A nők után a férfiak is bojkottálhatják a vb-t

 

Az USA-ban emelkednek a tétek, a férfi válogatott nem csak szóban biztosította szolidaritásáról az egyenlő jogokért küzdő női válogatottat. Elmondjuk azt is, konkrétan mit akarnak az amerikai női válogatottak.

Pénteken kezdődik a felnőtt női jégkorong világbajnokság az Egyesült Államokban. A női jégkorongban az USA dominanciája egyértelmű, az utolsó három vb-ről egyaránt aranyéremmel tértek haza. Ennek ellenére a válogatott tagjai méltatlan körülmények között készülnek. Az egyetemi ösztöndíjak rendszere náluk is jól működik, azonban az egyetemi évek után nem tudnak a hokiból megélni. Van már profi felnőtt bajnokságuk, ez az NWHL, ami azonban pénzügyi gondokkal küzd, közel sem tud annyi nézőt vonzani, mint az NHL. Így a válogatottak tulajdonképpen másodállásban hokiznak, vagy családtagjaik támogatására szorulnak, ha folytatni akarják sportolói karrierjüket.

A probléma évek óta egyre súlyosabb, az egyik megoldás szerintük az lehetne, ha az Amerikai Jégkorong Szövetség nekik is megadná ugyanazokat a támogatásokat, amiket a férfiak élveznek. Ennek összege a CNNMoney információi szerint évi 68 ezer dollár lenne fejenként, az olimpia évében pedig 210-235 ezer dollár, attól függően, hogy arany- vagy ezüstérmet szereznek az ötkarikás játékokon. Ez nem csak a fizetést tartalmazza, de a biztosítást, ugyanazokat az utazási feltételeket, mint amik a férfiakat illetik, illetve ? szintén a férfiak mintájára ? egy vendég utaztatását is a tornákra, utazással, szállással, belépővel.

Ice Hockey - Winter Olympics Day 10 - United States v Sweden

A CNNMoney megszerezte azokat az irányelveket, amelyek a férfi válogatott ellátását szabályozták 2013 és 2014 között. Eszerint a csapat tagjai business classon utaznak repülövel, míg a nők busszal kénytelenek közlekedni. A követelések egyike, hogy a három órát meghaladó utakra ezt követően őket is repülővel utaztassák. A férfi válogatott tagjai jogosultak voltak egy vendéget is magukkal vinni, akiknek utazását, szállását, reggelijét, jegybelépőit az amerikai szövetség fizette, sőt, a játékosok akár a szobájukat is megoszthatták ezzel a vendéggel. A visszafele úton még választhattak is, hogy a csapattal utaznak business classon vagy a vendégükkel az olcsóbb osztályon. A nők semmi ilyesmiben nem részesültek, viszont ketten osztoztak egy szobán. Szintén megengedhetetlennek gondolják, hogy míg a férfiak rokkantsági biztosítását a USA Hockey fizette, a nők nem kaptak ilyen ellátást. A követelések között szerepel az is, hogy a nők jogosultak legyenek GYED- és GYES-szerű ellátásokra is a szövetségtől, amit a szövetség azzal utasított eddig vissza, hogy ők egy szakmai irányító testület, nem pedig munkáltató. A nők kiállnak amellett is, hogy több nemzetközi tornán vegyenek részt az IIHF szervezésében.

usa ferfiak

A tárgyalások évek óta tartanak, de a nők nem látták esélyét, hogy komolyan vegyék őket, amíg nem emelik a tétet. A csapatkapitány Meghan Duggan részletes interjút adott a Puck Daddynek a helyzetükről. Ebben elmondta, hogy ő az elmúlt két évben főállású edző volt az NCAA-ben, de idén kénytelen volt felmondani, hogy teljes erejével a hokira tudjon koncentrálni. Szintén fontos különbség a férfiakhoz képest, hogy nekik nem csak a munka és a hokihoz között kell választaniuk, de gyakran a család és a hoki között is. Az USA-ban komolyan veszik a nemek közötti egyenlőség kérdését, hasonló témák felmerültek már a fociban is, ahol a válogatott tagjai be is nyújtottak egy keresetet az egyenlő bánásmódért felelős hatósághoz a kisebb fizetések és napidíjak ügyében.

A Team USA most igen nehéz helyzetben van, hiszen négy nap múlva kezdődik a világbajnokság és nincs még keret. Próbáltak sztrájktörőket szervezni, akikkel kiállhatnak a versenyre, de női válogatott mellett teljes a szolidaritás. A komplett NWHL mellett az egyetemi bajnokság is elutasította ezeket a megkereséseket és várhatóan hasonlóan fognak tenni a múlt hétvégén megkörnyékezett harmadosztályú és középiskolás bajnokságban játszó játékosok is. Ezzel párhuzamosan a férfiak is kiállnak a nők mellett. Ebben is szintet léptek a napokban, ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a szolidaritás nem korlátozódik pusztán nyilatkozatokra, a férfi válogatott tagjai is belengették a világbajnokság bojkottjának lehetőségét arra az esetre, ha a szövetség nem tud megegyezni a nőkkel.

USA v Canada - 2016 IIHF U18 Women's World Championship

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum