Amit a magyar hokiszurkolónak Kijevről tudnia kell

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb praktikus információkat, a kijevi magyar nagykövetség segítségével.

Ahol indokoltnak tartottuk, ott saját “gromovi” tapasztalatainkkal kiegészítettük a kérdéseinkre kapott válaszokat.

Elöljáróban ki kell még emelnünk, hogy Ukrajna nem európai uniós tagállam, tehát minden beutazó magyar állampolgárnak magával kell vinnie az ÚTLEVELÉT. A személyi igazolvány nem elég. Vízum nincs, a szállásról sem kell hivatalos igazolást bemutatni, mint az előző évben, Oroszország esetében. A 16. életévüket betöltött fiatalok megkötés nélkül utazhatnak be egyedül. 16 éves kor alatt csak felnőtt kísérővel. Ha a 16 éves kor alatti magyar állampolgár egyik vagy mindkét szülőjével utazik, írásos szülői hozzájárulásra nincs szükség a határátlépésnél. Amennyiben a kiskorú szülők nélkül, felnőtt kísérővel utazik, szülői hozzájárulási nyilatkozatot kell bemutatni az ukrán határőröknek.

Ukrajnának az a híre, főként kárpátaljai tapasztalatok alapján, hogy kifejezetten olcsó ország. Ez Kijevre csak részben igaz, az árkülönbségek ugyanis igen nagyok is lehetnek az egyes helyek között. Magyarán: a főváros belvárosában rengeteg olyan kocsma, étterem és szórakozóhely van, amelyek magyar pénztárcával akár drágának is tűnhetnek, de a másik véglet ugyanúgy előfordul. Mindenképpen érdemes tehát előre tájékozódni.

Kijev 1

Ami a fogyasztani valókat illeti, az ukrán konyhát mindenkinek javasoljuk, a legegyszerűbb helyeken is jót lehet kapni, borscsot, varenyikit, saslikot, akármit. Még magyar elnevezések is előfordulhatnak az étlapon, igaz, ez néha csalóka is lehet: a gulyás például nem leves, hanem pörkölt. A vodkát ukránul horilkának hívják, megdöbbentően olcsó, több száz féle van belőle – rosszat még nemigen kóstoltunk –, de érdemes kipróbálni a konyakokat is, amelyek különböző elnevezéseinek szintén se szeri, se száma. A legegyszerűbb világos sörök is kifejezetten színvonalasak, de ebben a műfajban is érdemes kalandozni. Kiemelten ajánljuk a lembergi sörgyár választékát, azon belül is a Robert Doms sorozatot. Valamint a globális sörforradalom gyümölcseit, amelyek Kijevben is sok helyütt elérhetők immár.

Jó ukrán bor viszont gyakorlatilag NINCS.

S akkor jöjjenek a követségi kérdések-válaszok, egy-két apró kiegészítéssel:

– Kit hívhatunk Kijevben magyarul és milyen számon, ha gond, probléma lenne?

Nagykövetség: 01901 Kijev, Rejtarszka u. 33. Telefon: +38-044 230-80-01. E-mail: mission.kev@mfa.gov.hu.
Nagykövetségi ügyelet: +38 067-231-96-64. Konzuli ügyelet: +38 067 233-03-19. E-mail: consulate.kev@mfa.gov.hu

Stitched Panorama

– Hol érdemes pénzt váltani, működik-e megfelelő számú bankautomata a városban?

Lehet bankokban is váltani, de sok a hivatalos pénzváltó városszerte, és ATM-ből sincs hiány. Pénzváltók esetében jobb, ha Kijev központi részén váltanak, a külvárosokban nem javasolt.

– Milyen valutát vigyen, aki váltani szeretne?

Forint helyett dollárt és eurót. Budapesten egyáltalán nem érdemes hrivnyát vásárolni, az árfolyamok kifejezetten rosszak. A kijevi valutaváltás a legális nem banki valutaváltókban lehetséges a legkedvezőbb árfolyamon, mint említettük, dollár és euró esetében. A bankautomata-rendszer stabil, a máshol megszokott és megkövetelt elővigyázatosság mellett használhatók az ATM-ek, feltéve, hogy megtalálható rajtuk a Visa, a Mastercard vagy más nemzetközi kártyahálózat közismert jele. A Visa és a Mastercard a leginkább elfogadott, beleértve a magyarországi bankok által e kártyarendszerekhez tartozó hitelkártyákat is. Előfordulhat ugyanakkor, hogy az anyabankok ukrajnai pénzfelvételért nagyobb kezelési költséget számítanak fel az EU-ban megszokottnál. Arra is fel kell készülni, hogy a bankkártya-elfogadóhelyek, üzletek nem olyan mértékben elterjedtek, mint Magyarországon. Vásárlás, fogyasztás vagy rendelés előtt célszerű tisztázni, hogy elfogadják-e a kártyát, működik-e a terminál. Nagyobb üzletekben, hipermarketekben, benzinkúthálózatoknál ezzel nemigen lehet gond.

– A közlekedés hogyan és meddig működik éjjel?

iránytaxi (marsrutka) – 22:30, külvárosokba később is indul a metróvégállomásoktól
trolibuszok – 23:30
villamosok – 23:50
kijevi városi vasút: 21:14, 21:53 menetrendtől és iránytól függ
jegyek: a jegyeket és bérleteket a tömegközlekedési eszközökön lehet megvenni, az azon lévő pénztárostól vagy buszvezetőtől

metró – 00:30 – nagyszabású sportesemények alatt a metró működését általában egy-két órával meghosszabbítják, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy a jégkorong-vb esetében is ez történik-e)

A metró az állomáson lévő pénztárnál vagy automatánál előre váltható műanyag zsetonnal, illetve több utazásra feltölthető érintőkártyával vehető igénybe. A vonalak (3 vonal működik) közötti átszálláskor annak, aki nem lép ki a metró területéről, nem kell újabb menetdíjat fizetni.

Megjegyzés: bár a kijevi tömegközlekedés megbízható, nem ajánlatos a legutolsó járatig várni!

A „marsrutka” (iránytaxi) igénybe vételéhez az útvonalak sokfélesége miatt a helyismeret és az orosz–ukrán nyelvismeret ajánlatos.

Kijev 4

– A szórakozóhelyekkel kapcsolatban van-e speciális tudnivaló?

Mivel a magyar turisták, szurkolók többsége nem ismeri az ukrán fővárost és annak megbízható szórakozóhelyeit, javasolt a Kijev központi részén lévőket felkeresni. Ezekből a legváltozatosabb színvonalú és árfekvésű éttermek és zenés szórakozóhelyek állnak nagy számban rendelkezésre – kulturáltan viselkedve senki sem keveredhet bajba.

– A közbiztonság tekintetében van-e speciális tudnivaló?

Érdemes elkerülni a félreeső utcákat és az egyedüli sétákat. Javasolt, hogy mindenki tartsa magánál szállodája vagy szálláshelye kártyáját, hogy azt felmutatva a város bármely pontjáról taxival visszajuthasson a szálláshelyére.

– Az ukrajnai helyzettel összefüggésben van-e speciális tudnivaló?

Csakúgy, mint más országokban, a szélsőséges megnyilvánulások nem javasoltak. Nem érdemes helyi emberekkel politikai témákba bonyolódni (szórakozóhelyeken pláne nem). Tekintettel a kelet-ukrajnai válságra, kerüljük az Oroszországgal, Putyin elnökkel, a Krímmel kapcsolatos kérdések említését.

Végezetül néhány linket ajánlunk még az utazók figyelmébe:

Minden fontos tudnivaló részletesen itt olvasható.

Ötletek, tanácsok, tapasztalatok, látnivalók pedig itt és itt.

Kijev 3

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 21., szerda
U20 19:15 HUNLIF 4-6VÉGE
augusztus 22., csütörtök
U18 15:30 ITASVK 0-5VÉGE
U20 16:00 HUNVAX 1-4VÉGE
NŐI 18:00 HUNGER 1-5VÉGE
FEL 19:00 KOSMIS 4-2VÉGE
U18 19:00 HUNPOL 7-3VÉGE
augusztus 23., péntek
FEL 15:00 MISCRA 3-2VÉGE
U18 15:30 SVKPOL 3-1VÉGE
U20 15:45 HUNFRA 4-2VÉGE
FEL 16:30 AVSVSV 1-2VÉGE
FEL 17:00 STOUTE 1-10VÉGE
FEL 17:30 TRNVAS 2-1VÉGE
FEL 18:00 NITFTC 3-2VÉGE
FEL 18:00 TOPDEB 2-5VÉGE
NŐI 18:00 SUIGER 3-2VÉGE
U18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
augusztus 24., szombat
U18 12:00 POLITA 3-4 HVÉGE
U18 15:30 HUNSVK 3-9VÉGE
U20 16:15 HUNAUT 3-1VÉGE
FEL 16:30 AVSGRN 3-4 HVÉGE
NŐI 17:20 HUNSUI 2-0VÉGE
FEL 20:00 SHSMAC 5-4VÉGE
augusztus 25., vasárnap
FEL   AVS
U20 10:45 HUNRIG 
FEL 19:00 CRDMAC 
FEL 19:00 MISDUM 
augusztus 27., kedd
FEL 18:00 PRBUTE 
FEL 18:30 FTCNZÁ 
Partnerünk