125 éves a Stanley Kupa

 

Lord Stanley 50 dollárért vetette Londonban 1892-ben ? de fiai többet tettek a jégkorongért, mint ő maga.

Az évforduló alkalmából a neves hokitörténész, Kevin Shea írt a kupa ötletének előzményeiről. Az NHL honlapján található cikk lényegét olvasóink számára is összefoglaltuk.

Az 1880-as években a hoki jóval szerényebb népszerűségnek örvendett, mint manapság, jórészt néhány kelet-kanadai egyetemen játszották és éppen kezdett New Englandben is teret hódítani. Alig pár városkában rendeztek rendszeresen meccseket, ekkoriban Halifax és Montreal volt a sportág fővárosa. E viszonylag kevés meccs közül 1889-ben február 4-én, a Montreali Téli Fesztivál keretében rendezték a legnagyobb érdeklődésre számot tartót, a Victoria Skating Rinken, ahol a házigazda Montreal Victorias csapott össze a Montreal Hockey Club csapatával. Az eseményre meghívták Lord Stanley of Prestont is, akit Viktória királynő alig egy évvel korábban nevezett ki Kanada főkormányzójának. A 63 évig uralkodó királynő és a Brit Birodalom hatalma csúcsán volt ekkor, összesen 450 millió ember élt a birodalomban, ami a Föld akkori népességének mintegy a negyedét tette ki.

Maga Lord Stanley 47 éves volt a kinevezésekor, életében nem járt még Kanadában azelőtt, igazi angol főúri nevelést kapott. Egy évvel később reprezentatív feladatai egyikeként meghívást kapott a már említett téli fesztiválra és a hokimeccsre, ahol feleségével, Lady Stanley-vel és két gyermekével, a 24 éves Edwarddal és a 12 éves Isobellel jelent meg. Korábban még csak hírből sem ismerte a jégkorong, a krikett és a lóverseny voltak a kedvenc sportjai. A Montreal Gazette korabeli tudósítása szerint a Victorias 2-1-es győzelmét hozó találkozó a valaha volt egyik legjobb mérkőzés volt, amely elnyerte Lord Stanley tetszését is. Ha a lord élvezte a meccset, akkor Edward és Isobel, valamint Lord Stanley szárnysegédje, Aubrey McMahon egyenesen beleszerelmesedtek a sportágba.

lord_stanley

Hazatérvén Ottawába nem is tétlenkedtek sokat, egyre-másra szervezték a hokimeccseket a főkormányzói rezidenciaként működő Rideau Hall melletti nyitott pályán. Isobel nevéhez fűződik az első női mérkőzés megszervezése, Edward pedig húszéves öccsével, Arthurrel csapatot alakított a Parliament Hill nevű elegáns ottawai negyedben élő barátaikkal. A csapat neve Rideau Rebels lett, a csapat szponzora Lord Stanley lett, aki a személyes vonatát is kölcsönadta a csapatnak, így szerte Ontario államban mindenüvé eljutottak Kingstontól Lindsayen át egészen Torontóig, növelve a sportág ismertségét és népszerűségét. E meccsek nyomán és Arthur Stanley személyes elkötelezettségével teremtették meg az alapjait az 1890 novemberében alapított Ontariói Jégkorong Szövetségnek (Ontario Hockey Association).

Ekkoriban merült fel először, hogy kellene szervezni egy tornát, ahol a másik sportági szövetség (Amateur Hockey Association of Canada) legjobbjaival játszva eldönthetnék, hogy melyik Kanada legjobb csapata. E törekvéseknek újabb lendületet adott, amikor 1892. márciusában Lord Stanley fiai, Edward, Arthur és Algernon, Rideau Rebels-beli csapattársaikkal, Lord Kilcoursie-vel és Philip Dansken Ross-szal meggyőzték a főkormányzót, hogy adományozzon egy arra alkalmas trófeát a hokisoknak. A kupa el is készült, Lord Stanley egy levelet is mellékelt hozzá, amelyet az Ottawa Hockey Club 1892. március 18-án rendezett gálavacsoráján olvasott fel Lord Kilcoursie. Ebben a levélven Lord Stanley tulajdonképpen felvázolta az NHL alapjainak tervét, akkor persze még kizárólag kanadai csapatokkal: Challenge Kupával, amely évről évre vándorolna a csapatok között, oda- és visszavágós szisztémával stb.

stanley_cup1

Az ezüstkupát Lord Stanley titkárságán dolgozó Charles Colville kapitány vásárolta meg Londonban. Akkoriban a kupa 18,5 centi hosszú volt, az átmérője pedig közel 30 centis. Az ára 10 guinea volt, ami mai árakon számolva mintegy 50 dollárt tesz ki. A kupa egyik felére a Stanley család címerét gravírozták a felirattal: ?From Stanley of Preston?. A másik oldalán a kupa eredeti neve szerepelt: ?Dominion Hockey Challenge Cup?. Ettől függetlenül a kupa szinte azonnal a mai nevét viselte a köznyelvben, vagyis kezdettől Stanley Kupaként tekintettek rá. Amikor a trófea megérkezett Londonból Ottawába, egy újságíró megkérdezte Lord Stanley-t, hogy mi a véleménye róla: ?Azt hiszem, pont úgy néz ki, mint bármilyen másik kupa ? hangzott a rezervált válasz.?

Nem is sejtette, mennyivel másabb kupa lesz ez, mint bármelyik másik és hogy 2017-ben, a maga 125 évével a legidősebb trófea lesz az észak-amerikai profi sportágak között. Ő maga egyébként már az első átadáson sem volt ott. 1893. február 18-án a Montreal Hockey Club lett a kanadai domínium legjobb hokicsapata, de vita támadt arról, hogy felvéssék-e a győztesek nevét a kupára. Az ügyben egészen 1894 márciusáig nem tudtak megállapodni. Időközben azonban Lord Stanley főkormányzói megbízatása lejárt, és mivel bátyja meghalt, ezért 1893. július 15-én visszautazott Angliába, hogy testvérét követve ő legyen Derby 16. grófja.

malkin_cup

Az évfordulóról a Kanadai Királyi Pénzverde is megemlékezik, limitált darabszámú negyeddollárost dobnak piacra.

coin

1924. óta minden győztes neve felkerül a kupára, amely ennélfogva jókora méretbeli növekedést produkált az elmúlt 125 évben: hosszúsága immár közel 90 centiméter, tömege pedig kis híján 16 kg. A kupa első éveiben kizárólag amatőr csapatok versenghettek érte, 1908-tól a professzionális alapokon szerveződő National Hockey Association csapatai is ringbe szállhatnak érte, az 1926/27-es szezontól számít az NHL kizárólagos trófeájának. És minden hokis palánta legnagyobb álmának, hogy a neve egyszer felkerüljön rá.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum