Mindenkit megdöbbentett a Debrecen visszalépése

   

Talán még megmenthető a debreceni projekt, és maradhat a csapat, de senki sem érti, miért lépett ilyen drasztikusat pénteken a DHK vezetése.

Annak ellenére, hogy nyílt titok volt, hogy tartozik a klub a fizetésekkel, senki nem gondolta, hogy ekkora a baj, bíztak a nehézségek megoldásában és a vezetésben a játékosok. A Debrecen elnökével két hete nem tudunk beszélni, és a bejelentést követően sem értük el, de mások azt mondták, velük sem egyeztetett Mocsári Attila a bejelentés előtt. Többen úgy látják, még számos lehetőség lett volna az induláshoz szükséges költségvetés összeszedésére.

A Debreceni Hoki Klub nagyon komoly terveket szövögetett a 2017/18-as szezonra. Már télen leigazolták Jesse Dudast a finn élvonalból, vele jött a Miskolcot sikerre vivő köre, edzőstül, csapattársastul. Jason Morgan vezetőedző is szezon közben érkezett, Lengyelországból. Nyáron eddig Jon Boorast igazolták le a MAC-ból és Duschek Dávidot a DAB-ból, és a hírek szerint jó néhány válogatott játékossal közel álltak a megállapodáshoz, így jó esély volt arra, hogy többek között Kalvin Sagert és Orbán Attila is a Debrecenben hokizzon a következő szezonban. Nem túlzás azt állítani, hogy a Mocsári Attila vezette klub bajnokesélyes gárdát kívánt összerakni.

Mivel a csapat egyszerre szeretett volna több lépcsőt lépni, sokan kételyeket fogalmaztak meg már tavasszal is, de a DHK helyzete stabilnak tűnt, élvezte a város bőkezű támogatását. Az első negatív hírek május körül érkeztek a Hajdúság felől, amikor is elmaradtak vagy csúsztak a bérek. Merthogy a Debrecen a sportágban megszokott 8-10 hónapos szerződésektől eltérően sokakkal 12 hónapos kontraktust kötött, amelyeknek előbb az áprilisi, majd a májusi része nem érkezett meg a játékosokhoz információink szerint. Hasonlóra az utóbbi időben már nemigen volt példa a magyar jégkorongban.

A helyzet kezelése a szokásos volt, mindig mindenkit megnyugtatott a vezetés, hogy előrehaladottak a tárgyalások a főszponzorral és a várossal, és hamarosan meglesz a költségvetés, akkor kifizetik a tartozásokat is. Ettől viszonylagos nyugalom lett, ehhez képest robbant a bomba pénteken. A játékosokat délután köremailben értesítette a klubvezetés arról, hogy a főszponzorral folytatott sikertelen tárgyalások miatt a DHK nem indul a MOL Ligában. Rá két órára kapta meg a sajtó a hivatalos közleményt, amelyet blogunk is azonnal közölt.

DHKAVS

A debreceni klubvezetés a jelek szerint egy lapra tette fel a klub nagy előrelépését, és ez hiba volt. A történet megbillent, a vezetés pedig azonnal bedobta a törülközőt.

Ez a lépés azonban még így is nehezen érthető. Úgy értesültünk, sem az MJSZ, sem a liga vezetésével nem egyeztetett a klub a bejelentés előtt, nem próbált meg külső segítséget kérni, és nem mérlegelt más lehetőséget, mint a visszalépést. Holott úgy tudni, a következő szezonban jelentős összeg érkezhet a klubokhoz új forrásokból is, amely a taóval és minimális önkormányzati dotációval könnyen kiegészíthető egy megfelelő színvonalú csapat üzemeltetési szintjére. Ha nem is bajnokesélyes, de a középmezőnybe törekvő gárdához elégséges pénz alighanem összeszedhető lett volna.

Hogy mi lesz a MOL Liga tizedik indulójával, és mi a Debrecennel, azt ma még nem lehet megjósolni sem. A DHK-játékosok már lázasan keresik a lehetőségeket pályafutásuk folytatására. De az MJSZ és a liga sem tétlenkedik, ez derül ki előbbi cikkéből: ?A szövetség tanulmányozza a problémát, és minden lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy a 2017/2018-as első osztályú férfi felnőtt ligában szereplő magyar csapatok száma ne csökkenjen.?

Ebből a mondatból nem nehéz kiolvasni a szándékot a DHK-projekt megmentésére. Igaz, a klubot nem nevesítik, amiből akár az is következhet, hogy némi segítséggel egy másik induló léphetne a helyükre. A legkevésbé kívánatos verzió az, hogy a törekvések minden irányú kudarca esetén 9 csapatos lesz a liga. De ne kombináljunk, várjuk meg inkább a konkrét fejleményeket. Két dolog biztos addig is. Az egyik: nagyon nem hiányzott ez a történet a magyar jégkorongnak és a nemzetközi bajnokságnak. A másik: mozgalmas nyarunk lesz az idén is. Azaz már van.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum