Kanadának dolgozott a vb-n Balika Bence

 

A fehérvári csapatvezető a játékosok jégidejét dolgozta fel Párizsban és Kölnben. Megtudtuk tőle, hogy Brayden Point egy kicsit magyar is, Justin Demers pedig megnézte Budapestet a torna után.

Balika Bence az Alba Volánban nevelkedett, kapus volt, de jó néhány éve befejezte pályafutását. Az utóbbi években a fiataloknál, majd legutóbb a MOL ligás és az EBEL-es együttesnél is dolgozott csapatvezetőként, így alakult ki kiváló kapcsolata a korábbi vezetőedző Tyler Dietrichhel. A jó viszony azt követően is megmaradt, hogy a kanadai tréner hazája szövetségénél kapott fantasztikus lehetőséget, első számú videóedző lett a junior- és a felnőttválogatottnál. Ebben a pozíciójában egy év alatt Világkupa-győztes és vb-ezüstérmes lett.

Mikor merült fel, hogy ott leszel a vb-n a kanadai csapat mellett?

Először két hónapja keresett meg Tyler Dietrich, akivel elég szoros baráti kapcsolatot ápolok azóta is, hogy elment Székesfehérvárról. Megkérdezte, lenne-e kedvem a kanadai vb-csapattal tölteni két hetet. Természetesen rögtön igent mondtam, így bekerültem az úgynevezett Team Canada Guest-programba. Másnap már a telefonomon volt egy Team Canada-applikáció, minden információval és kérdéssel. A csapattal voltam, de nem lettem a stáb tagja, vendégként vettem részt a világbajnokságon.

Mennyi időt töltöttél a kanadai válogatott mellett?

A Franciaországgal játszott meccs napján érkeztem meg Párizsba, és a döntő másnapján jöttem haza Kölnből. Addig végig a csapattal voltam.

Balika Bence CAN 1

Milyen feladatot bíztak rád?

Amikor Tyler Dietrich még Fehérváron dolgozott, vele és a stábbal kitaláltuk, hogy jó lenne pontosan mérni minden játékos jégen töltött idejét. Erre volt egy külön iPadünk, ahogy a Team Canadának is van. A világbajnokságon ezt a feladatot Tyler végezte egy másik videóedzővel együtt, de nekik sok más dolguk is volt a meccsek idején. Tyler megkérdezte tőlem, lenne-e kedvem csinálni. Igent mondtam azonnal. Túlzás azt mondani, hogy a kanadai válogatottnak dolgoztam, de jó érzés volt, hogy feladatot kaptam náluk a vb alatt.

Hasznosnak érezted az egész kalandot?

Nagyon! Ilyen kaliberű edzőkkel, stábbal, játékosokkal lenn, ez hihetetlen élmény. Rengeteg jó dolgot tud ellesni az ember.

Melyik játékossal alakult ki a legjobb kapcsolatod?

Többekkel is. Colton Paraykóval ugyanúgy a francia meccs előtt érkeztünk, amit aztán együtt néztünk meg. Vele alakult ki talán a legjobb kapcsolatom. Rajta kívül Calvin DeHaannal is sokat beszélgettem, ő jött oda hozzám, mondt,a hogy hallotta, Fehérváron dolgozom. Sok jó dolgot hallott a csapatunkról, ugyanis Kyle Justtal nőtt fel, aki mesélt neki a Volánról. Nagyon jó érzés volt ezt hallani. De voltak még érdekességek. Hazafelé Justin Demersszel és a barátnőjével utaztam, akik Budapestre jöttek a világbajnokság után. Brayden Point nagypapája pedig magyar, így ő is egész sokat tudott rólunk.

Ezek szerint gyorsan befogadtak. Milyen srácok ezek az NHL-klasszisok?

Teljesen befogadtak az első perctől kezdve. Rendkívül szimpatikus és közvetlen volt mindenki. Vicces volt látni az öltözőben, hogy ugyanúgy hülyéskednek egymással, mint nálunk az U16-os csapat. Csak ezek a srácok közben dollármilliókat keresnek évente. Hozzá kell tennem, kicsit több időt töltöttem az edzőkkel. Ők is hihetetlenül közvetlen és barátságos emberek. Például a Norvégia elleni meccs után szóltak Tyler Dietrichnek, hogy hívjon át engem az edzői szobába, amit a hotelben alakítottak ki. Beléptem, és Tyleren kívül ott ült Jon Cooper, Dave Hakstol és Gerard Gallant. Azt hiszem, ezek a nevek magukért beszélnek. Először azt gondoltam, rossz szobába jöttem, már majdnem visszafordultam. Elkezdtek nevetni, mondták, hogy üljek le, majd elemezték tovább az aznapi meccset.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum