A Vienna egyértelműen a MOL Ligát akarja

 

Christian Dolezal,  a Vienna Capitals menedzsere nemrégiben Budapesten tájékozódott a lehetőségekről. A szakember kifejezetten jónak látja csatlakozási esélyeiket. Szándékaik pedig a lehető legkomolyabbak.

A most 30 éves Christian Dolezal Bécsben született, és utolsó aktív szezonját leszámítva mindvégig a Vienna Capitals színeiben játszott. Még ifjúsági korú játékosként került az EBEL-csapathoz, a nemzetközi ligában a 2003/04-es idényben debütált. Összesen 9 szezonban jégkorongozott a bécsiek színeiben az EBEL-ben, ebből a 2009/10-es szezonban súlyos térdsérülése miatt csak papíron volt tagja a csapatnak. Visszatért, de a térde győzött, 2012-ben, 26 évesen az akkor az osztrák harmadik vonalban játszó Kapfenberghez igazolt levezetni, egy év múltán pedig visszavonult. Rögtön a Junior Capitals U18-as csapatának vezetőedzője lett, ezt a társaságot vitte magával U20-ba is, most fölényesen vezetik a tabellát. 2015 óta a klub teljes utánpótlásképzéséért felelős sportmenedzser, vezeti a Capitals hokiakadémiáját is, amely 2015-ben indult. A klubnál végzett munkája mellett ebben az idényben kinevezték az osztrák ifjúsági válogatott másodedzőjének.

Közel 3 éve a klubhonlapnak adott interjúban így beszélt a feladatáról és edzői felfogásáról: “A játékosaim hamar megértették, hogy milyen értékeket vallunk a klubnál, és hogy a legjobb körülményeket akarjuk megteremteni a fejlődésükhöz. Természetesen nem volt mindig egyszerű megértetni velük, hogy számunkra az egyéni fejlődésük sokkal fontosabb a mérkőzések végeredményénél, de a szezon során mindannyian belátták, hogy a képzésük a lehető legjobb. Az egész játékoskeretünket akarjuk fejleszteni. Nem sokat tartok azokról, akik úgy érnek el sikereket, hogy a fele csapat mindezt a cserepadon ülve közelről nézi. Nálunk mindenki lehetőséget kap. Mindezek mellett nem lehet kizárólag csak a sportsikerekre figyelni, az iskolai képzés éppen olyan fontos, meg kell találjuk az egyensúlyt. Ha valami nem jön össze a srácoknak a profi karrierjükben, akkor is meg kell tudjanak állni a lábukon, és nekünk nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ezt nehogy valamelyikük is elveszítse szem elől. Pedagógusoknak is kell lennünk, nem csak edzőknek.”

Dolezal a klub utánpótlásának sportigazgatójaként dolgozik az esetleges MOL Liga-csatlakozáson, nemrég Budapesten járt, hogy tárgyaljon a követelményekről és a lehetőségekről. Őt kérdeztük arról, milyen elképzeléseik vannak, és hogy áll most a csatlakozási szándékaik ügye.

? Hogy került a képbe a Vienna Capitalsnál a MOL Liga?

? Ebben az évben relatíve erős U20-as csapatunk van, amely jól szerepel az EBYSL-ben. Ahogy azt már sokan sokszor elmondták, az U20 és az EBEL között óriási szakadék tátong. Egyszerűen túl nagy az a lépcsőfok, amit a fiataloknak meg kellene mászniuk, hogy bekerülhessenek az EBEL-csapatba. Így elkezdtük keresni azokat a lehetőségeket, amelyek révén a juniorjainkat és az onnan kiöregedő tehetséges játékosokat tovább tudnánk versenyeztetni egy olyan bajnokságban, amely minőségi játéklehetőséget tud biztosítani a számukra, és elősegíti a fejlődésüket. Láttuk, hogy a fehérváriak hasonló megfontolásokból a MOL Ligában indítottak csapatot, és ez a lépés beváltotta az ehhez fűzött reményeket náluk. Így kézenfekvő volt, hogy elkezdtünk tájékozódni ebben az irányban.

Vincze VICAVS

? Ausztriában ott van második vonalnak az Alpesi Liga, amelynek pontosan ezt a szerepet szánták.

?  Így igaz. Azonban figyelembe kell venni a helyzetünket is. Ausztria keleti végében van a csapatunk, az Alpesi Ligában pedig rengeteg nyugat-ausztriai és dél-tiroli klub van. Láttuk, hogy milyen programja van a Klagenfurt és a Salzburg fiataljainak. Szinte minden második hétvégéjüket Vorarlbergben vagy Olaszországban töltik. Ez rengeteg idő, rengeteg kilométer. Ezt ilyen fiatal emberekkel nem szabad megtenni. Nekünk a MOL ligások közül a budapestiek, valamint a Fehérvár és a Dunaújváros is közelebb van, mint bármelyik alpesi ligás csapat. A Magyarországon legtávolabbi Miskolc és Debrecen is 6 órán belül elérhető. A liga programja pedig úgy van megszervezve, hogy a nagyon távoli csapatokkal egy utazással le lehet játszani egy kört. Ez a romániai csapatok esetében két 6 napos utat jelent, ami sokkal inkább belefér.

? Láttak MOL Liga-mérkőzéseket?

? Igen. Voltunk Budapesten, megtekintettük a liga egyik mérkőzését, továbbá többet megnéztünk a bajnokság youtube-csatornáján. Véleményünk szerint színvonalas, jól szervezett bajnokság a MOL Liga, amely minőségi mérkőzéseket kínál a csapatoknak és a játékosoknak. Biztosak vagyunk abban, hogy legalább úgy, sőt még jobban szolgálná a játékosok fejlődését, mint az Alpesi Liga. A MAC egyik meccsén voltunk személyesen is jelen, és nagyon elégedettek voltunk a látottakkal. A MAC a jelenlegi állapotában is fel tudná venni a versenyt az EBEL-csapatokkal. Nem a legjobbakkal, mint a Salzburg, a Linz vagy a Vienna Capitals, de a többiekkel mindenképpen versenyképesek lennének. Tehát kifejezetten jó csapatok vannak a MOL Ligában.

? Milyen csapattal indulnának a MOL Ligában?

? Az U20-as bajnokságban most jól szereplő csapatunk adná elképzeléseink szerint a magot. Természetesen megerősítenénk ezt néhány tapasztaltabb, idősebb játékossal, és esetleg külföldiekkel is. Ahogy mondtam, a legfontosabb célunk az lenne a MOL Liga-csapattal, hogy a legjobb juniorjaink és az onnan kiöregedő tehetséges játékosaink megfelelő lehetőséghez jussanak, megkönnyítsük számukra az utat az EBEL-csapatunkhoz. Természetesen versenyképesek akarunk lenni, semmiképpen nem akarunk pofozógéppé válni.

? Megmaradna az U20-as csapatuk is?

? Természetesen. A MOL Liga csapattal az U20 és az EBEL közötti űrt szeretnénk betölteni. Van már U18-as, U20-as és EBEL-csapatunk, a MOL Ligában induló gárdával lenne teljes a piramis.

? Elképzeléseik szerint lenne átjárás a MOL Liga-csapatuk és a többi bajnokságban induló csapat között?

? Az U20-as csapat felé és felől mindenképpen. Ezen kívül természetesen szeretnénk nevezni azokat a játékosainkat is, akik az EBEL-keretünk tagjai, de ott kevés lehetőséghez jutnak. Tipikusan ilyenek az 5. sorban számításba vett játékosok, akiket eleve csak kevés EBEL-meccsre neveznek be, de már ott készülnek. És ugyancsak felmerülhet, hogy az EBEL-keret többi fiatalja közül is néhányan lehetőséget kapjanak a MOL Liga-csapatban. Természetesen nem Rafael Rotternek vagy a légiósainknak szeretnénk ezzel újabb játéklehetőséget adni. Az akadémiánk legtehetségesebbjeinek szintén meg  szeretnénk adni a lehetőséget, hogy belekóstoljanak a felnőtt hoki világába. Már most is van legalább három olyan ifjúsági korú játékos az akadémián, akit érdemes lenne kipróbálni ezen a szinten is.

Dolezal_akademie

? Hol tart most a jelentkezési folyamat?

? Felvettük a kapcsolatot a MOL Ligával, tárgyaltunk a liga elnökével és alelnökével. Megkaptuk az esetleges csatlakozáshoz szükséges információkat. Most a bemutatkozásunkat készítem, a közeli jövőben szeretnénk találkozni a liga tagjaival, ismertetni velük az elképzeléseinket, és aztán természetesen várjuk majd, hogy hogyan döntenek rólunk. Ami a körülményeket illeti, azzal nem lehet probléma. A jégcsarnokunkat az EBEL-ből sokan ismerhetik, néhány éve teljesen átépítették, modernizálták. Három pálya van ott, a legnagyobb csarnokba hétezer néző fér be, a második számú pályán ezer nézőt tudunk elhelyezni, és van egy kizárólag edzésekre használt harmadik pálya is. Az öltözők kapacitása is ennek megfelelő, nem lehet gond a csapatok elhelyezésével. Ami az anyagiakat illeti, a MOL Liga-induláshoz szükséges pénz a rendelkezésünkre áll.

? A MOL Liga-csatlakozáshoz szükség van az osztrák szövetség jóváhagyására is. Van erre esélyük annak fényében, hogy ott van az Alpesi Liga?

? Arra számítunk, hogy megkapjuk a hozzájárulást. Mindenkinek meg kell értenie, hogy számunkra jobb opció a MOL Liga, mint az Alpesi Liga. Nem hiszem, hogy az osztrák szövetségnek érdekében állna megakadályozni a csatlakozásunkat, amikor itt az ÖEHV által is prioritásként kezelt célról, a fiatal osztrák játékosok fejlődéséről van szó. Reméljük, hogy mindenki megértik mindezt. Ha a csatlakozásunkban akadályoznának minket, a saját céljaik megvalósulását is nehezítenék.

? Mit gondol, mennyire lehet kíváncsi a közönség egy MOL Liga-csapatra, amikor a klubhoz tartozik az EBEL egyik legerősebb gárdája is?

? Nagyon nehéz megtippelni, mekkora lehet az érdeklődés. Reméljük, hogy az emberek meg akarják nézni ezeket a meccseket is. Jó hokit fogunk nyújtani nekik, érdekes mérkőzéseket, és el kell tudnunk magyarázni a hokikedvelőknek, hogy ezeken a saját jövőnket láthatják. Az itt szereplő játékosok jelentik a klub jövőjét, ők a saját akadémiai programunkból valók, mi neveltük őket magunknak. Szeretnénk elérni, hogy a szurkolók kíváncsiak legyenek rájuk. Jó lenne, ha a meccseinken 500-1000 nézőnk lenne.

? A klubon belül már megszületett a döntés a MOL Liga-jelentkezésről?

? Igen. A klub vezetése tüzetesen megvizsgálta az összes reálisan számba vehető lehetőséget, és egyértelműen letette a voksát amellett, hogy adjuk be a jelentkezésünket a MOL Ligába.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum