A dél-koreai csoda okait kutatják a kazahok

   

Eduard Zankovec kazah kapitány szerint megérdemelten nyert ellenfelük. A játékosok elnézést kérnek a szurkolóktól.

A kijevi divízió 1/A-s világbajnokság első igazi szenzációját okozva győzte le vasárnap a dél-koreai válogatott a topfavoritnak tekintett Kazahsztánt. Az 5-2 egyúttal azt is jelezte, hogy amit folyton mondunk, igaz: ezen a tornán bárki legyőzhet bárkit, a feljutásra ebben a pillanatban öt válogatott pályázik jó eséllyel. Köztük számolni kell az elitben még sosem járt, de a tavalyi világbajnokságon is impresszív játékot mutató koreaiakkal. Akkor kezdésképp hosszabbításra kényszerítették az osztrákokat, majd verték a lengyeleket és a japánokat, és bár végül csak 5.-ek lettek, a megszerzett 7 pont miatt korántsem kellett szégyenkezniük. Dél-Korea azóta is sokat erősödött, ráadásul Alex Plante személyében első körös NHL-draftos hokisuk is van immár, aki védő létére 2+1-gyel áll két forduló után.

A kazahok most először kaptak ki vasárnapi ellenfelüktől, ami érthető módon sokkolta a közvéleményt. Nem csupán a szurkolók, a kapitány és a játékosok is nehezen emésztik a történteket. Aligha számított bárki arra, hogy ilyen korán elszórják a hibázási lehetőségüket, arról nem is beszélve, hogy a három gól mínusz egy esetleges körbeverés szempontjából sem ígér túl sok jót számukra.

Eduard Zankovec úgy látta, Dél-Korea megérdemelte a győzelmet, mivel jobban játszott, mint Kazahsztán. Ez különösen a harmadok végén volt szembetűnő, míg a harmadik felvonásnak mind a húsz perce az övék volt. A kapitány azt mondta, igenis komolyan vették az ellenfelet, felkészültek belőle, elemezték a játékát, tudták, hogy gyorsak, önfeláldozóak lesznek, a kazah játékosokból azonban mégis hiányzott a kellő alázat és a harci szellem.

?Amikor azt mondom, hogy Dél-Korea jobb volt nálunk, az nem azt jelenti, hogy minden körülmények között jobb a csapatuk. Hanem azt, hogy ezen a délutánon jobban játszottak. Mi ellenben rosszul kezeltük a sorsdöntő pillanatokat, nem nyertük meg a legfontosabb párharcokat, nem feküdtünk bele a korong útjába. Az ellenfelünk az utolsó leheletéig harcolt a korongért, így törvényszerű, hogy a végén győztesen hagyta el a jeget? ? magyarázta Zankovec.

Hasonlóan értékelte a történteket Makszim Szemjonov. A kazah bekk a szurkolóktól elnézést kérve azt mondta, kivétel nélkül minden játékos kevesebbet nyújtott, mint amire képes. Erre a vereségre nincs mentség, ismerte be. ?Tudtuk, hogyan játszottak a lengyelek ellen, tudtuk, hogy gyorsak, lelkesek, mégsem voltunk képesek felvenni a tempót. Most levonjuk a megfelelő következtetéseket és készülünk a folytatásra? ? ígérte Szemjonov.

Eduard Zankovec jelezte, a történtek után sem módosítják terveiket, hétfőn menetrend szerint edzenek, készülnek a keddi összecsapásukra. Annyit még megjegyzett, hogy nem elég, ha csak a csapat első ? KHL-sztár légiósokból álló ? sora eredményes, a feljutáshoz mindenképp szükség lesz arra, hogy a többiek is gólokat lőjenek, pontokat szerezzenek.

Ezzel a keddi játéknap legelső meccsén próbálkozhatnak legközelebb, a kazah?lengyel is sorsdöntő csatának ígérkezik, aki veszít, igen nehéz helyzetbe kerül. Dél-Korea ellenünk folytatja: ha abból a csatából is győzelemmel jönnének ki, igen közel kerülnének legmerészebb álmaik megvalósításához. Nekünk ugyanakkor az lesz a dolgunk, hogy széttörjük ezeket az álmokat.

Photo: Andrey Basevich

Fotó: Andrej Basevics (IIHF)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum