Az örökrangadó a büszkeségről is szól

   

Az FTC és az UTE volt játékosára, Vígh Balázsra és a veronai buszbaleset többi áldozatára emlékezve  játsszák le a 2016/17-es idény alapszakaszának utolsó Ferencváros–UTE meccsét. 2000 nézőt várnak a Tüskecsarnokba.

Legutóbb nem egészen három hete, január 13-án igazolta a Ferencváros és az UTE, hogy az örökrangadókon nem számít, melyik csapat hol áll a bajnokságban. Akkor a zöldek végig vezetve magabiztosan győzték le az újpestieket. Azóta mindkét csapat sorsa eldőlt. Az UTE biztosan a harmadikként zár, a Ferencváros pedig biztosan a 7. vagy 8. lesz, és mivel a dobogósok választhatják ellenfeleiket, ennek sok jelentősége nincs.

A legjobbkor támadt fel a hónapokig szenvedő és szinte csak veszítő Ferencváros. Amikor már kezdett égni a ház, és kicsúsztak a legjobb 8-ból, egyszer csak újra beindult a szezon elején szépen még haladó, ám aztán leálló szekér. Utolsó 5 mérkőzéséből 3-at megnyert és egy negyediken is pontot szerzett a csapat, így a galaciak mélyrepülésével együtt ez elegendő lett, hogy biztosan elérjék a negyeddöntőt.

Az UTE az új évben eddig 50%-os teljesítményt nyújt. Meglehetősen hullámzó teljesítmény és időnként fókuszálatlanság jellemezte az együttest, amely így a dobogó legtetejéről az alsó fokára csúszott vissza, és három mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt be is betonozta magát oda. Így is sokkal jobb teljesítményt produkáltak eddig, mint az előző 6 idény bármelyikében, de ha a negyeddöntőben sikeresek szeretnének lenni, akkor lassan ideje lenne, hogy ismét a novemberben látott határozott és megalkuvást nem tűrő társaság lépjen a jégre.

UTEFTC

“Ismét derbi következik, a sorban a negyedik ebben az idényben, és rövid időn belül a harmadik – mondta blogunknak Greg Lindqvist, a Ferencváros edzője. – Sajnos szomorú aktualitása is van ennek a mérkőzésnek. Remélem, nagyon sok szurkoló jön ki a csarnokba, és jó mérkőzést vívunk. Az UTE már biztos harmadik, és mi is bent vagyunk a rájátszásba. Így mindkettőnk számára a negyeddöntőkre való felkészülésről is szól ez az este. Igazi tét az alapszakaszban már egyikünk számára sincs, de a derbi derbi, a Fradi–Újpest a büszkeségről is szól, ezen a meccsen egyszerűen nem lehet nem odatenni mindent a jégre. Sumi, Fliszár és Gágyor sérült, egyikükre sem számítok az UTE ellen. Így is meg fogunk tenni mindent a győzelemért, büszkék akarunk lenni csütörtök este.”

“Az elmúlt időszakban hullámzó teljesítményt nyújtottunk, elsősorban fejben nem voltunk mindig kellőképpen ott egyik-másik mérkőzésen – fogalmazott Szilassy Zoltán, az UTE edzője. – A rájátszásba jutás után kicsit elkényelmesedett a csapat, és ez sajnos azt jelentette, hogy rosszabb pozícióba kerültünk a táblázaton. Készülünk a playoffra, az elmúlt hetekben kemény fizikai munkát végeztünk. Úgy érzem, jól terhelhető a csapat, és mostanra sikerült fejben is visszatalálni a helyes útra. Debrecenben mutatott teljesítményünkkel már elégedett voltam, habár az eredménnyel természetesen nem lehettem az. Az alapszakasz utolsó mérkőzéseire úgy tekintünk, mint egyfajta ráhangolódásra. A Debrecen, a Ferencváros és a MAC elleni mérkőzések kiváló felhozó találkozók ebből a szempontból, három jó ellenféllel játszunk, amelyeknek különböző stílusuk van. Sportolók vagyunk, nem mehetünk ki másképp a meccsre, mint hogy győzni szeretnénk, de ebben a szakaszban talán még fontosabb, hogy mit látok viszont a jégen a megbeszélt játéktervből. Törekedni kell az egyszerűségre, a fizikai erő használatára, fontos a tempó. Ami a Ferencváros elleni meccset illeti, annak természetesen különös jelentősége van a számunkra.Itt csak a győzelem elfogadható mindkét csapat részéről. Így igazán magas hőfokú, playoffhangulatú meccset várok.”

Ferencváros–UTE 3-2

   

Nagyszerű hangulatú, izgalmas mérkőzésen megérdemeltnek mondható győzelmet aratott a Ferencváros örök riválisa felett.

Ismét bebizonyosodott, hogy jól megközelíthető és kényelmes csarnokban a fővárosban is lehet népes közönség előtt jégkorongmeccset játszani. A Ferencváros és az UTE szomorú alkalomból a Tüskecsarnokba átvitt örökrangadóján fél órával a kezdés előtt már erős fél ház volt. Mire 20 perc késéssel elkezdődött a derbi, a közönség számára megnyitott szektorok jóformán teljesen megteltek, akadt, akinek csak a lépcsőkön jutott hely. A Ferencvárosból az előzetesen jelzetteknek megfelelően hiányzott a sérült Sumi, az újpestieknél viszont december 12-e után újra játékra jelentkezett a térdműtéten átesett Sikorcin.

Nem beszéltek a levegőbe a szakvezetők, mind a két csapat komolyan vette az egyébként már tét nélküli mérkőzést. Az első percek egyértelműen a lilákról szóltak, beszorították a Ferencvárost, de nem sikerült gólt lőniük. 3 és fél perc elteltével aztán gáncsolásért kiállították Hegyi Ádámot a liláktól, és ettől egy csapásra megváltozott a játék képe. A ferencvárosiak fölénybe kerültek, nagyon megnyomták az emberelőnyt és Tendler révén valamivel kevesebb, mint egy perc alatt ki is használták. Lendületben maradt a pályaválasztó csapat, ezt két újabb újpesti kiállítás, majd a második ferencvárosi gól is jelezte, amelyet Shinkaruk szerzett. Az első ferencvárosi kisbüntetés arra volt jó, hogy sikerült egy kicsit rendbe szednie magát az UTÉ-nak, kiegyenlítettebb lett a következő pár perc, de a harmad utolsó szakasza ismét a zöld-fehéreknek sikerült jobban. A játék képe alapján teljesen megérdemelt kétgólos ferencvárosi előnnyel mentek az első szünetre a csapatok.

FTC-UTE_20170202-TSH_9379-sml

fotó: TSH

A második harmad elején hamar kettős emberelőnybe került az UTE. Ám sokáig nem történt semmi, a Ferencváros remekül védekezett a létszámhátrányban. Abban a pillanatban, amikor a két büntetett játékos beléphetett a jégre a büntetőpadról, Ropretnek sikerült a szépítés. Az első harmadban az újpestiekre járt rá a rúd, és kaptak sok kiállítást, a másodikban megfordultak a szerepek, ezúttal a ferencvárosiak kaptak sorban emberhátrányt. Azonban Dubekék remekül álltak a lábukon, biztosan védekeztek, az UTE nem találta az emberelőnyös játékát. Így nem is sikerülhetett közelebb kerülniük a Fradihoz, a második szünetre egygólosra szűkült ugyan a különbség, de továbbra is a Ferencváros vezetett. Izgalmas harmadik harmad elé néztünk.

Azt várhattuk, hogy az UTE mindent egy lapra feltéve fog támadni az egyenlítésért az utolsó 20 percben. A Ferencváros viszont a lehető legjobb taktikával vette elejét ennek, nem egészen másfél perccel az újrakezdés után ugyanis Shinkaruk gyönyörű gólt szerzett fonákkal. A gól pedig nagyon megfogta a lilákat, látszott rajtuk, hogy akarnak, de semmi nem sikerült nekik, a zöldek könnyedén verték vissza a támadásaikat. Jóformán a semmiből érkezett közel 10 perc gyürkőzés után Frolik ugyancsak szépre sikerült találata. Ahogy a harmad eleji ferencvárosi gól nagyon megfogta a lilákat, Frolik 51. percben esett gólja viszont segített megtalálni a játékukat. Jelentős fölénybe kerültek, a Ferencvárosnak csak a védekezésre maradt ereje, elvétve tudtak támadni, és még ritkábban sikerült lövésig jutniuk. A védekezés viszont jól ment nekik, folyamatosan pörögtek a percek, egyre közelebb került a meccs vége. Jabornik kiállítása 2 perccel a vége előtt izgalmakat okozott ugyan, de a liláknak az időkérés és Sila kapus lehozatala sem segített, a Ferencváros végül 3-2-re győzött.

Az izgalmas mérkőzés mellett ki kell emelni azt is, hogy a zsúfolt lelátókon rendkívül sportszerűen szurkolt a két tábor. A két csapat utolsó alapszakaszbeli összecsapása méltó volt az örökrangadók hagyományaihoz.

Messze vagyunk még a tökéletestől

   

Lindqvist és Szilassy is örülne, ha többször telnének meg a lelátók az örökrangadókon.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): ”Sok játékosunk még soha nem játszhatott ilyen nagy számú közönség előtt, amely egy hatalmas pluszt adott a csapatnak, de hát mi is lehetne jobb, mint csütörtök este telt ház előtt játszani egy ilyen volumenű rangadót. Jól kezdtük a mérkőzést, több kiállítást is kiharcoltunk az első harmadban, egyet sikerült is értékesítenünk. A második harmadban inkább mi gyűjtöttük a kiállításperceket, fölénk is tudott kerekedni az UTE. Szerencsére a harmadik gólunk után megint átvettük az irányítást, és összességében is úgy gondolom, hogy megérdemelten győztünk.”

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): ”Messze vagyunk még a tökéletestől, ez egyértelmű. Munkából jövünk, nagyon készülünk a rájátszásra, de ettől függetlenül nagyon fegyelmezetlenek voltunk. Sajnos nagyon sok korongot elszórtunk a két kék vonal között, ebből tudott a Fradi lefordulni. Voltak időszakok, amikor nagyon szépen mentünk, de ez nem volt elég. Nagyon komolyan készülünk a rájátszásra, a legjobb formánkat kell hoznunk! Rendkívül jó volt látni, hogy ennyien látogattak el a mérkőzésre, bebizonyította az ország két legjobb csapata, hogy meg tud tölteni egy ilyen arénát. Annak viszont mindenki örülne, ha nem ilyen szomorú események miatt telne meg a lelátó a Fradi–Újpest meccseken!”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1815 néző. Játékvezetők: Babic, Varjú, Váczi, Muzsik.
Sevela: 91,7% (Soós)
K
Sila: 82,4% (Ágoston)
Jaborník, Hietamaki, Dubek, Tendler, Rafaj
1
Huba, Kiss D., Benk, Sikorcin, Frolík
Schwindt, Erdélyi, Inglis, Szappanos, Kiss Á.
2
Hegyi, Gröschl, Tóth, Csányi, Hebar
Üveges, Kovács V. L., Hardi, Shinkaruk, Németh
3
Nagy N., Kovács A., Nemes, Turbucz, Ropret
Lengyel, Garbacz, Farkas, Mach, Papp
4
Dömötör, Nagy R., Dósa, Pápa, Virág
Lindqvist Greg Kjell, Szakács Ferenc
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:32 FTC PP Tendler Dubek Rafaj
2-0 10:30 FTC Shinkaruk Kiss Á. Szappanos
2-1 24:23 UTE Ropret
3-1 41:22 FTC Shinkaruk Farkas Kovács V. L.
3-2 50:55 UTE Frolík Huba
17 Kapura lövések száma 24
12 Kiállításpercek 10

Az FTC–UTE képes összefoglalója

   

Az FTC–UTE videó-összefoglalója

   

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM ÉLŐ
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum