Flyers-szurkolók szívébe: “Nem aggódtam amiatt, hogy nem én lettem az első. Örültem Hischier-nek, nagyszerű fickó. Boldog vagyok, hogy így alakultak a dolgok. Szerintem Nico és én teljesen más típusú játékosok vagyunk. Úgy látom, ő támadásokban dinamikusabb nálam, míg én több figyelmet fordítok a védekezésre. A Devils őt akarta. Nem őrültem meg a gondolattól, hogy nem mehetek New Jersey-be. Ők nem engem választottak, ezért ez nem is számít nagyon sokat nekem.”

patrick

Hozzá kell tenni, a két fiatalember jó viszonyban van egymással, több közös szabadidős képet is feltöltöttek közösségi oldalaikra.

Hischier Patrick

A két centert két hátvéd követte, a harmadik helyen lévő Dallas a finn Miro Heiskanen mellett döntött, a negyedik helyen Cale Makart választotta a Colorado Avalanche. Többek szerint valójában ő a legnagyobb tehetsége ennek az évfolyamnak, a TSN által megkérdezett egyik scout is őt tette az első helyre, de az ESPN szakírója is elsőnek hozta ki. Az NHL új csapata, a története során először draftoló Las Vegas jött a hatodik helyen, a center Cody Glassra esett a választása, aki a WHL-ből teheti át a székhelyét. A hetedik helyen a Rangers draftolhatott. A két napja megszerzett jogot Jeff Gorton hiába árulta, nem akadt rá vevő, így a Rangers a svéd hátvédet, Lias Anderssont húzta. A Florida által a tizedik helyen választott jobbszélső, Owen Tippet volt az első, aki nem center vagy hátvéd poszton játszik.

A második tíz játékos között is folytatódott a centerek és a hátvédek dominanciája, egy szélsőt vagy kapust sem választottak. A legnagyobb figyelem a 13. és a 15. választásnál esett a színpadra, ekkor húzott ismét a Vegas. George McPhee menedzser először a center Nick Suzukit, kettővel később a hátvéd Erik Brannströmöt választotta. A 22. választásig kellett várni arra, hogy ismételten ne hátvédet vagy centert draftoljanak. Ekkor az Edmonton a Spokane jobbszélsőjére, Kailer Yamamotóra tette le a voksát.

hischier

A 26. választás előtt jött az első draftot érintő csere. A Dallas feljebb trade-elt a 29. helyről a 26-ra, hogy meg tudja szerezni az első kör egyetlen kapusát, Jake Oettingert. A Stars azért, hogy hárommal előrébb tudjon választani, az első körös draft mellett egy 2017-es harmadik körös választást adott a Chicagónak. A második trade rögtön ezután köttetett, a Philadelphia Brayden Schennt cserélte a St. Louisszal, amiért megkapta a 27. választási jogot, egy 2018-as második körös választást és Jori Lehterát. A megszerzett draftcédulával a Flyers a Sault Ste. Marie centerét, Morgan Frostot húzta. Az első kör utolsó, 31. helyén választó Pittsburgh is üzletelt, lemondott a jogról és Oskar Sundqvistról a St. Louis javára, amiért kapott egy második körös jogot és Ryan Reavest. A Blues a megszerzett joggal az első kör egyetlen orosz játékosát, Klim Kosztyint rendelte magához.

Az első kör összesített statisztikája szerint 17 centert, 9 hátvédet, három jobbszélsőt, egy-egy balszélsőt, valamint kapust választottak a csapatok. A nemzetek szerinti elosztásban Kanada végzett az első helyen 12 játékossal. 6 finn, 5 amerikai, 4 svéd, 2 cseh, valamint egy-egy orosz és svájci játékos kelt el az első napon. Ami a ligákat tekinti, 14 különböző bajnokságból érkeztek a játékosok. Itt az első helyet a WHL szerezte meg hét játékossal, hat játékost adott a draftra az OHL, négyet a svéd első osztály.

A draft minden statisztikája és a játékosok ismertetője az alábbi linken érhető el. A draft 2?7. körös választásaira vasárnap hajnalban derül fény.

hischier

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum