Idén először játszik a Tüskecsarnokban a Debrecen

   

Január elseje lévén rögzítsük: természetesen a jégkorongos idényben először. A hazaiak számára az első, a vendégeknek az ötödik hely a tét.

Három csapat áll a MOL Liga élén fej-fej mellett haladva. A DVTK Jegesmedvék és az UTE csapatának egyaránt 65 pontja van, míg a MAC a harmadik 64-gyel. Majoross Gergely csapata azonban egy meccsel kevesebbet játszott két riválisánál, így a százalékos teljesítmény tekintetében ők vannak lépéselőnyben. Ahhoz azonban, hogy ezt érvényesítsék is, le kell győzni a Debrecent, amely a hatodik helyen áll, és az utóbbi idők botlásainak köszönhetően az ötödik helyen álló DAB sincs ledolgozhatatlan előnyben, a különbség mindössze hat pont a két csapat között. Egy akkora skalp, amit a MAC legyőzése jelentene nagy lépést jelentene az üldözésben.

Mindkét csapat mögött kemény hónap áll. A MAC Miskolcon kezdte a decembert, ahol 4-1-es vereséget szenvedett, majd 4-2-re győzte le a mindenkire veszélyes Titánokat, magabiztosan győzött az egyre acélosabb belgrádiak, a Ferencváros és a Debrecen otthonában. Ezek után némileg meglepő volt a Brassó szétlövéses győzelme a Tüskecsarnokban, de a Winter Classic alkalmával sikerült kijavítani a hibát és meggyőző játékkal 6-3-ra győzött a nagy rivális DVTK ellen. Ha lehet a Debrecen programja még ennél is sűrűbb volt. Berta Ákosék Romániában kezdték a decembert, ahonnan c csalódást keltő három ponttal tértek haza, csak Csíkszeredában sikerült győzedelmeskedni. Őrült meccseken kaptak ki a Miskolctól és a DAB-tól, mindkét csapat 8-8 gólt lőtt, míg Belgrádban 7-3 lett a végeredmény. Ezek után sikerült rendbe tenni a védelmet, e három meccsen 19 gólt kapott a csapat, a következő hármon mindössze négyet.

A debreceniek az idényben először játszanak majd a Tüskecsarnokban, a hazai meccseikről nem őriznek szép emlékeket, egy 9-1-es és egy 4-2-es vereség a mérlegük. Az első meccsen Nagy Krisztián vitte a prímet, aki mesterhármasa mellett még gólpasszt is adott. A 4-2-es MAC-győzelem alkalmával Kovács Csaba lépett elő vezéregyéniséggé, gólja mellett két gólpasszt jegyzett. Ez utóbbi meccsen az emberelőnyös játék volt a döntő, az üreskapus gól előtti mindhárom fővárosi találatot a speciális egységek szerezték, míg a debreceniek csak egyetlen előnyt tudtak értékesíteni, nem csak e 60 perc alatt, hanem az eddig lejátszott 120 perc alatt összesen. A feladat tehát adott a vendégek számára: nem csak a fegyelmezettségen, de a hátrányos védekezésen is javítani kell.

MAC–Debrecen 5-4

   

Mindkét csapat jó teljesítményt nyújtott, izgalmas, fordulatos és változatos mérkőzésen szerzett három pontot Majoross Gergely csapata.

Nagyon gyors vendéggóllal indult a mérkőzés, Piszkunov talált 61 másodperc után Arany Gergely kapujába. A hazaiak a sérült Bálizs Bencét és az eltiltott Terbócs Istvánt, a vendégek Hári Norbertet nélkülözték az év első meccsén. Emberelőnyben egyenlített Nagy Gergő, egy szerencsésen elé pattanó korongból, majd Jubinville lőtt klasszisgólt, a 13. percben fordított a MAC. Ingadozott a játék képe, hol az egyik, hol a másik csapat tudott többperces jó etapot produkálni, de a meccs feléig elég nagy MAC-fölény alakult ki. 2-1 után rengeteg lehetőségük lett volna további gólokat lőni.

A második harmad utolsó percei komoly izgalmakat tartogattak. A játék ritmusa egész jó volt, és ebbe bele-belehibáztak a felek, döntő szituációkban is. A Debrecen egyenlítése egy jelentős egyéni hibából történt, a korongszerzés utáni keresztpasszt Németh Attila vágta a kapuba. Meglepő fejlemény volt, hogy 2-2-re alakult az eredmény. A 37. percben a meccs legszebb góljával került előnybe a vendégcsapat. Külön öröm, hogy két saját nevelésű fiatal is benne volt az akcióban: Berta Ákos és Molnár Dávid készítette elő Vincze Péter találatát. Igazi csapatmunka volt. Nagy Krisztián a középkezdés utáni akcióból egyenlített. A palánkról az alapvonalon éppen csak visszapattanó korongot Nagy Krisztián mesterien lőtte a léc alá. A MAC 13-asa gyorsan duplázott. Egy nagy kapushiba után az üresen maradt kapuba vágta a korongot középtávolról, a palánk mellől. 4-3-as hazai vezetéssel kezdődhetett az utolsó harmad.

Kiegyenlített játék folyt az utolsó húsz percben. A MAC akcióban több volt az ötlet, de a Debrecen sem adta fel, korántsem. Az 53. perc aztán különösen eseménydúsra sikerült. Brown és Saluga nullára játszott egy figurát a támadó harmadban, amelynek végén a szlovák csatár a kiszolgáltatott Arany mellett, alatt a kapuba lőtt. 4-4. A MAC ismét gyorsan reagált a kialakult helyzetre. Létszámfölényes kontra végén Keresztury Erik tuszkolta be a korongot Gyenes Dávid kapujába. Az esetből verekedés alakult ki, amely miatt kettős előnybe került a MAC. A gólt videózás után adták meg. Jó helyzetből várta a MAC a végjátékot, hiszen 5-4-es vezetésénél négyperces előnybe került, ebből két percig duplába. Más kérdés, hogy borzasztóan játszotta végig ezt a hosszú fórt, egy-két távoli lövésen kívül komolyabb lehetőséget nem tudott a MAC kialakítani. A Debrecen komoly munkával kivédekezte a nehéz perceket, és maradt még hárompercnyi lehetősége az egyenlítésre. Jason Morgan több mint két perccel a vége előtt levitte a kapusát, és a DHK nagyon jól dolgozott 6 az 5 elleni játékban. Kétszer is közel jártak az ikszhez, de nem volt szerencséjük. Az utolsó másodpercben Könczei vasat lőtt, így ért véget ez a csata. Fontos három pontot szerzett Majoross Gergely csapata.

Jó kis meccs volt, soha rosszabb évkezdetet!

Nagyon messze voltunk az optimális formánktól

 

Két elégedetlen edző nyilatkozott a MAC–Debrecen meccs után.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): A három ponton kívül nem sok mindennek tudok örülni, nagyon sok rossz dolgot csináltunk, szélsőségesen játszottunk. Az a sorunk mentett meg minket, amelyre mindig számítani lehet, de összességében nagyon messze voltunk az optimális formánktól.

Jason Morgan (vezetőedző, Debrecen): A második harmadban pillanatnyi kihagyások okozták, hogy mindig visszaengedtük az ellenfelet, nem sikerült végig koncentráltnak maradni. A harmadik harmadban egy kétperces kettős előnyt tudtunk kivédekezni, sajnálatos, hogy végül nem tudtunk profitálni abból a remek védekező munkából pontok formájában.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 215 néző. Játékvezetők: Németh, Kincses, Muzsik, Váczi.
Arany: 84,6% (Zaka)
K
Gyenes: 84,4% (Pleszkán)
Escobedo, Kovács B., Könczei, Kovács Cs., Booras
1
Varga, Pados, Németh, Brown, Saluga
Ruikka, Vokla, Silló, Nagy K., Keresztury
2
Szagyikov, Smith, Koszourov, Piszkunov, Vaszjunyin
Pozsgai, Mestyán, Somogyi, Nagy G., Jubinville
3
Hetényi, Wéber, Vincze, Molnár, Berta
Bödök, Jászai, Roczanov, Tóth R., Schmál
4
Györfy
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Morgan Jason
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:01 DHK Piszkunov Vaszjunyin
1-1 09:56 MÚB PP Nagy G. Nagy K. Kovács Cs.
2-1 12:04 MÚB Jubinville Nagy G. Mestyán
2-2 34:19 DHK Németh Koszourov
2-3 36:40 DHK Vincze Molnár Berta
3-3 37:14 MÚB Nagy K. Keresztury Escobedo
4-3 39:04 MÚB Nagy K. Keresztury Escobedo
4-4 52:07 DHK Saluga Brown
5-4 52:48 MÚB Keresztury Nagy K. Escobedo
32 Kapura lövések száma 26
4 Kiállításpercek 24

A MAC–Debrecen galériája

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA ÉLŐ
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum