McDonald és Klempa visszatér a Tüskecsarnokba

   

Legalábbis egy meccs erejéig. A péntek első számú MOL Liga-csemegéje a MAC Budapest–Corona Brassó csata.

A keretek elvi erőssége alapján csúcsrangadónak is minősíthetnénk az este 7 órakor kezdődő találkozót. Hogy csak megszorításokkal teszünk így, annak az az oka, hogy a Brassó egyelőre hullámzóan teljesít. Miközben a MAC veretlenül vezet a bajnokságban, aktuális ellenfele csupán negyedik, ráadásul hiába játszott két meccsel többet, hátránya nem kevesebb, mint 7 pont az éllovashoz képest. Martin Lacroix fiai ugyanakkor bárki ellen képesek nyerni vagy szoros meccset játszani. Hogy csak legutóbbi találkozóik közül szemezgessünk, 4-1-re verték az UTE-t és csak 1-0-ra kaptak ki a DVTK-tól, de idegenben legyőzték már a Ferencvárost is.

Az esti meccs pikantériája, hogy a Corona szekerét két olyan játékos húzza, akik tavaly még MAC-osként végeztek az alapszakasz kanadai táblájának első két helyén. Ian McDonald és Tomas Klempa a jelek szerint ebben a szezonban sem adják alább: a szlovák csatár 17 ponttal holtversenyben első, a tengerentúli 15-tel top 5-ös pillanatnyilag. Mindazonáltal a MAC-ból sem fogyott el a támadó potenciál, hiszen Nagy Krisztián is 8+9-nél jár, és nemcsak az új légiósokra nem lehet panasz – Winston Day Chief és Jeff Jubinville is 13 pontos –, a magyarok közül is sokan mondhatók eredményesnek, Nagy Gergőtől Könczei Áronon át Kovács Csabáig vagy a DAB elleni meccset eldöntő Terbócs Istvánig. A fővárosi csapat az alapszakasz negyedénél-ötödénél járva egyelőre roppant meggyőző. Egy pontot veszttettek, a legkevesebb gólt kapták, a legtöbb gólt lőtték – érdekesség, hogy utóbbi mutatójuk azonos a Brassóéval, mindketten 38-nál tartanak. Mindezek alapján színvonalas, nyílt sisakos, látványos küzdelemre számíthat a Tüske közönsége.

A vendégeknek ugyanakkor továbbra is szembe kell nézniük szokott nehézségeikkel. Például azzal, hogy hosszúra nyúlt honosítási procedúrájuk miatt eddig még nem tudták nevezni Patrik Polcot, Gyenyisz Zabludovszkijt és Jevgenyij Jemeljanyenkót. Mivel egyelőre a légiósok számára engedélyezett keretet sem töltötték ki – a Brassónak a MAC-hoz hasonlóan 4 import játékosa van –, így 24 fős kerettel dolgozhat a vezetőedző, ami az egyik legszűkebb a mezőnyben. Ehhez dupla terhelés társul, hiszen a Corona játszik a román bajnokságban és kupában is.

MACAVS SF2 2

Fotó: Mudra László

“Hosszú út áll előttünk, 5 nap alatt 4 meccset fogunk játszani – mondta az indulás előtti brassói sajtótájékoztatón Martin Lacroix vezetőedzője. – Négy erős ellenfél, a MAC, a Fehérvár, a Debrecen és a Miskolc vár ránk, de szeretnénk minél több ponttal hazatérni. Nehéz mérkőzésekre számítok, szoros eredményekkel. Készen kell állnunk a csatára az első pillanattól, és amennyire csak lehet, egyszerű, de hatékony játékot kell játszanunk. Véleményem szerint jelenleg a MAC a MOL Liga legerősebb csapata, nehéz meccset várok ellenük. Sérülés és eltiltás miatt nem tartott velünk Péter Zsolt, Bíró Gergő és Zsók Levente sem.”

A MAC Budapest fb-oldala ezúttal a csapat két légiós védőjét szólaltatta meg. Sean Escobedo és Ryan Ruikka egyaránt azt ígérte, mindent megtesznek a sikeres szezonkezdet utáni sikeres folytatásért. Escobedo így fogalmazott: “A Brassó elleni meccs újabb sansz arra, hogy még jobbak legyünk, játsszunk hatékonyan, tanuljuk meg még pontosabban a játéktervet, a taktikát, és folytassuk győzelmi sorozatunkat.”

A listavezetővel kapcsolatos személyi hír: Somogyi Balázs teljesen meggyógyult, és már ott is lesz a Brassó ellen jégre lépő csapatban.

MAC Budapest–Brassó 0-1

   

Kilencedik meccsén először kapott ki a MAC, a sok kulcsemberét nélkülöző Brassó két pontot vitt el a Tüskecsarnokból. A MAC nem volt elég éles és hatékony, Tőke kapus nagy napot fogott ki.

A Brassó még az előzetesünkben írtnál is tartalékosabb összeállításban érkezett a Tüskecsarnokba, az előzetesünkben jelzett hiányzókhoz McDonald és Rawlyk is csatlakozott. Így éppen megvolt a vendégek három sora, összesen öt hátvéddel álltak fel.

Az első harmad gyenge, lassú játékot hozott. Ebbe a tempóba is több hajmeresztő hiba csúszott, de Bálizs és Tőke, a mezőny két legjobbja megmentette a kapukat a góltól. A lövések minősége is elmaradt az átlagostól. Eggyel feljebb kapcsoltak a csapatok az első szünet után, de nem volt nehéz dolguk. Nem lett jó a meccs, de legalább jobb hokit láttunk. Kevés kidolgozott helyzetet látott a közönség, akinek egy része néha megpróbált lelkesen szurkolni.

Ahogy haladt az idő, a Brassó úgy érezte meg egyre inkább a pontszerzés reális esélyét. A végjáték 7-8 percre végre izgalmat is hozott. Gyorsuló, váltakozó játék zajlott a jégen ekkor. A MAC annyi gólt lőhetett volna ekkor, ha nincs Tőke Zoltán, amennyivel három meccset lehet megnyerni. De volt Brassó-kapus. Az utolsó két percet emberhátrányban hokizott a MAC, 30 másodpercig kettősben. Ekkor komoly izgalmak voltak Bálizs kapujánál is, kellettek a védések ismét, de maradt a 0-0, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás öt percéből a többséget 4 a 4 ellen húzták le a csapatok a kiegészülő MAC miatt, majd 3 a 3 ellen a hazaiak végig támadtak, de nem jött össze nekik a győztes gól.

Büntetőkre került sor, ahol Gliga a jobb alsóba lőtte, Nagy Gergő mellé, Mihály Árpád Bálizsba, Somogyi bombáját Tőke ütötte ki, Klempa pedig eldönthette a meccset, de Bálizs mamuttal visszaért a csel után. Jubinville gyors volt, de pontatlan, mellé ment a korongja, 1-0-ra a Brassó nyerte a meccset.

A szezonban nem először fordult elő, hogy nagyon sok lövésből kevés gólt tud szerezni a MAC, ez most két pontjába került, az egy is a kétségkívül kiválóan záró védelmének és a nagyszerű teljesítményt nyújtó kapusnak köszönhető, mert a Brassónak is bőven volt gólszerzési alkalma.

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Ezzel az egy ponttal nem lehetünk elégedettek. Jóval több helyzetünk volt, fel nem tudom fogni, hogy nem sikerült legalább egyet kihasználni a rendes játékidőben. Sajnos ez ma előfordult, de dolgozni fogunk rajta, hogy legközelebb élesebben, határozottabban viselkedjünk a kapu előtt.

Martin Lacroix (vezetőedző, Brassó): A liga egyik legjobb csapatával játszottunk, nagyon kevés gólt engednek az ellenfeleknek, így én is egy kevés gólos mérkőzésre számítottam. Okosan játszottunk, türelmesen, ami hibát pedig elkövettünk, azt mind jóvá tette a kapusunk, aki elképesztő napot fogott ki. Büszke vagyok a játékosaimra, mindenki keményen megküzdött ezekért a pontokért.

(Az interjúk forrása: nso.hu)

Erste Liga, Tüskecsarnok, 445 néző. Játékvezetők: Babic, Gangel, Bedő, Berger.
Bálizs: 95,2% (Arany)
K
Tőke: 100% (Béres)
Escobedo, Pozsgai, Nagy K., Day Chief, Jubinville
1
Filip, Nagy I., Mihály, Klempa, Gliga
Ruikka, Mestyán, Somogyi, Nagy G., Terbócs
2
Csíki, Bíró O., Molnár, Tranca, Bíró G.
Kovács B., Vokla, Könczei, Kovács Cs., Keresztury
3
Imecs, Nagy Cs., Fodor, Petres, Balázs
Lakatos, Schmál, Roczanov, Tóth R., Bödök
4
Péter
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Martin Lacroix, Keresztes Ottó
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 65:00 BRA GWS Gliga
56 Kapura lövések száma 21
12 Kiállításpercek 12
Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum