Az USA-nak egyszerűen muszáj legyőznie Kanadát

 

Nehéz helyzetben vannak az amerikaiak, reményeik életben tartásához azt a Kanadát kellene legyűrniük, amelynek első soros csatáraival szemben régóta senki sem talál megoldást. A másik Világkupa-ágon északi rangadót rendeznek.

Az USA példáján láthattuk, mit tud tenni egy hokinagyhatalom válogatottjával egy nem túl jó edző. John Tortorellának komoly gondjai lesznek a sajtóval, ha nem viszi tovább a csoportkörből a csapatot. Az idén Stanley Kupát nyerő Phil Kesselt meg sem hívta, kimaradt Okposo és Tyler Johnson is, akárcsak Shattenkirk és Faulk, akik korongkezelésükről híres, kreatív hátvédek. Mindezt megfejelte azzal, hogy az európai válogatott elleni nyitómeccsre nem nevezte Dustin Byfuglient, a világ egyik legpontképesebb hátvédjét, akinek a fizikuma is rendben van. Egyszerűen érthetetlen, érvel az észak-amerikai sajtó, hogy ha egy darálós csapat koncepciójával vág neki valaki egy világversenynek, akkor miért hagyja ki az utolsó pillanatban azt a játékost, aki ebben a műfajban az egyik legjobb. Az eredmény ismert, az előzetesen lesajnált, a torna legidősebb és leglassúbb keretével rendelkező Team Europe ? melybe nem kevesebb, mint nyolc országból válogatták össze a játékosokat ? 3-0-val intézte el az USA-t, amely a 2006-os torinói olimpia óta csak Kanadától kapott ki olyan nemzetközi mérkőzésen, ahol a legjobb játékosok ott lehettek. A szombati vereséggel ez a 12 meccses széria tört meg, és ami még rosszabb, a csapat olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy muszáj nyernie Kanada ellen.

Nem lesz egyszerű, mert Mike Babcock sokkal okosabban építkezik, mint amerikai kollégája. A felkészülési meccsek során végig rejtegette, de a csehek ellen elővette az egy évtizede már bevált játékkapcsolatot, és az első sorban összerakta Crosbyt és Bergeront. Az egész 2004 telén kezdődött, amikor a lockout miatt elmaradt az egész szezon az NHL-ben. Bergeron akkorra egy évet lehúzott az NHL-ben, Crosby a QMJHL-ből első számú favoritként várta a draftot. Brent Sutter egy sorba tette őket a junior-világbajnokságon, és a Szlovákia elleni első meccsen négy perc sem kellett nekik, hogy összehozzák az első gólt, Crosby passzát Bergeron vágta be. Később a meccs folyamán Bergeron visszaadta a passzt Crosbynak. Végül előbbi 13, utóbbi 10 ponttal zárt, Bergeron lett az MVP, Kanada az aranyérmes. Kettejük története a 2006-os lett világbajnokságon folytatódott, ahol ismét egy sorban szerepeltek. A Dánia elleni első meccsen ezúttal hét percre volt szükségük első pontjaik megszerzéséhez. Crosby lett a torna a gólkirálya, a legfiatalabb az 1930 óta íródó történelemben. Aztán 2010-ben és 2014-ben együtt nyertek olimpiát is, ezek után nem meglepő, hogy Babcock összerakta őket: ?Ez nem is volt kérdés igazán. Sydney olyan sorban szeret játszani, ahol gyorsak a társak, és értik a hokit. Ezen felül inkább a támadásokkal szeret foglalkozni, úgyhogy ha egy olyan intelligens védekező centerrel kerül össze, mint Bergie, az nagy segítség a számára.?

crosby bergeron

Északi rangadót rendeznek este kilenc órától Torontóban. A svédek a továbbjutás, a finnek az életben maradás reményében lépnek jégre az Air Canada Centerben.

A svédek remekül kezdték a tornát, 12 év után nemcsak legyőzték az oroszokat, de kis híján le is nullázták az igazi mesterlövészekből álló oroszokat. Mindezt úgy, hogy a kapuban nem a világ egyik legjobbja, Henrik Lundqvist állt, hanem a cseréje, Jakob Markström. Rikard Grönborg mester gondolkodhat, hogy ki kezdjen az esti meccsen. Az influenzával küszködő Lundqvist egyértelműen jobb, de a felkészülési mérkőzéseken közel sem mutatott olyan formát, mint kollégája Malkinék ellen. Grönborg a hétfői edzés után nem is nevezte meg a kezdőjét. Hogy végül ki áll a vasak közé, valószínűleg csak az utolsó pillanatban dönti el. A védekezés tehát rendben volt a svédeknél, csak a befejezésekkel akadtak problémák. Erre világított rá a csapat kapitánya, Henrik Sedin is, aki elmondta, hogy a finnek ellen erre hatványozottan kell figyelni, mert számukra ez nem csupán egy Világkupa-összecsapás, hanem igazi presztízsmérkőzés.

Lauri Marjamaki finn szövetségi kapitánynak hasonló gondokkal kell szembenéznie, mint Grönborgnak. A szakvezető drasztikusan felforgatja a csapatát a svédek ellen, ami teljességgel érthető, hiszen az észak-amerikai fiatalok lejátszották őket a jégről. A finnek alig-alig jutottak helyzetig, miközben rommá lőtték a kapujukat. Marjamaki számára Rinne nem volt meggyőző az U23-as válogatott ellen, ezért a legutolsó hírek szerint Tuukka Rask kezd a kapuban, emellett egy-egy védőt és csatárt is lecserél a mester. Az biztos, hogy jégre lép a hátvéd Jyrki Jokipakka és a csatár Teuvo Teravainen, de a kimaradók nevét egyelőre nem nevezte meg a finn kapitány. Ami a legszembetűnőbb volt náluk, az a rossz védekezés. Rengeteg területet hagytak az észak-amerikai szelekciónak, és nagyon sok csatát elvesztettek egy az egy ellen, illetve a palánknál. Ha ezeket a hibákat nem orvosolják, a csehek mellett ők lehetnek a következők, akik elkezdhetnek csomagolni.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum