A svéd metodikát keresztezik a magyar valósággal

 

A jégkorong csak egy módszer, hogy embereket neveljünk ? mondja Patrik Urban, a Győri Nemak-Dana ETO HC új szakmai igazgatója. Öt év alatt a legmodernebb akadémiát kívánják felépíteni.

Dinamikusan fejlődik a győri infrastruktúra, a vezetők ehhez igyekeznek igazítani a jégkorongos szakmai munkát. Tapasztalt és magyarországi tapasztalattal rendelkező svéd edzőt igazoltak szakmai vezetőnek. Feladata a győri akadémiai képzés felépítése és beindítása. A 45 éves Patrik Urban 2005-ben a felnőtt válogatott kispadján is állt már.

Hamarosan három fedett pálya áll a Győr rendelkezésére. Ebből kettő szabvány méretű. Folyamatosak a beruházások. Első lépésben a régi pályán felújították a hűtőrendszert és kicserélték a palánkot. Arról a graboplanos fedést egy új mobilpályára építettek rá, ezt használták idén. Ezenkívül ragyogóan működik az a kispálya, ami az épületben található, ez egész évben működik, és kiszolgálja az alsó korosztályokat. A jelenlegi tervek szerint a régi pályára csarnokot építenek, amely végleges formájában 1400 férőhelyes lesz. A közbeszerzési kiírás folyamatában vannak, beton támfalakon könnyű szerkezetű fedést kap a csarnok, ez egy félköríves öntartó szerkezet, olyan mint a Gepárdok óbudai pályáján található. Ez a szakasz jövőre befejeződik. A lelátók az öltözősorral és a fogadóépülettel együtt utána következnek.

A csapat is előrelép a 2017/18-s szezonban, jövőre már az U20-as bajnokságban is indul a Győr, terveik szerint belépnek a teljes utánpótlás-palettával rendelkezdő csapatok közé. Ehhez nélkülözhetetlen a Dana és a Nemak cégek által biztosított stabil támogatói, szponzori háttér.

Patrik Urban kiválóan beszél magyarul, nem véletlenül, magyar szülők gyermeke. Édesapja 1956-ban távozott Franciaországba, édesanyja 1968-ban Olaszországba ment, ott találkoztak. Patrik Stockholmban született 1971-ben. Az iskolai szüneteket Békéscsabán töltötte, a nagymamájánál, ő tanította meg magyarul, szinte akcentus nélkül beszéli nyelvünket. Játékosként junior koráig szerepelt a legjobbak között, felnőttként korán abbahagyta. 1996-ban végzett a stockholmi testnevelési főiskolán, a csapatsportokon belüli egyéni képzés volt a speciális területe. A Djurgardennél ekkor kezdett dolgozni, az 1990-es születésűekkel. Komoly szerepe volt abban, hogy az akkor átlagos színvonalú stockholmi csapatból az ország egyik kiemelkedő akadémiája lett. Juniorig vitte ezt a korosztályt, mellette a többi korosztállyal is foglalkozott. Tanítványai közül többen az NHL-ben kötöttek ki.

patrik urban

Innentől az ő története következik: ?A Djurgardennel egy nemzetközi tornán magyar csapattal találkoztunk. Akkor én nem is tudtam, hogy Magyarországon egyáltalán létezik jégkorong. Nagyon meglepődtem. A meccs után magyarul köszöntem meg a játékot Szongoth Kristóf edzőnek, aki szintén meglepődött ezen. Három nap múlva Kovács Zoltán főtitkár felhívott, és kérdezte, nem akarnék-e segíteni valahogy a magyar jégkorongnak. Ennek köszönhető, hogy 2002-től a továbbképzést vezettem az MJSZ-nél. 2005-ben meghívtak Pat Cortina mellé edzőnek a válogatotthoz, a debreceni vb-re. Ezzel párhuzamosan a Bp. Starsnál is munkát ajánlottak. Sajnos a kulturális különbségek nagyon nagyok voltak. Orosz vonal volt náluk akkor, sok ütközésünk volt, mert a svéd és az orosz metodika ellentéte egymásnak. Nem mondom, hogy egyik jobb, mint a másik, de én a svédet képviselem. Nem volt kedvem küzdeni a klubban, sok volt a konfrontáció. A válogatottnál nagyon jól éreztem magam, kiváló tapasztalat volt, de hazaköltöztem azon a nyáron, magánéleti okok miatt. Néhány évig vállalkozóként dolgoztam, de 2010-ig bírtam csak hoki nélkül. A Vasteras juniorcsapata hívott, aztán Division 1-es felnőttcsapatoknál dolgoztam. Találkoztam egy magyar hölggyel, akivel úgy döntöttünk, hogy Magyarországon fogunk élni, ezért megpróbáltam munkát találni itt. Szegeden kezdtem augusztusban, de ott még nagyon az út elején járnak, nem rám van most szükségük. Aztán Bartalis József megkeresett, így kerültem Győrbe, ahol nagyszerű tervek és lehetőségek vannak ahhoz, hogy felépítsünk egy komoly akadémiát. Január óta itt dolgozom.?

Urban véleménye szerint a kelet-európai metodikán valamelyest változtatni kéne. Úgy látja, ez a módszertan arra jó, hogy akik jók, azok nagyon jó játékossá válhatnak, de utána keletkezik egy nagy üresség. Azt vallja, nem 18-21 évesen kellene eldönteni, hogy kiből lesz jégkorongozó, ezt az időszakot ki kéne tolni 25 éves korig. Ezt statisztikák is bizonyítják. ?Figyelem a magyarországi képzést. Szerintem a korai specializálás hátrány. Svédországban 14-15 éves korig 2-3 sporttal foglalkoznak a gyerekek. Magyarországon 8 éves kortól már csak jégkoronggal. A jégkorong talán a legkomplexebb, legnehezebb csapatsportág a világon, sokféle képességre van szükségük a játékosoknak, ha csak a hokival foglalkoznak egész életükben, kiégetjük őket. A jégen nem lehet mindent elsajátítani a szükséges képességekből. Sokkal jobb, ha a gyermek fiatal korában néha tornászik, cselgáncsozik, bokszol. A másik gond, hogy már 12 éves korban hetente hatszor edzenek jégen. Akkor mi lesz velük 16-18 évesen, hogyan fog nőni a terhelésük? Ebbe bele lehet fáradni, ha nincs meg a fokozatosság.

A jégkorong küzdősport. Meg kell engedni, hogy a szervezet teljesen kialakuljon, a test kifejlődjön. Nem lehet elvárni, hogy 18-20 évesen kész emberek legyenek a jégkorongozók. Óriási hibának látom, hogy ha valaki nem fér be a válogatottba ebben a korban, akkor többségében abbahagyja. Lehet hogy benne van a tehetség, időt kell adni arra, hogy a szervezet rendesen felépüljön. Erről szól a svéd metodika.?

Ugyanez vonatkozik a sportolók iskolai képzésére. ?Az egyén nem működik önmagában. A svéd adatok szerint, akik sikeresek a jégkorongban, azoknak elég biztos az iskolai hátterük. Komoly felelősségünk van, ha gyerekekkel dolgozunk, mert akkor gyerekeket nevelünk. Fontos, hogy a szülői háttér mellett megfelelő legyen számukra az iskolai oktatás, hiszen ott töltik a legtöbb időt. A jégkorong csak egy módszer, hogy embereket neveljünk. A gyerekek fő élete az iskola. Győrben ez nagyon jól tud működni. Meglepően nagy támogatás van a város és az iskolák részéről. Tisztelem a helyi kultúrát, nem akarom felforgatni a környezetet Győrben sem. Több iskolával dolgozunk együtt, hogy mindenki a képességeinek és a továbbtanulási szándékainak megfelelő helyet tudjon választani.

Gyor rolba 2

Öt évben gondolkodunk első lépésben. A heti programban keddtől péntekig fél nyolctól kilencig edzést tartunk, a gyerekek egy kiadós étkezés után tízkor kezdik az iskolát. Három és öt óra között különórákon pótolják be az első két órát. Utána este hat után kezdődnek a csapatedzések. Napi két edzés lesz, az első főként egyéni képzés.?

A svéd szakember január elsejétől tölti be a Győr szakmai GM-posztját, emellett az U16-os és U18-as csapatnál lesz vezetőedző a következő szezonban. ?Eddig is jó szakmai munka folyt itt, de bővíteni kell az edzői brigádot. Kell kapusedző, erőnléti edző. Elképzelhető, hogy rajtam kívül 1 vagy 2 svéd edző is jön.?

A Győri Nemak-Dana ETO HC az elmúlt hónapokban deklarálta, hogy három év múlva MOL ligás felnőtt csapatot szeretne üzemeltetni. Ehhez az első komoly lépést megtették. Nagy érdeklődéssel követik a szövetség új stratégiájában meghirdetett egyetemi liga körüli híreket is, hiszen Győr egyetemi város, így vonzó lehet a továbbtanulni szándékozó játékosok számára.

Akiknek felkeltette az érdeklődést a győri svéd modell, az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

A szakmai részről Patrik Urban tud felvilágosítást nyújtani a patrik.urban@paur.se emailcímen. A beiskolázással kapcsolatban Rákóczi Tibor a felelős, neki ide írjanak: rakoczi53@gmail.com.

gyori eto hc

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum