A MAC Budapest története első trófeájára hajt

   

A Magyar Kupa döntőjében visszavághat a Miskolcnak a tavaly elbukott MOL Liga-döntőért is.

Az addig főként utánpótlásképzéséről ismert klub tavaly indított felnőtt csapatot, és rögtön döntőt is játszott a MOL Ligában. Gyakorlatilag egyetlen csapat volt, amely megoldhatatlan feladatot jelentett a számára, mégpedig a DVTK Jegesmedvék csapata, amellyel szemben az alapszakaszban és a döntőben tíz alkalomból tízszer vereséget szenvedett. A végeredményt tekintve egyoldalúra sikerült mérleg ellenére azonban a két csapat számos alkalommal emlékezetes és fordulatokban gazdag csatákat vívott egymással, ez a párharc lett a magyar hoki egyik kirakat-eseménye. A Magyar Kupában tavaly elkerülték egymást, a MAC-nak a legjobb csapatával kiálló Fehérvár, a Miskolcnak a Debrecen jutott az elődöntőben, utóbbi 3-1-re nyert, előbbi ugyanilyen arányban kikapott. A MAC végül a dobogóról is lecsúszott, hiszen a bronzmeccsen egy motiváltabb Debrecen 4-3-ra legyőzte őket büntetők után.

Idén azonban megtört a jég a fővárosiak számára, az eddig lejátszott négy egymás elleni meccsükből rögtön az elsőt meg is nyerték, majd Miskolcról is elhoztak két pontot, összességében a megszerezhető 12 pontból elvittek nyolcat. Nagyon közel vannak egymáshoz a csapatok, amelyeknek szerkezete is hasonló: két sornyi bivalyerős magyar játékost egészít ki a légiós kontingens, a negyedik sorban pedig magyar tehetségek játszanak. A Miskolcé a legerősebb tisztán magyar sor, a Magosi, Galanisz és Pavuk alkotta első trió már 144 pontnál jár a MOL Ligában, a csapat kanadai tabelláját is ők hárman vezetik ebben a sorrendben. A MAC-nál szintén két magyar áll az élen, Nagy Gergő 52, Nagy Krisztián 48 pontot gyűjtött eddig a magyar bázisú nemzetközi liga 37 meccse alatt. Külön kiemelendő, hogy egyikük sem hiányzott még egyetlen találkozóról sem. Nagy Krisztián pedig ponterős játéka mellett szinte tökéletes védőmunkát is végez, legalábbis erre utal +40-es mutatója, aminél nincs jobb a mezőnyben.

MISMAC 3

Fotó: dvtk.eu

A légiósok kapcsán korai még bármit mondani, hiszen a lényeg a rájátszásban kezdődik, de talán először nem sikerült Majoross Gergelynek annyira meghatározó játékosokat hoznia, mint amit tőle eddig megszokhattunk. Nagy Krisztiánt 13 pontos lemaradással Jeff Jubinville követi a pontlistán, aki így éppen hozza a pont per meccses átlagot. A Könczei, Kovács Csaba, Somogyi trió után pedig egy hátvéd, Sean Escobedo a következő légiós. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy Winston Day Chief számára már egészen korán véget ért az idény, a kiváló csatár Csíkszeredában szenvedett súlyos sérülést. Elmarad viszont a várakozásoktól az októberben igazolt Jon Booras. A MOL Liga rájátszásának tavalyi MVP-je egyelőre pont per meccses átlag alatt teljesít, januárban nyolc meccsen lépett pályára, melyeken 1 góllal és 5 ponttal segítette csapatát. Nagy kérdés, a legújabb igazolás, az ECHL-ből érkező Vladimir Nikiforov mennyit lesz képes hozzátenni csapata teljesítményéhez. Ő a döntőben már be is mutatkozik. Miskolcon Andrew Johnston a legponterősebb légiós, 35 meccsen 39 pontot szerzett, de szezon közben olyan erősítések érkeztek, mint a 10 meccsen 14 pontot szerző Toulmin, vagy éppen a 23 meccsen 31 pontot termelő Peter Sakaris.

Utóbbi légiósra azonban nem számíthat Doug Bradley mester, hiszen a DAB elleni elődöntő hosszabbításában csúnyán lekönyökölte Kaszkov arcát, amiért hárommeccses eltiltást kapott a fegyelmi bizottságtól. Hiánya nagy érvágás lehet a csapat számára, a MOL Ligában 13 meccses pontszerző szériában volt, mely idő alatt nem kevesebb, mint 22 pontot rakott bele a közösbe. Feltehetően Sági Martin kerül egy sorral feljebb, az első felnőtt szezonját kiválóan kezdő játékos ugyanis az új légiósok érkezésével az utóbbi időben a negyedik sorba szorult, pedig idén abszolút mértékben bizonyította, hogy ponterős játékra képes, hiszen így is 24 egységnél jár. A túloldalon Somogyi Balázs játékára lesz érdemes figyelni, ő ugyan már régen nem juniorkorú, de az ő szezonkezdetét is sérülések hátráltatták, viszont az utóbbi időben határozottan belelendült, a kiváló adottságokkal rendelkező és technikailag is képzett játékos utolsó hét meccsének mindegyikén pontot szerzett, 5 gólt lőtt és négyszer szolgálta ki társait.

Mindent összevetve két nagyon hasonló erőkből álló csapat találkozik Miskolcon este fél hatkor, a hazai pálya a DVTK, a pillanatnyi forma inkább a MAC mellett szól. Mivel egyetlen meccsről van szó, ezért nem is kell külön hangsúlyozni a védekezés fontosságát, amely az ilyen rájátszásszagú mérkőzéseken amúgy is a legfontosabb. A MAC Budapest történelmi lehetőség előtt áll, amennyiben először szerezhet felnőtt versenykiírásban aranyérmet, emellett 22 év után először hozhatja el a fővárosba a Magyar Kupát. A végeredményt most sem mernénk megtippelni.

Fél hatkor telt ház lesz a miskolci jégcsarnokban, és sokan ülnek a tévék elé, hiszen az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti. A találkozót a Babic, Haszonits, Soós, Váczi négyes vezeti.

Doug Bradley, DVTK Jegesmedvék vezetőedzője a következőképpen várja a Magyar Kupa-döntőt: ”Ugyanúgy készülünk, mint bármelyik másik mérkőzésre. Már túl vagyunk a pénteki edzésen, szombaton pedig lesz egy átmozgató tréning, ami után videózni fogunk. A mérkőzés miatt nagyon izgatott vagyok, hiszen ahogy hallottam telt házra és fantasztikus hangulatra számíthatunk. Két nagyon jó csapat játssza majd a döntőt, igazi derbire van kilátás.”

Majoross Gergelytől, a MAC Budapest edzőjétől elsőként az emlékekről és a történelmi tettekről érdeklődtünk.

A Miskolc Majoross Gergely vezetőedzősége alatt nyerte története első aranyérmeit. Fontos, hogy szombaton a MAC is veled nyerje az első aranyát?

A Miskolc aranya(i) sem rólam szóltak, és a mostani döntőben sem én vagyok a fontos. ?Edzőként nekem az a legjobb érzés, amikor látom azt, hogy a játékosok, a személyzet és a stáb elképesztő mennyiségű befektetett energiája megtérül. Úgy is megfogalmazhatnám, hogy ha a segítségünkkel hatékonyan tudnak fejlődni emberek és sikeres csapattá válnak, akkor boldogok lehetünk.

Szakmailag miként illeszkedik az idei kupakiírás a szezonba, összehasonlítva az eddigi gyakorlattal?

Nekem ez a kupa kiírás jobban tetszik, mint az eddigiek, de át kell gondolnunk, hogy hogyan lehetne még jobb. ?Onnan kellene megközelítenünk a kérdést, hogy mit várunk tőle és mire szeretnénk használni.

Idén változtak az erőviszonyok a döntőben szereplő két csapat között. Milyen döntőre számíthatunk?

Minden meccsünk kiváló volt a DVTK ellen. Mindkét csapat számára hasznos, élménydús összecsapások voltak ezek ebben a szezonban is. Örülök, hogy most egy trófeáért csaphatunk össze, és egy meccsen szemtől szemben dönthetjük el a Magyar Kupa sorsát. A mi játékunk január elején egy szinttel feljebb lépett, kíváncsian várom, hogy ez mire lesz elég Miskolcon.

Az új légiós bemutatkozik Miskolcon?

Nikiforov játszhatott volna szerdán is, de úgy éreztem, hogy az a helyes, ha csak szombaton vetjük be. Így volt ideje kipihenni az utolsó néhány nap nehézségeit, át is állt már a szervezete, beleláthatott a mérkőzések színvonalába, így bizonyára ő is alig várja a döntőt.

MK donto 2017

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum