Bajnokságot novemberben nem lehet nyerni

   

A MOL Liga csúcsrangadója következik: a MAC Budapest Miskolcra látogat. A holtversenyben vezető két csapat, a tavalyi két döntős találkozik.

A két együttes már tavaly is hatalmas csatákat vívott egymással, igaz ez akkor is, ha tudjuk, hogy az összesített végeredménye ennek a párharcnak 10-0 lett a Jegesmedvék javára. Az idénre sem változott, hogy közel van egymáshoz a két csapat, hiszen eddigi egyetlen meccsük 4-3-ra végződött, az azonban radikális változás, hogy a fővárosi meccset a hazaiak nyerték, megszerezve első győzelmüket a DVTK ellen a MOL Liga történetében. Az biztos, hogy mindkét csapat kirobbanó formában van, a nemzetközi szünet után a MAC mindkét meccsét megnyerte, ráadásul 15-5-ös összesített gólkülönbséggel, míg a DVTK újabb nagyon magabiztos és kilencpontos romániai túrát teljesített, ahol három meccsen mindössze három gólt kapott, viszont 14-et lőtt.

Mindkét csapat 43 pontot gyűjtött, ami a megszerezhető 54 pontnak a 80%-a, mindkét csapat 13 alkalommal hagyta el három ponttal gazdagodva a jeget az eddig lejátszott 18-ból. Rendes játékidőben a MAC csak a Brassótól és a DAB-tól kapott ki, míg a DVTK eggyel több nullapontos meccset produkált: a MAC mellett kikaptak a Debrecen otthonában is, míg a Fehérvári Titánok a Népkertből távoztak maximális pontszámmal. A DVTK vereségben nem ismer kompromisszumot, vagy rendesen kikap, vagy sehogy, nekik nincs még egypontos vereségük, nem úgy, mint a MAC-nak, amelynek két ilyenje is van már, egyszer az idei mumus Brassó nyert ellenük büntetőkkel, egyszer pedig a Galati hosszabbításban. Mumusa a miskolciaknak is van, jól jelzi ezt, hogy a Titánok otthonából sem tudtak három ponttal távozni, de kettőt legalább elvittek, míg a Fradi ellen hosszabbítás kellett a győzelemhez hazai pályán.

Mindebből az látható, hogy nagyon különböző karakterű csapatoktól kaptak ki eddig, a DAB-bal idén még nem találkozó miskolciaknak főleg a tavalyi is sok fejtörést okozó fehérváriak törtek borsot az orruk alá, míg a MAC-nak leginkább azzal a Brassóval gyűlt meg a baja, ahol a tavalyi csapatuk két ásza, Klempa és McDonald játszik jelenleg.

Péntek este mindez nem sokat fog számítani, az annál inkább, melyik együttes mennyit tanult az előző meccs tapasztalataiból. Akkor a mérkőzés legnagyobb részében fej-fej mellett haladtak a csapatok, a MAC kétgólos előnye öt és fél percig tartott, de onnan még volt visszaút Galaniszék számára, az utolsó percben egy emberhátrány pecsételte meg a sorsukat. A meccs utáni nyilatkozatok során egy boldog és két elégedetlen edző nyilatkozott. Majoross Gergely ugyanis bár örült az eredmények, a látottakkal legalább annyira elégedetlen volt, mint kollégája, Doug Bradley. Majoross a magasabb energiaszintre, Bradley a korongbirtoklásra helyezte a jövőbeni fejlesztés hangsúlyait, érdekes lesz látni, hogy mi valósul meg mindebből pénteken este a Népkertben mind a két oldalon.

A MAC-nál jó hír, hogy mindenki egészséges, aki az utóbbi meccseken jégre lépett, ugyanakkor eldőlt, hogy a Csíkszeredában súlyos sérülést szenvedett Winston Day Chief számára véget ért a szezon, komoly műtét, hosszú kihagyás vár rá.

MACMIS (2)

Fotó: Mudra László (MAC)

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK): Egy nagyszerű mérkőzés lesz, ez szinte biztos. A MAC rendelkezik a legjobb támadósorral és a második legjobb védelemmel, a mi csapatunk pedig a legjobb védelemmel és a második legjobb támadósorral, ezért egyenlő erők küzdelme várható. A csapat és személy szerint én is nagyon várom már a péntek esti mérkőzést, a csíkszeredai meccs óta csak erre készülünk. A budapestiek remekül védekeznek a saját harmadukban és jól tartják meg a korongot, de a semleges harmadban is kiváló munkát végeznek. Egy nagyon fegyelmezett csapatról beszélhetünk, nem lesz könnyű dolgunk, de készen állunk a mérkőzésre.

Majoross Gergelyt, a MAC Budapest vezetőedzőjét először arról kérdeztük, mi volt az oka annak, hogy októberben döcögött csapata játék és váratlan vereségeket szenvedett. Ugyanakkor az egyhetes szünet után mind a játék, mind az eredmények tekintetében nagyot javult a MAC. “Eddig minden év, amit felnőttcsapatnál töltöttem, hasonlóan alakult. A jó kezdés után eljön egy időszak, amikor már nem akkora az izgatottság, és közben nem elég fejlett a taktikai képzettség sem. Én olyan edző vagyok, aki sok információval látja el a csapatát, sok a szabály, sok a taktikai elem. Amíg ez a nagy elváráshalmaz nem válik a játékosok sajátjává, addig sokszor gondolkoznak, hezitálnak a jégen. A szünet jó idő arra, hogy mindenki megeméssze azt, ami itt várta, emellett mindenki beleszokik az új környezetbe, és sokkal jobban kezd teljesíteni. A rossz eredménnyel végződő meccseken sem volt tragikus a játék, csak nem maradt elég figyelem a befejezésre. Lassan kezd összeállni a kép, így egyre jobban teljesítünk.”

Tavaly 10-ből 10 meccset nyertek a DVTK Jegesmedvék a MAC ellen. Idén eddig egy találkozás volt a két csapat között, azt a MAC behúzta a Tüskacsarnokban. Mi kell ahhoz, hogy az első miskolci MAC-győzelem is meglegyen? “Nagyon várjuk‎ a pénteki mérkőzést, ez egyfajta ünnepnap számunkra, és biztos vagyok benne, hogy az ellenfél is így érez, nem is beszélve a szurkolókról. Mindig különleges, amikor két élcsapat találkozik. Ugyanakkor bajnokságot novemberben nem lehet nyerni, így ez is csak egy állomás a hosszú úton, bár ismétlem, mindenképpen különleges. Elég pontos tervet készítettünk arról, hogy miként szeretnénk játszani ezúttal, ezt fogjuk megvalósítani a tudásunkhoz mérten a lehető legjobban.

A párharcot befolyásolhatja, hogy nem csak a miskolci csapat, de a MAC játékereje, karaktere is változott az előző szezon óta. “A mi csapatunk nagy átalakuláson ment keresztül. Próbáltunk úgy igazolni, hogy méretben előre lépjünk és kicsivel több tapasztalat is legyen a keretünkben. Azt hiszem, ez jól sikerült, sokkal könnyebben birkózunk meg ‎nehéz helyzetekkel, mint tavaly, miközben az átlagéletkorunk még mindig 24 év körül van.”

DVTK Jegesmedvék–MAC Budapest 2-3

   

Óriási küzdelmet, közönségszórakoztató játékot hozott a MOL Liga két éllovasának miskolci mérkőzése, amely a büntetők 8. körében dőlt el a MAC javára.

A mérkőzés elején alaposan meglepte a MAC a hazai csapatot, az első pillanattól a kezükbe vették a játék irányítását, amely így döntő részben a miskolci térfélen zajlott. A Jegesmedvék először a negyedik percben jutottak el Bálizs kapujához. Egy perccel később már vezettek a vendégek: Kovács Csaba kék vonalas lövése kipattant Adorjánról, Somogyi elé, és az exmiskolci csatár fonákkal a hálóba emelt (0-1). A 8. percben Magosi nagy lövését nyomta oldalra Bálizs. A 10. percben 80 másodpercre kettős előnybe került a MAC, ám ezt kivédekezték a Jegesmedvék. Továbbra is a vendégek játszottak fölényben, ennek ellenére egyenlített a Miskolc. A 14. percben – 4 a 4 elleni játék során – Miskolczi egy gyors kontra végén kilőtte a jobb felső sarkot (1-1). A Jegesmedvék is elpazaroltak egy emberelőnyt, majd az utolsó pár perc nagy iramú, változatos, de kiegyenlített játékot hozott, és bár mindkét kapusnak akadt védeni valója, újabb gól nem esett.

A második harmad is élvezetes hokival kezdődött, a csapatok magas fordulatszámon pörögtek, a közönség nem unatkozott. A 23. percben Adorján védett nagy bravúrral egy közeli lövést, majd két hazai emberelőny következett, de egyiket sem tudták gólra váltani. A 29. percben Galanisz már csak Bálizzsal állt szemben, de a lövését kitolta a kapus. A harmad középső részén egyik csapat sem tudott tartósan dominálni, felváltva alakultak ki izgalmas helyzetek a kapuk előtt. A 32. percben visszavette a vezetést a MAC: Pozsgai emberelőnyben lőtt nagy gólt a kék vonalról (1-2). Egy újabb elpazarolt miskolci fór után Adorján percei jöttek, egymás után kétszer is nagyot kellett védenie. Nem volt hátra egy perc, amikor a hazaiak ismét egyenlítettek. Emberelőnyben egy kapu előtti kavarodást Magosi használt ki (2-2).

A harmadik játékrész elején nem változott a játék képe, hol az egyik, hol a másik gárda táborozott le ellenfele kapujánál. Mindkét kapus remekelt, volt is dolguk rendesen, miután a csapatok felvállalták a nyílt sisakos támadójátékot. A játékrész közepén potyogtak a kiállítások, volt olyan – rövid – időszak, amikor 3-3 játékos ült a büntetőpadokon. Ennek köszönhetően a miskolciak kerültek dupla fórba az 51. percben, igaz, csak 25 másodpercre, ám végül sem ezt, sem a sima előnyt nem sikerült kihasználniuk. Az 54. percben az egyik MAC-játékos korcsolyájáról a miskolci kapuba pattant a korong, de nem adták meg a gólt, rúgó mozdulatnak minősítve a csatár tettét. Hatalmas küzdelem alakult ki a győztes találatért, a játékosok nem kímélték magukat. Az utolsó pillanatok a miskolciakéi voltak, ám Bálizs három óriási bravúrral hosszabbításhoz segítette csapatát.

A túlóra is nagyon izgalmas volt, bármelyik csapat eldönthette volna a pluszpont sorsát, ám a két kapus extra teljesítménye kitartott. A büntetőpárbaj ennél is nagyobb fordulatokat hozott, és csak a nyolcadik körben dőlt el, amikor Nagy Gergő magabiztosan belőtte a saját rávezetését, Pavuk viszont a kapuvasat találta telibe, így a győzelem a MAC Budapesté lett.

Végletetekig kiélezett, remek mérkőzést vívott a két éllovas, a nézők óriási küzdelmet, kiemelkedő kapusteljesítményeket láthattak, és a győzelem tényleg csak egy hajszálon múlott.

Doug Bradley (vezetőedző, DVTK Jegesmedvék): ”Két kiegyensúlyozott csapat vívott igazán remek mérkőzést. A játékban volt egy kis hullámzás, hiszen kétszer vezettek, kétszer egyenlítettünk. Mindkét csapat komoly erőfeszítéseket tett a győzelem érdekében, amely végül büntetőkkel dőlt, sajnos nem a mi javunkra. Elégedett vagyok a teljesítményünkkel, kis szerencsével nyerhettünk volna.”

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC Budapest): ”Kiváló mérkőzés volt, ha negyven ilyet tudnánk vívni egy szezonban, az óriási fejlődést biztosítana nekünk és a liga többi csapatának is. A közönség láthatóan élvezte a parázs összecsapást, és már most látszik, hogy ismét jó kis szériának nézünk elébe a Jegesmedvékkel.”

Erste Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1341 néző. Játékvezetők: Haszonits, Varjú, Juhász, Váczi.
Adorján: 92,1% (Kiss)
K
Bálizs: 94,4% (Arany)
Láda, Leppanen, Galanisz, Magosi, Sági
1
Escobedo, Pozsgai, Könczei, Booras, Jubinville
Gőz, Cianfrini, Hajós, Tóth A., Johnston
2
Ruikka, Mestyán, Nagy K., Keresztury, Terbócs
Joe, Vojtkó, Pavuk, Ritó, Miskolczi
3
Kovács B., Vokla, Somogyi, Nagy G., Kovács Cs.
Kuqali, Laczkó, Szopos, Albert, Karda
4
Lakatos, Silló, Roczanov, Tóth R., Schmál
Douglas Bradley, Farkas Tamás
E
Majoross Gergely, Svasznek Bence
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:44 MÚB Somogyi Kovács Cs. Nagy G.
1-1 13:06 MIS Miskolczi Pavuk Cianfrini
1-2 31:27 MÚB PP Pozsgai Nagy G. Somogyi
2-2 39:11 MIS PP Sági Magosi Leppanen
2-3 65:00 MÚB GWS Nagy G.
36 Kapura lövések száma 38
16 Kiállításpercek 20

A DVTK–MAC videó-összefoglalója

   

Ez vérbeli rangadó volt.

A miskolciak által készített, szokásos módon kiváló és alapos összefoglalóból is egyértelműen kiderül ez:

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum