Profinak tekintem magamat, de nem ebből élek

   

A World Girls? Hockey Weekend budapesti rendezvénye ürügyén Pintér Lilitől, a magyar női válogatott egyik legjobbjától kérdeztünk meg néhány dolgot.

Az eseményre, mint arról röviden már beszámoltunk, a Tüskecsarnokban kerül sor szombaton, október 8-án, a mellékelt plakátról kiolvasható programok jegyében. Ehhez időzítve a minap élesedett az újragondolt gyerehokizni.hu oldal is, melynek tartalmához ? ott népszerűsítjük a világ legjobb sportját, ahol csak tudjuk alapon ? nekünk is van kevés közünk. Pontosabban: a Skoda és a jégkorongszövetség együttműködésében felélesztett projekthez mi is szállítunk tartalmat. Szándékaink szerint színvonalasat ? hiszen miért ne lehetne nívós a jó cél érdekében születő píár? Akinek kedve támadna meggyőződni erről ? vagy az ellenkezőjéről ?, kattintson át, és olvassa el a Hogyan lett ilyen fantasztikus a magyar jégkorong? c. cikket. Vagy valamelyik másikat.

girls ie hockey

A magyar női jégkorong egyébként kétségkívül története legsűrűbb szezonjába kezdett bele ezen az őszön. A lányok november elején indítanak egy négy nemzet tornával Káposztásmegyeren, majd jön az olimpiai selejtezők első köre ? olyan ellenfelekkel, mint a norvégok és a szlovákok ?, és ha azt sikerrel vennénk, februárban közvetlenül Pjongcsangért küzdhetnénk. A divízió 1/A-s világbajnokság áprilisban lesz, csapatunk először játszhat ilyen magas szinten. A lányos hétvége és a nagy megméretések előtt a Svédországban légióskodó Pintér Lilit kérdeztük, aki a tavalyi vb-n a csapat legeredményesebb játékosa volt, s így oroszlánrésze volt abban, hogy kiharcoltuk a feljutást, és immár a 17. helyen állunk a világranglistán.

?Nehéz megindokolni, hogy miért ilyen sikeres a mi generációnk ? kezdte a 19 éves csatár. ? Az biztos, hogy a jégkorongot választó lányok számának a növekedése fontos szerepet játszott ebben, ahogyan az is, hogy ezek a lányok éveken át fiúcsapatokban fejlődhettek.?

pinterhpinterl

Pintér Lilinek (képünkön jobbra látható ő, testvérével, Hannával) legelőször az óvodai korcsolyaoktatáson tetszett meg a jég, ekkor a húgával, Hannával ? aki a válogatottban és ősztől a klubcsapatában is társa immár ? együtt kipróbáltak egy hokiedzést is. Már akkor megtetszett nekik a játék menete és szellemisége is. Azóta sok minden történt, Lili játszott a MAC-ban, a Marylinben, a KMH-ban, 15 évesen bemutatkozott a felnőttválogatottban, és azóta minden évben ott volt az aktuális világbajnokságokon. A csapat tehát vele jutott el a divízió 2/A-ból előbb az 1/B-be, majd idén a második vonalba. Tevékeny tagja volt ezenközben annak az U18-as szelekciónak is, amely előbb feljutott a 8 csapatos elitbe, majd egy újabb szezon erejéig meg is kapaszkodott ott. A támadó tavaly nyáron igazolt Svédországba, tehát második idényét tölti az SDE Stockholmnál.

Szép ívű és ígéretes pályfutás tehát az övé eddig is. Ezzel együtt azt mondja: ?Sajnos a női jégkorongra egyelőre kevés esetben lehet hosszú távú karrierként gondolni. Már léteznek ugyan ligák, ahol a női ágat is profiként kezelik, ez azonban nem a leggyakoribb eset. Ugyanakkor mindenképpen jó lehetőség a hoki, hiszen sokszor jelentős előnyökkel jár akár a továbbtanulás, akár a külföldi karrier kiépítésében. Beszélhetünk ösztöndíjakról és bizonyos esetekben a klubcsapatoktól kapható különböző támogatásokról is.?

girlsonlyday2

?Az életmódom és a sportba fektetett időm és energiám szempontjából profinak tekintem magamat, de nem ebből élek ? jegyzi meg Pintér Lili. ? Az idén kezdtem a második szezionomat az SDL-nél, nagyon élvezem, hogy itt vagyok. Pillanatnyilag dolgozom is, de az a tervem, hogy itt kezdem el az egyetemi tanulmányaimat is.?

A női jégkorong felemelkedése kapcsán adódik a kérdés, hogy az U18-as korosztály után felnőttszinten is elérhető-e a maximum, ami az A csoportos vb mellett esetleg olimpiai szereplést is jelenthetne. Pintér szerint: ?Az olimpiai szereplés talán minden sportoló fő célja. Nem látom irreálisnak, hogy a jövőben a magyar jégkorong is eljut egyszer a játékokra. De természetesen csak a kemény munka és a kitartás vezethet el bennünket erre a szintre.?

S hogy mit üzen 2016 legjobb magyar női csatára a majdani utódoknak? Ezt: ?Semmit sem szabad erőltetni, de a kitartás elengedhetetlen. Ezzel együtt mint minden sport, a jégkorong is elsősorban arról szól, hogy élvezzük a játékot. Ez a legfontosabb tényező mind közül.?

pinterlilibp

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum