A Team USA új játékosokat keres

   

Általános a szolidaritás a vb-t bojkottáló női játékosokkal, már a harmadosztályból, sőt a középiskolások közül is válogatnának a hazai rendezésű vb-re. 5 nap múlva rajt.

Az amerikai jégkorong egyik legnagyobb eseménye idén a hazai rendezésű felnőtt női vb. Lett volna. Két héttel a március 31-ei start előtt, tarthatatlan helyzetüket megelégelve, a komplett válogatott kilátásba helyezte a vb bojkottját. Az ultimátumban azonnali hatállyal a bérek és a kompenzációk rendezését követelték, amire a szövetség egy éve ígéretet tett, mégsem történt semmi. Március 20-án, hétfőn leűültek egymással a felek, de nem ugyanazokkal a várakozásokkal tehették ezt, mert az asztaltól felállva, egészen másképp nyilatkoztak a több mint tízórás tárgyalásokról. A szövetség egyik igazgatója, Dave Ogrean termékeny megbeszélésről számolt be, míg a játékosok azt mondták, számukra csalódást keltő volt a szövetség ajánlata.

hilary knight

Mivel a hét további részében sem mozdultak el a holtpontról, csütörtökön a szövetség közleményt juttatott el az Associated Presshez, amelyben továbbra is az eredeti, legerősebb keret kiállítását nevezték meg elsődleges céljukként, de hozzátették, igyekeznek felmérni, milyen más játékosok állhatnak rendelkezésükre abban az esetben, ha nem sikerül egyezségre jutniuk. Túl sok választásuk nincs, mert egyrészt kollektív érdek, hogy a női jégkorong megbecsültsége növekedjék, a potenciális sztrájktörők tehát saját hosszú távú érdekeik ellen cselekednének. Másrészt a bojkotthoz azonnal csatlakozott a komplett U18-as válogatott, és a férfiak részéről is egyre-másra érkeznek a szolidaritást kifejező nyilatkozatok.

Pénteken jelentős szakmai felajánlás is érkezett, az NHL-es játékosok szakszervezete és a profi baseball-liga szakszervezete jelezte, minden segítséget megadnak az amerikai szövetséggel szembeni vitában. Az NHLPA azt is jelezte, a helyettesítő játékosok keresése nem megoldás, hanem a konfliktus további élezése. Azóta a legerősebb női liga, az NWHL testületileg kiállt a bojkott mellett, a második legerősebb egyetemi bajnokságból, az NCAA-ből pedig egyre-másra érkeznek a deklarációk, hogy ők nem lesznek sztrájktörők. A Twitteren #BeBoldForChange (Légy bátor a változásért) hashtag alatt lehet keresni, hogy ki mindenki utasította már vissza a felkérést. Egyes értesülések szerint a szövetség most a harmadosztályban és a középiskolai bajnokságban szereplő játékosok közül igyekszik válogatni.

Az eset kínos, mivel az amerikai női jégkorong a legerősebb a világon, zsinórban háromszor lettek világbajnokok, negyedszerre az első hazai rendezésű tornát nyerhetnék meg. Ha a bojkott előzményeiről is szeretnének többet megtudni, lapozzák fel egy korábbi cikkünket, ott minden fontos információ elérhető.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum