Rinnének muszáj feljavulnia

   

Először hazai jégen játszva első győzelméért hajt a Nashville a Stanley-kupa-döntőben. Ha buknak, a kisöpörtetés szélére kerülnek.

Az első két meccsen meglepő dolgok történtek. A Nashville egyértelműen többet birtokolta a korongot és sokkal többet is lőtt kapura, mint a Pittsburgh. Crosbyék a 20 lövés/meccses átlagot sem érik el, eddig 120 perc alatt 36 alkalommal találták el a kaput. A Preds támadóegységei dominánsak voltak mindkét meccsen, ők 64-szer találták el a kaput. A lövések kvalitatív elemzése azt is mutatja, hogy a Nashville lövései átlagban sokkal veszélyesebb zónákból érkeznek, tehát nem arról van szó, hogy ész nélkül tüzelnek a legreménytelenebb helyekről is. A kis híján kétszeres különbség a góllövésben is megmutatkozik, csakhogy éppen ellentétes előjellel: a Pens 9 góljára Forsbergék csak 4-gyel tudtak válaszolni. Azt érdemes leszögezni, hogy a nem mindennapi kontrasztért nem Pekka Rinne a felelős, nem arról van szó, hogy rajta ment volna el ez a két meccs. A dolog ennél jóval összetettebb. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha Rinne nem javítja jóról extraklasszisra a teljesítményét, akkor a Nashville-nek nem sok esélye lesz ebben a párharcban. Azt is megmondjuk, miért.

Azt már a beharangozóban elmondtuk, hogy Pittsburghben állomásozik jelenleg a liga legjobb támadóalakulata. Mike Sullivan azonban mintha nem úgy akarna meccset nyerni, ahogy a helyében a legtöbben tennék. A Pens egyáltalán nem dominált az eddigi mérkőzéseken, és nem csak a Predators ellen. Nem szögezi kapujához ellenfelét azzal a szándékkal, hogy a nagy nyomástól a védelem majd előbb-utóbb összeomlik. Nyilván a meggyengült védelem miatt is, a csapat elképesztő mezőnymunkát végez, nagy gondot fordít a védekezésre, az elit csatárok dolga pedig az, hogy a kínálkozó kevés lehetőséget minél hatékonyabban használják ki. Kesselék ezt eddig parádésan oldották meg, lövési hatékonyságuk messze a legjobb a ligában. A rájátszás során kaput eltaláló lövéseik közel 11%-ából lett gól. A második legjobb csapat ezen a téren az Edmonton Oilers volt, náluk ez a mutató 9,5%. Egészen hihetetlen különbség, különösen egy olyan korban, amikor szinte minden a korongbirtoklásra és a lövésszám emelésére van kihegyezve.

Rinna NHL

Rinne egyáltalán nem az egyetlen kapus, akinek a kiváló statisztikáját a Pittsburgh egyszerűen miszlikbe vágja, a rájátszásban ugyanígy járt Bobrovszkij és Holtby is, egyedül Anderson tudott javítani a teljesítményét. Talán nem véletlen, hogy a Pens összes ellenfele közül az Ottawa játszotta a legvédekezőbb hokit. A következő ábra ezt a teljesítményrombolást szemlélteti, a kapusok neve alatt az első sorban az alapszakaszban nyújtott védési hatékonyság szerepel, a második sorban a rájátszásban a Pittsburghgel való találkozásig mutatott teljesítmény, legalul pedig a Pens elleni párharcban elért mutató. Az adatokat a Jaspers? Rink alapján a The Sports Daily tette közzé.

goalies

A Pittsburgh másik erőssége a jó értelemben vett gyilkos ösztön. Mindkét meccsen alárendelt szerepet játszottak mezőnyben, de mindkétszer megérezték, hogy mikor rogyott meg az ellenfél. Az első meccs első harmadának a végén négy perc alatt szereztek három gólt, a második meccsen még jobbkor, a harmadik legelején produkáltak hasonlót, akkor három és fél perc sem kellett ahhoz, hogy szinte a semmiből megnyerjék a meccset. A Nashville-nek ezekre nagyon kell figyelnie a továbbiakban, ha meg akarja hosszabbítani a párharcot. Szintén feltűnő volt a rengeteg felesleges szabálytalanság a második meccsen. A keménység persze néha túlszalad, de ez a támadóharmadban megengedhetetlen, márpedig a szabálytalanságok túlnyomó többségét ? mind a két oldalon ? ezen a területen követték el, legtöbbször olyan szituációban, ami egyáltalán nem kívánta meg, hogy vállalják érte a kiállítással járó kockázatot. Ez még akkor is így van, ha a Pens egyelőre nem hozza azt a hatékonyságot az előnyök kihasználásában, mint korábban, a statisztikája 25%-ról 23% alá csökkent. Ugyanakkor a Nashville-nek sokkal jobban kell figyelnie a hátrányok második felében. Az első meccsen két perc kettős hátrány alatt a nehezét megcsinálták, másfél percig gyakorlatilag lövés nélkül tartották Crosbyékat, majd Malkin mégis betalált. A második meccsen 1-0-s vezetésnél Guentzelt engedték túl közel a kapuhoz egy előny lejárta után, aki azonnal büntetett, az első szünet előtt nem sokkal lett oda az előny.

A harmadik meccsnek tehát 2-0-s pittsburghi előnnyel futnak neki a csapatok. 1939 óta megy négy nyert meccsig a döntő, az utóbbi 78 évben 50 alkalommal fordult elő, hogy az egyik csapat az első két meccs mindegyikét behúzta, közülük 45-en a sorozat végén is örülhettek. Nem volt ez másként az utolsó három ilyen alkalommal sem, 2012-ben és 2014-ben a Los Angeles Kings, tavaly pedig éppen a Penguins nyert így Stanley Kupát. De az elmúlt 8 évben kétszer is előfordult ennek az ellenkezője, 2009-ben a Pens tudott nyerni a Detroittal szemben 0-2-ről, 2011-ben pedig a Boston Bruins a Vancouver Canucks ellen. A Predatorsnál nagyon bíznak abban, hogy a hazai közönség olyan poklot varázsol a Bridgestone Arenába, amilyet még az ellenfél tapasztaltabb játékosai sem sűrűn láttak. A hangulatot fokozza, hogy a zene fővárosában épp a napokban rendezi az amerikai countryszövetség a műfaj legnagyobb fesztiválját. Szombatra 100 000 embert várnak a városba, a meccset nem csak az arénában, de óriáskivetítőkön is lehet követni, a fesztelen hangulat garantált. Nem véletlen, hogy a csapat az eddigi nyolc hazai mérkőzéséből hetet megnyert. Mint írtuk, igazi hokiőrület tombol a városban, amely először látja vendégül a Stanley Kupa döntőjét, jegyek már 10 000 dollárért is kaphatók.

nashville

Nem véletlen az sem, hogy P.K. Subban garanciát adott, hogy a harmadik meccset mindenképpen megnyerik. Más választása ugyan nem is nagyon volt, mint ezt mondani, hiszen 0-3-ról tényleg semmi esélyük nem lenne, de azért jegyezzük meg, hogy a csapat eddigi játéka nagyobb önbizalomra ad okot, mint az ezzel elért eredmény. Talán ezúttal a szerencse is melléjük áll.

A sorokban némi változás várható, a hírek szerint a Nashville-be mankóval és rögzítőkötésben érkező Bonino játékára kevés esély van, viszont a tavalyi sikerek egyik kovácsának tartott HBK-sor (Hagelin, Bonino, Kessel) másik tagja, Carl Hagelin ismét játékra jelentkezett.

A mérkőzés vasárnap hajnali 2 órakor kezdődik, a Spíler Tv élőben közvetíti.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum