Nincs kifogás – mondta a Sportklub vezetőedzője

   

Presztízscsata első felvonására kerül sor Csíkszeredában, a tét nemcsak a MOL Liga-, hanem a román bajnoki pontok szaporítása is. Pénteken ismételnek a felek.

A 10. helyen álló Sportklub vendége a 9. helyezett Dunarea Galati. A két csapat helyzete a két ligában pont fordított. A csíkiak második helyen állnak a román bajnokságban, a vesztett pontokat tekintve 6 pont előnnyel a galaciak előtt. A MOL Ligában viszont a Dunarea áll 10 ponttal jobban.Mindketten kívül vannak a rájátszást érő első 8 helyen, a galaciak hátránya 3 pont és 2-vel több lejátszott meccs a Debrecen, 5 pont az ugyanannyi meccset játszott Titánok mögött. Értelemszerűen az ugyancsak 19 mérkőzésen túllevő Csíkszereda jelenleg 13 illetve 15 pontos hátrányban van már. Ennek megfelelően a csíkiak számára életbevágóan fontos lenne a 3 pont megszerzése, ha még szeretnének a playoffról álmodni. De ez nagyon nem lesz könnyű.

Zaklatott hónapokat él ugyanis át a Szereda. Nem elég, hogy az elmúlt 3 évben sem sikerült  rájátszásba jutnia a csapatnak, ebben a szezonban is nagyon úgy fest, február elejétől csak a román bajnokságra kell koncentrálniuk Papp Szabolcséknak. Az okok nagyon sokrétűek, és mivel a klub szereplése évek óta nem tudja kielégíteni a vezetők és a szurkolótábor elvárásait, rendkívül rossz a légkör a csapat körül. Ennek látványos jele, hogy évek óta elképesztő a mozgás a játékosok között és az edzői pozícióban is. Szeredában mindenki ért a hokihoz, ennek megfelelően markáns véleménye is van a történtekről, amit el is mond, ahol csak tud, legyen akár vezető, támogató, vagy szurkoló.

A város által üzemeltetett utánpótlásból évek óta nem kerülnek fel kellő számban bevethető fiatalok, mert még azelőtt elviszik őket más, jellemzően magyarországi klubok, mielőtt a felnőttcsapat közelébe érhetnének. Akik pedig maradnak, és beválnak a MOL Ligába, profi játékosként távoznak, kapva kapnak rajtuk a liga klubjai. A szeredai hokicsapat nem igazán tud versenyképes perspektívát nyújtani, sodródik az árral, az eredménykényszer miatti nyomást pedig igen nehezen viselik. Mindez így együtt sok mindenre jó, éppen csak a nyugodt munkára nem. Pedig évek óta éppen ez hiányzik a klubnál, senki nem képes kimondani, hogy a jövő érdekében fel kellene áldozni az azonnali eredményességet, be kellene fejezni a kapkodást, úrrá kellene lenni a most már minden épeszű határon túlment indulatokon, le kellene tenni a voksot egy jó pedagógiai érzékkel is megáldott edző mellett és szép nyugodtan, külső és belső nyomás nélkül el kellene kezdeni építkezni. Jól jellemzi a válságot, hogy a Csíkszereda lőtte a legkevesebb és kapta a legtöbb gólt a bajnokságban, rutinos játékosok sora képtelen nemhogy húzóemberhez méltó teljesítményt nyújtani, de két egymás utáni meccset betlizés nélkül lehozni is.

Egész más a helyzet Galacon. Bár a MOL Liga újonca rutinos, a ligában is sokat tapasztalt játékosok tömkelegét igazolta le – nagy részüket éppen Csíkszeredából –, kimondott céljuk a tanulás. Bár az év elején úgy nyilatkoztak, szeretnének a rájátszásba kerülni, érezni lehetett, hogy akkor sem történik semmi baj, ha ez nem jön össze. Bár Galacon is vannak jelei a kapkodásnak, ritkán játssza végig egy légiós a teljes szezont a klubban – a legfrissebb info: a szurkolók úgy tudják, Lanceleve és Voroncov is távozott a csapattól, már csütörtökön sem játszanak, meglátjuk –, és ugyancsak gyakran cserélődtek az edzők is, a szeredai már-már hisztérikus közhangulat nincs jelen a klub körül, ez pedig nyugodtabb munkára ad lehetőséget. Az eredményeken is meglátszik ez, a Galati szereplése közel sem olyan szélsőséges, mint csütörtöki és pénteki ellenfeléé. Ennek megfelelően idegenben lejátszott 9 meccsükön több pontot sikerült szerezniük, mint a csíkiaknak a 11 hazai találkozójukon. Eddig egyszer találkozott egymással a két egylet a MOL Ligában, akkor Galacon a házigazdák 8-4-re győztek.

dsc_5459

Fotó: Pál Zoltán

“Létfontosságú meccsek következnek a Galac ellen – nyilatkozta Tom McCarthy, a Sportklub vezetőedzője –, de egyelőre csak az első összecsapásra kell fókuszáljunk, nem szaladhatunk előre. Ezt kell nézzük és nem azt, hogy mennyi ment le és még hány meccs van hátra. Hatalmas energiával kell kifussunk a jégre. Sokat kell korcsolyázzunk, a kaput kell lőjük és ki kell használjuk ellenfelünk hibáit. Nincs kifogás: hatvan percen át kőkemény hokit kell játsszunk.”

SC Csíkszereda–Dunarea Galati 5-2

   

A Sportklub megszerezte első MOL Liga-győzelmét novemberben, de még így is 7 pontra van a most felülmúlt Galactól. A 8. Debrecentől pedig tízre.

Az egyetlen csütörtöki MOL Liga-meccset a Sportklub kezdte jobban, a hazaiak 21:8-ra nyerték az első 20 perc kapura lövési mutatóját. Fölényük 1 gólban nyilvánult meg, a 13. percben Molnár Zsombor révén megszerezték a vezetést. A második harmad féltucat gólt hozott. Valchar 23. percben lőtt gólja után a meccs közepén két gólváltás zajlott, a felénél Flinta emberelőnyben szépített, 15 másodpercre rá Bíró Tamás visszaállította a kétgólos különbséget, aztán a 34. percben Szolarjov emberhátrányos találata után 43 másodperccel Hildebrand kihasználta a galaci emberelőnyt. A játékrész utolsó percében Molnár Zsombor gondoskodott arról 5 a 4 elleni játék során, hogy háromgólos csíkszeredai előnnyel vonuljanak szünetre a csapatok. A harmadik harmad nem hozott gólt, így a Sportklub 5-2-re nyert. A két csapat pénteken újra találkozik, ha ott is begyűjtik a 3 pontot a hazaiak, a hétvégére 4 pontra megközelítik a Dunarea Galati-ot.

Az első két harmadban szétlőttük őket

   

Tom McCarthy (vezetőedző, Csíkszereda): A legnagyobb erényünk az volt, hogy az ellenfelet állandó nyomás alatt tudtuk tartani. Nem engedtük, hogy felhozzák a korongokat és építkezzenek, lezártuk a semleges zónát. Az első két harmadban szétlőttük őket, innen is látszik, mekkora nyomást helyeztünk rájuk. A meccs kulcsmomentuma az volt, amikor 2-1-nél azonnal gólt lőttünk, majd hátrányból is betaláltunk. Mielőtt erőt meríthettek volna a szépítésből, sikerült elfojtani a reményt. Nagyon fontos volt ez. A következő meccsen ugyanezt a játékot szeretném viszontlátni.

Marius Trandafir (vezetőedző, Galac): A második harmadban ment el ez a meccs, amikor 2-1-re feljöttünk, majd koncentrációhiány miatt azonnal gólokat kaptunk. Pénteken újabb meccs következik, amelyet nagyobb odafigyeléssel kell kezeljünk. Két azonos képességű csapatról beszélünk, így bármi megtörténhet, de ma nagyon sokat hibáztunk.

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 750 néző. Játékvezetők: Máthé, André, Rédai.
Ruczuj: 92,6% (Onodi)
K
Popa B.: 89,1% (László)
Korenko, Papp, Moldován, Szolarjov, Bíró
1
Devecka, Flinta, Rusnák, Krajci, Mihály
Wood, János, Antal Zs., Valchar, Molnár Zs.
2
Hildebrand, Góga, Bushbacher, Szőcs, Donyika
Campbell, Gecse, Péter, Molnár Z., Farkas
3
Tamás, Bednár, Lőrincz, Pál Z., Irimia
Bors, Salló, Antal N., Egyed, Rokaly
4
Pál Zs., Munteanu A. I., Popa A., Neagos
Tom McCarthy, Hozó Levente
E
Marius Trandafir
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:39 SCC Molnár Zs. Valchar
2-0 22:43 SCC Valchar Antal Zs. Gecse
2-1 29:12 GAL PP Flinta Krajci Rusnák
3-1 29:27 SCC Bíró Szolarjov Moldován
4-1 33:02 SCC SH Szolarjov Valchar
4-2 33:45 GAL PP Hildebrand Szőcs
5-2 39:23 SCC PP Molnár Zs. Szolarjov Wood
46 Kapura lövések száma 27
20 Kiállításpercek 8

A Sportklub–Galati képes összefoglalója

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum