Utánpótlás Szalma Zsolt nem fél a pofonoktól

   

Az Újpest 17 éves támadója extra sikerként éli meg, hogy egy csapatban edzhet és játszhat példaképével, Ladislav Sikorcinnal. Szalma Zsoltnak nagy tervei vannak.

Szalma Zsolt az előző szezonban az U18-as bajnokság legeredményesebb játékosa lett, jelenleg pedig vezeti az osztrák ifjúsági liga kanadai táblázatát, meccsenkénti pontátlaga kettő fölött van: 17 találkozón 24 gólt és 20 gólpasszt jegyez. Az 1999-es születésű támadó már 14 évesen bemutatkozott az ifik között, gólokat is szerzett, az idén pedig 12 meccsnél tart a MOL Ligában is. Szilassy Zoltán általában nem azért jelöli az UTE-keretbe, hogy padozzon, ad neki jégidőt is gyakran. Olyankor kifejezetten agilisnak tűnik Szalma a felnőttek között is, jól keverget, igaz, pontot még nem szerezett. A játékos nagy terveket szövöget ? és egyáltalán nem fél a pofonoktól.

Szalma UTE 2016_17

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

“Kisgyerekként úsztam is, de az nem fogott meg annyira, mint a hoki. Sokkal jobban tetszett az egymás elleni küzdelem és a kreatív csapatjáték. Sokszor az edzésünk után jött a felnőttek mérkőzése, ezeken általában ottmaradtam, és álmommá vált, hogy egyszer én is az Újpest felnőttcsapatában játszhassak ? így emlékszik a kezdetekre Szalma, akinek ez az álma már meg is valósult. ? Bár nagyon büszke vagyok az U14-es korosztállyal elért magyar bajnoki második helyezésre, az eddigi legnagyobb sikeremnek a tavalyi szezont tartom: az U18-ban fiatal csapattal ötödikként végeztünk, és én lettem a mezőny legeredményesebb játékosa. Ekkor mutatkoztam be a felnőttek között, és a jó munkámnak és a hozzáállásomnak köszönhetőn a nagycsapat edzője, Szilassy Zoltán, illetve a jelenlegi ifiedzőm, Virág Csaba is bizalmat szavaz nekem ebben az évadban is. Én pedig próbálok élni a lehetőséggel.”

Szalma extra sikerként éli meg, hogy együtt edzhet és játszhat gyerekkori példaképével, Ladislav Sikorcinnal, akinek mindig is szerette nézni a hokiját. Persze most már a sajátjával is felhívja magára a figyelmet, ráadásul amellett, hogy rendkívül ponterős, ő az UTE U18-as együttesének csapatkapitánya. “Ez az első évem csapatkapitányként, próbálok minél jobban helytállni, mindazt, amit tanulok a felnőttektől, átadni a társaimnak. Irányító típus vagyok, szeretem ezt a szerepkört. A legnagyobb nehézségnek a kommunikációt gondolom, heves természetemnél fogva sokszor nem találom meg a megfelelő hangnemet a többiekkel. Ezért ez nekem igen komoly feladat.”

Édes tehernek tartja, hogy elvárják tőle: vezéregyénisége legyen a csapatának. Nyomás alatt jobban is teljesít. Néha adódnak nehézségek, de azokat mindig meg tudja beszélni az edzőivel vagy a családjával. A legnagyobb erősségének a játékintelligenciáját tartja, illetve a kézügyességét és az erejét. Fejlődni a játék minden elemében akar, de leginkább az állóképességén, a sebességén kell javítania, és mentálisan erősödnie. A felnőttek között már megtanulta, hogy sokkal gyorsabban kell döntenie egy-egy szituációban, ezt a tapasztalatot saját korosztályában is igyekszik kamatoztatni. Nagy tervei vannak, a már beteljesedett MOL Liga-szereplés mellett az UTE U18-as csapatával a magyar és az osztrák bajnokságot is szeretné megnyerni ? itthon most 3.-ak a lilák az alapszakasz-tabellán, az EBJL-ben viszont vezetik csoportjukat ?, és be akar kerülni az U18-as válogatott vb-keretébe is, ahol meghatározó szerepet játszana a világbajnokságon.

SZZS

Fotó: Team HUN Photography/Szombathelyi Beáta

Hosszú távú terveiről is határozottan beszél. ”Komoly céljaim vannak: a svéd vagy a finn bajnokságban szeretnék a későbbiekben játszani,. Persze mint minden jégkorongosnak, nyilván nekem is a nagy álmom az NHL. Emellett felnőtt válogatottként is szeretném képviselni Magyarországot.”

Bár az életét a jégkorong tölti ki, igyekszik minél több időt tölteni a barátnőjével, a barátaival és a családjával. A tanulást sem hanyagolhatja el, miután e tanév végén érettségizik. “Nem tartok az érettségitől, igyekszem a legjobbat kihozni magamból, mindent megteszek, hogy jó átlagot érjek el.”

Ahogy önmagát jellemzi, kétség sem fér ahhoz, hogy ez a terve is megvalósul. “Elszánt vagyok, küzdő típus, bármi történik, a célomnak mindent alárendelek, mindig nyerni akarok. Hogy gyorsan el tudok borulni, az az egyik rossz tulajdonságom, de rengeteg pofont kaptam már, és mindig felálltam. Soha nem adom fel.”

Szalma Zs

Fotó: Team HUN Photography/Szombathelyi Beáta

Az UTE jelenlegi vezetőedzője, Szilassy Zoltán évek óta követi Szalma Zsolt pályafutását, hiszen korábban az utánpótlásban is trenírozta a fiatal játékost. Tőle is kértünk jellemzést.

“Serdülőként ismertem meg, amikor feljátszott az ifikhez. Ekkor az EBEL U20 edzője voltam, de a 18 éven aluliakkal is foglalkoztam. Már akkor nagyon tetszett, hogy komoly a játékintelligenciája. A másik, ami feltűnt, hogy a semleges harmadban milyen jól játssza meg a palánk környéki korongokat. Tudja, mikor kell rápattintani a palánkra a korongot, hogy kell megtartani, jól fedezi testtel a pakkot.

Aztán a válogatottaknál is dolgoztam vele, és a klubban a felnőttcsapatból is folyamatosan figyeljük az utánpótlást. Most jött el az ideje, hogy el lehet kezdeni beépíteni a nagyokhoz, még így is, hogy csak ifjúsági korú. Egyre több és több jégidőt kap. Nyilván van meccs, amikor kevesebb a lehetősége, de nagyon észnél kell lennünk a terheléssel, hiszen egy 1999-es gyerekről beszélünk.

Ifiválogatott, helyenként a juniorhoz is hívják, a felnőttel edz, az U18-ban is sokat játszik, előfordul, hogy fáradt, tompább, akkor óvnunk kell. Szép jövő áll előtte. Azt mindenképpen tudni kell róla, hogy óriási munkával jutott el oda, ahol most tart. Nagyon magas testzsírtartalommal megáldott srác volt, az elmúlt két évben hihetetlen mennyiségű zsírtól szabadítottuk meg. Nem elég a megfelelő program ehhez, kell a játékos akarata is. Fantasztikusan jól állt ebbe bele, ennek köszönhetően ma már kiemelkedően fitt. Nagyon bízom benne, hogy nem lakik jól, és ez még csak az alap. Ha így lesz, sok szép dolgot fog csinálni felnőttszinten is.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum